Horgász-Zóna menü

Keresés szűkítése

Keresés cikkekben is
Akciós szettek
Feeder botok, picker botok
Bojlis botok
Pergető botok
Speciális botok
Teleszkópos botok
Úszós botok
Orsók
Horgászszékek, ágyak és kiegészítőik
Feederes aprócikkek, kiegészítők
Pontyos aprócikkek, kiegészítők
Általános aprócikkek
Általános kiegészítők
Csalik, etetőanyagok
Csalizás, etetés kellékei
Előke zsinórok
Etetőkosarak
Felszerelés-tartó eszközök
Főzsinórok
Haltartók, merítőhálók
Horgok
Kapásjelzők
Műcsalik, ólmok és horgok
Ólmok
Ragadozó horgászat kiegészítői
Vízparti kényelem, megjelenés
Rod-pod, bottartó villa, fej
Úszós horgászat kiegészítői
Úszók

Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • Hanatu szuper távdobó kosár
  • Bait-Tech Poloni bojli
  • Magazin promoció
  • Shimano ARC Aero 4000 orsó
  • 8000 felett ingyenes szállítás
  • Storm Arashi wobblerek 2015

Kreatív feederhorgászat természetes vizeken (2. rész ősz-tél a folyón)

|

A folyóvíz nehéz terep. Árad, apad, zavarosodik, majd újra letisztul. Állandó partformáló hatással bír, igazából megismerni – mondják - egy élet is kevés… A feederbotok igazi lételeme a folyóvíz, hosszuk, felépítésük, dobósúlyuk igen alkalmassá teszi őket az áramló vizeken történő horgászatra. Megjelenésükkel és térhódításukkal az őszi és téli hónapokban is igen eredményesen próbálkozhatunk a halak nyomába eredni.
Mire lesz szükségünk ebben az időszakban? Körültekintően összeválogatott felszerelés, meleg ruha és a jó helyismeret a legszükségesebbek. Minden horgászat előtt tájékozódjunk az interneten az aktuális vízállásról és vízhőmérsékletről is. Ha szálás és csónakbérlésben is gondolkodunk, akkor is forduljunk nyugodtan a világháló nyújtotta információkhoz, hiszen a szervezési felületesség hamar megbosszulhatja magát a folyóparton. Ma már színvonalas web oldalakkal találkozhatunk a nagyobb folyóink vonzásterületeivel foglalkozó oldalak között is, hiszen ezek a területek számos horgászt vonzanak a késő őszi és téli időszakban is.

őszi márna a Tiszáról
őszi márna a Tiszáról

Én ezekben a hónapokban már a nagyobb gyűrűvel szerelt feedereimet és speciális botjaimat viszem magammal a folyópartra is, hiszen velük elkerülhetjük az egyre gyakrabban hulló csapadék hatására gyűrűnkre visszatapadó zsinórjelenséget és a feljegesedést is. A finomabb fékrendszerű elsőfékes orsókat használom 40-es és 50-es méretben 25-ös fluorocarbon főzsinórral. Békés-halazásnál az első fagyok beköszöntével érdemes a mélyebb kanyarokat, ruganyok mögötti gödröket és műtárgyak környékét felkeresni. Eredményes helyek még a meredek kövezések belső szélei és a kemény aljú agyagos partoldalak, hídlábak és a befolyók alatti területek. A „tuti” helyeken legtöbbször ülnek. Ez azonban ne vegye kedvünket a horgászattól és keressük meg a halakat! A csónak legtöbbször előnyt jelent a folyóvízi helykeresésben, de nem egyenlő a biztos halfogással.

A feeder botokkal nagyszerűen süllőzhetünk egy pálcaólom és kisebb méretű hosszú szárú horog segítségével. A finomabb spiccel jól nyomon követhetők a ragadozóhalak kapási fázisai és igazán élvezetessé és eredményesebbé válik a horgászatuk akár letett bottal is egy kisebb méretű nyeletőfékes orsót használva. A kősüllők tapogató, kereső horgászatához kimondottan alkalmasak a feederek! A november végi erősen lehűlő víz a nagy pontyok megfogásának talán az utolsó ám annál eredményesebb időszaka lehet a folyóvizeken is. Etetőkosaras szerelékünket nagyságrendekkel több hal találja meg mint a szimpla ólommal szerelteket. Igaz ez a szoktató etetésen történő horgászatokon is! Én a különböző etetőkosarakat esetleg olyan ólmot, amire kaja nyomható minden esetben használok békéshalazásnál. Az etetőanyagunk tapadó képességét úgy állítsuk be, hogy az huzamosabb ideig csalogassa pikkelyes barátainkat. Legyünk tekintettel a víz sodrására, a bedobás után azonnal kioldódó etetőanyagnak semmi létjogosultsága a húzósabb mély folyóvízi horgászatok alkalmával. Az év utolsó hónapjaiban gyakran használok folyóvízen ánizsos ízesítésű alapanyagokat. Az utóbbi időszakban különösen jó eredményeket értem el a lebegtetett csalikkal. Sokszor a szemes takarmánnyal megszórt pontyos pályákon is a hungarocell golyócskák bizonyultak sikeresnek. Hogyan lehet ez? Egy biztos, az etetésen keresgélő nagyobb testű halak (és kisebbek is) a vízben csábítóan lebegő csalikkal többnyire hamarabb megfoghatók igaz ez még akkor is, ha egyébként nincsenek a legnagyobb étvágyuknál, de roppant kíváncsiak… A folyóvízi horgászatok legsarkalatosabb pontja a megfelelő összsúly megválasztása. Törekedjünk a még az éppen szükséges, de még szerelékünket biztosan fenéken tartó ólom mennyiség vagy etetőkosár megválasztására. Feleslegesen ne terheljük feederünket és ne rontsuk a kapás észlelését valamint a bevágás hatékonyságát se túlméretezett ólomsúlyokkal.

A lehűlő vízben összeálló halak kapásra bírhatók, ám törekedjünk szerelésünk lefinomítására. Ne sajnáljuk az időt a helyi horgászokkal történő beszélgetésekre sem, hiszen sokat tanulhatunk tőluk! Nem mindenki goromba és elutasító, a másik horgász tisztelete, meghallgatása és a kölcsönös tapasztalatok kicserélése még sokat kamatozhat a későbbi horgászataink alkalmával. Végső soron a szabadidő aktív eltöltése mellett, a horgászbarátságok kialakítására is remek lehetőségek nyílnak a folyóparton.
a helyi horgászoktól sokat lehet tanulni
a helyi horgászoktól sokat lehet tanulni

A nap középső órái általában jóval eredményesebbnek bizonyultak számomra, mint a kora reggeli és késő esti időszakok. Kivétel ez alól talán csak a titokzatos menyhal horgászata. Fogása körül még ma is számos legenda kering. Egy biztos: ebben az időszakban kerülnek elő nagy számban és gyülekezési helyeiken (pld: duzzasztóművek alatt) halszelettel, gilisztával igen jól foghatók! Ezen az őszön különösen sok márnát sikerült fognom csonti csokorral és ízesített kukoricával (!) egy agyagos, ám egyenletes nem túl mély tiszai szakaszon . Az én nagy „szerelmem” a kecsege is megfogható még az ősz vége felé is, igaz helyismeret nélkül reménytelen vállalkozás. A vékony lógósra hagyott 1-2 szál vörös trágyagilisztával a meder középső részein olykor meglepő mennyiségben kapásra bírható. A kecsege kapásáról már sokszor írtak, én a feeder botom spiccének 2. vagy 3. ütésére vágok be általában sikerrel. Horgászatakor a magasra támasztott feeder botomat kizárólag 1 darab vékony húsú hosszabb szárú horoggal és egy ólommal szerelem. A ponty nem finnyáskodik kapását még a lehűlés hatása ellenére is észre fogjuk venni. A keszegek is foghatók, ha megtaláljuk a tartózkodási helyüket, emlékezetes egy mikulás napi 2.2 kilós dévér fogásom a kiskörei erőmű alól. A korábban említett lebegő csalik mellett természetesen az élő csalik továbbra is eredményesek a folyóvízi horgászatokkor, soha ne induljunk el nélkülük! Még egy gondolat a horgászbotokról, sokat kísérletezgettem a különböző hosszúságú és dobósúlyú feederbotok között. Manapság egy speciális márnázásra gyártott 3.66 hosszú, a normál színes spiccek mellett egy 1.75 librás avon spiccel is ellátott bottal horgászok. Nekem kecsegézéshez és márnázásra nagyszerűen bevált az avon spicctag alkalmazása. A kapásokat megfelelően lehet velük érzékelni és a bevágások is hatásosabbra sikeredtek vele. Nem utolsó szempont az avon spiccek nagyobb terhelhetősége sem.

feederrel a Dunáról
feederrel a Dunáról

Írásom végére pár személyes gondolat. A folyó az érdeklődő a természet iránt nyitott horgászok vize. A felszálló köd és a csónakunk alól kisikló évszázados hullámok különös atmoszférába burkolják a hajnalban kelő folyóvízi horgászt. A titkokat rejtő kanyarok, törések és a ruganyok mögött megforduló víz tétova örvénylése minket is gondolkozásra, változtatásokra késztet. Az álomba illő halakról szóló legendák és a régi öregek tábortűz mellett elbeszélt történetei újra át és átszövik mindennapi gondolataink. A folyóvízi horgász minden nap vízállást néz, kérdezősködik, tanakodik, szerel, lótetű és nadály után kutat… Tudja jól: a megrezdülő feederspicc csupán a kezdet…


u.i. : Mivel nem tartozom a „hivatásos szakírók” táborába, ezért nem hordozok magammal „többszázezres fotómasinát” a saras folyópartra. A fenti képek mobiltelefonom segítségével készültek.

Nagy Róbert
Horgász-Zóna csapat
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2016 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454 (hétköznap 8:00-18:00-ig)
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 2390373
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó