Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Kukoricázzunk

Egyre több ismerősömnél, illetve a vízparton megismert sporinál tapasztalom, hogy a pelletek és bojlik kiszorítják a hagyományos csalikat. Nem vitatom a fogósságukat, bár én nem értem el velük nagy eredményt. Biztosan én nem csinálok valamit jól. Azt gondolom, hogy nem szabad leírni és mellőzni a régi bevált hagyományos csalikat, mint a pufi, giliszta, Zizi vagy a kukorica. Szeretném ezek közül kiragadni és egy kicsit bemutatni a kukoricát. Miért pont ezt a csalit választottam? Mert a halaim kilencven százalékát ezzel fogom. Remélem, lesznek olyanok, akik újra felfedezik ezt a mai napig eredményesen használható csalit.
Egyre több ismerősömnél ,illetve a vízparton megismert sporinál tapasztalom, hogy a pelletek és bojlik kiszorítják a hagyományos csalikat. Nem vitatom a fogósságukat, bár én nem értem el velük nagy eredményt. Biztosan én nem csinálok valamit jól. Azt gondolom, hogy nem szabad leírni és mellőzni a régi bevált hagyományos csalikat, mint a pufi, giliszta, Zizi vagy a kukorica. Szeretném ezek közül kiragadni és egy kicsit bemutatni a kukoricát. Miért pont ezt a csalit választottam? Mert a halaim kilencven százalékát ezzel fogom. Remélem, lesznek olyanok, akik újra felfedezik ezt a mai napig eredményesen használható csalit.

Elsőnek nézzük talán a mindenki által legjobban ismert és a legegyszerűbben beszerezhető fajtát, a konzerv kukoricát. Tökéletes akár az etető anyagba, akár a horogra. Lehet dippelni vagy aromásítani. Talán a leguniverzálisabb az összes közül. Egyetlen hátránya, hogy a szemeket nem szedik, hanem vágják a csőről, így kisebbek, mint a csöves kukoricánál, ez által puhábbak is. Ha csalinak szeretnénk használni, akkor azt tudom ajánlani, hogy ne a hipermarketek saját nevén kaphatóakat vegyük, mert túl kicsik benne a szemek. Ezek az etetőanyaghoz használhatóak. Inkább a Bonduelle-t, mert ebben sokkal nagyobb és egészségesebb szemeket találunk.



A következő a hagyományos csöves kukorica. Ezt nyersen is alkalmazhatjuk vagy meg is főzhetjük, mindkét esetben alkalmas csalinak. Ha ügyesek vagyunk és sikerül egyben leszednünk a szemeket úgy, hogy ne sérüljenek, akkor egy igen jó csalit kapunk. Természetesen ízesíthetjük ezt is. Az etetőanyagunk dúsítására is kiválóan alkalmas.



Harmadikként a kemény fúrt kukorica jön. Ezt terményboltokban tudjuk beszerezni. Olyan vizeken lehet eredményes, ahol sok a törpeharcsa, mert nem tudják lecsipegetni. Mivel beton kemény, így csak hajszál előkén tudjuk felkínálni, amihez egy bojli fúróval tudunk lyukat készíteni rajta.



Ezek után jöhetnek a különböző ízesített kukoricák. Nagyon jók a boltiak is, de aki érez magában egy kis kreativitást, az otthon is elkészítheti. Én a konzerv kukoricát használom erre a célra. Végtelenül egyszerű, mert a szemek átválogatása és öblítése után csak csapvízzel fel kell töltenünk a dobozkánkat, és a kiválasztott aromát rá kell önteni. Szoktam használni étel aromát vagy a horgászboltban kaphatóakat is. Az étel aroma hátránya, hogy van olyan, ami meg is színezi a csalinkat. Ha viszont színt is akarunk adni, akkor nem számít. Amúgy erre a célra az ételfesték tökéletesen megfelel. Egy jó tanács: pár nap után nézzünk rá, ha kell öntsük le a levét és friss vizet, illetve új adag aromát öntsünk rá, mert a kukorica nagyon magába szív mindent. Nálam a boltiak közül a mézes az egyetlen, ami jobb, mint a saját készítésű. A képen látható borsos és fokhagymás még kísérleti stádiumban van. Egy büdös halas jellegűt is szeretnék készíteni, csak még nem találtam ki a módját. Sajnos az olajos hal levében megromlik.



Ide tartoznak még a különböző dipbe, vagy hideg vízi aromába áztatott kukoricák is, melyeket egyszerűen csak nyakon öntünk az aromával úgy, hogy ellepje a szemeket. Majd várunk pár órát vagy napot, amíg beszívja. A hideg vízi aromának van egy olyan tulajdonsága, hogy kiszívja a kukoricákat, és összetöppednek a szemek. De ettől még használhatóak, csak kisebbek és ráncosak.



A különböző alkoholos kukoricákkal is ugyanúgy járunk el, mint az előbb ismertetett dipes kukoricáknál. Kiválogatjuk, megmossuk, kis dobozba rakjuk és feltöltjük a kívánt nedűvel. A legelterjedtebb a pálinkás, de próbálkozom tequilás illetve Unicumos verzióval is. Állítólag minél többféle pálinkából áll a lé, annál fogósabb. Az tény, hogy évekig eláll benne. De itt is érdemes évente lecserélni rajta az alkoholt.



Elérkeztünk a kedvenc fajtámhoz, amely nem más, mint az erjesztett kukorica. Igaz, hogy rettenetes a szaga, de a nyári hónapokban verhetetlen az amurok és pontyok körében. Ennek sem bonyolult az elkészítése. Vegyünk egy akkora vödröt, amekkora mennyiséget készíteni szeretnénk. Én öt literest használok, mert ebbe három kilogramm kukorica belefér. Ez elég szokott lenni egy horgászatra. Tegyük bele a kukoricát. Erre a kilós fagyasztottat szoktam használni. Töltsük fel szintig vízzel úgy, hogy ellepje a szemeket. Adjunk hozzá kefirt. A három kiló kukoricához egy nagy doboz kefirt szoktam önteni. Ha kicsit szeretnénk a szagát lágyabbra venni, akkor kilónként öt deka tejport öntsünk hozzá. Ezek után zárjuk le és rakjuk ki a napra. Legalább egy héttel a horgászat előtt készítsük el, hogy legyen ideje megerjedni. Nyilván a nyári melegben kevesebb idő is elég hozzá. Etetni és csalizni is kiváló. Természetesen ezt is lehet tovább ízesíteni. Bár nem tudom, hogy érdemes-e.



A végére pedig szeretnék bemutatni egy különlegesebb csalit, amely ugyan nem szemes kukorica, de kukoricadarából készül. Forraljunk vizet. Ha aromásítani szeretnénk, akkor öntsük hozzá. De a vizet helyettesíthetjük akár konzerv ananász levével is. Öntsünk bele kukoricadarát. Folyamatos kevergetés mellett főzzük meg. Az állaga legyen ruganyos, hogy tartson a hajszál előkén. Ezzel meg is van a puliszkánk. Kihűlés után vágjuk méretre. Hagyhatjuk szögletesen is, de szerintem jobb a golyó forma. Ha ki akarjuk balanszírozni, akkor vágjuk ketté és vájjuk ki a közepét, majd tegyünk bele egy techno pufit. Így fűzzük fel. Inkább olyan helyen használjuk ahol kevesebb az apró hal, mert különben lecsipegetik.



Ezeken kívül még számtalan felhasználási módja van a különböző kukorica készítményeknek. Kezdve az aromákkal a robbantott kukoricán át egészen a pelletekig. De ebben az írásban a szemes variációkat szerettem volna sorra venni, hiszen ezeket alkalmazzuk leginkább.






Remélem sikerült kedvet csinálnom azoknak, akik ma már elhanyagolják ezt a csalit.
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére