Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

10-ből kilenc avagy Stég csalikkal a Carplove-on

10-ből kilenc avagy Stég csalikkal a Carplove-on
Hivatalosan is vége a télnek! Számomra mindenképp, hisz megejthettem első pecámat. Levonva a tavalyi év tapasztalatait, új megközelítéssel választottam szereléket és csalikat! Remélem, számotokra is tanulságos lesz-e kis beszámoló!
Vége a télnek! Én is, mint minden horgász alig vártam, hogy a vízparton lehessek. De egy kis visszatekintéssel kezdeném ezt a cikket.
A tavalyi év nem az én évem volt, legalábbis a vízparton. Kevés időt tudtam szánni a szenvedélyemnek, és mikor lenn voltam a vízen, akkor sem volt az igazi (mármint a fogások tekintetében).

A téli évszakban volt időm átgondolni és változtatni egy-két dolgon, amit szerintem rosszul csináltam.
Például:

- eddig 0,28-0,30mm-es fluo zsinórral horgásztam (nem rosszak, de lehet benne valami, hogy a pontyok jobban észreveszik)

- 2-es, 4-es, 6-os horgokat használtam többnyire

- csalik tekintetében minden volt nálam, amit hallottam, hogy jó, szép halakat fogtak vele...stb, és néha abba hibába estem, hogy sokat etettem.

Ez a három dolog volt, amin 2015-ben gyökeresen változtattam.

A zsinórt 0,25mm-es Prologic Xlnt Camo-ra cseréltem, mert terepszíne miatt jól beolvad a környezetbe, alacsony a nyúlása, és kiváló dobási tulajdonságokkal rendelkezik.
Horgok tekintetében csakis a 6-os, 8-as méreteket választottam, mert könnyebbek és kisebb sebet ütnek a hal száján.

A csalik választásánál volt a legnehezebb dolgom, mert igen sok remek készítmény van a piacon! Arra gondoltam, elengedem a márkák sokaságát - kinek van pénze, ideje mindbe belepróbálni? Annyi hülyeséget vettem már... így arra jutottam, hogy leszűkítem két olyan márkára a a választásom, amelyeket megbízhatóak, innovatívak, jók a múltbeli visszajelzések és széles, izgalmas választékot tartanak!

Hosszas töprengés után erre az évre két gyártó termékeit választottam kipróbálásra, az egyik egy magyar gyártó, a Stég Product (ezt használtam ezen a pecán is), a másik pedig egy angol cég (hogy melyik ez a gyártó erről a következő írásomban). A kiválasztásnál szempont volt a megfizethető ár, "fogósak" legyenek, mind a horogcsalik és etetőanyagok, pelletek. Csalis dobozomban háromféle íz, többféle méretben állandóan ott van mostantól: édes, fűszeres és büdös, így hamar eltalálható bármilyen vízen a halak ízlése.

Na, de elég a szövegelésből lássuk milyen volt az idei és első pecám!

Nem akartam messzire menni, ezért a gödöllői Carplove parkot céloztam meg. Sok jót hallottam már erről a komplexumról. Budapesttől kb. félórányira van autóval, az idelátogató horgászok négy tó közül választhatnak,van büfé, horgászbolt, hatalmas parkoló, játszótér a gyerekeknek. Családi programnak is tökéletes itt egy peca, mindenki számára van kikapcsolódási lehetőség.

Előre lefoglaltam telefonon a Big Ponty tavon az 5-ös állást, a halőr srác ajánlotta, mert itt mélyebb a víz és még zömével itt tartózkodnak a pontyok.Vasárnap reggel 7:45-kor érkeztünk a parkba, a parkolóba érve láttam, hogy szép számmal vannak már mind a négy tavon. Szívélyesen fogadtak, kaptam tanácsokat is a halőrtől "papírozás közben", mivel először voltam itt.

A horgász állást csak gyalogosan lehetett megközelíteni, felszerelést kis kocsin tudtuk szállítani. Gyors pakolás, és összeszerelés után 8:30-kor már a vízben volt a felszerelés.Háromféle Stég csalit kombinálva próbálkoztam: SmOke Ball ananász, 20mm-es Erdei gyümölcsös oldódó pellet félbevágva,megfaragva, és Oldódó lebegő 16mm-es citromos pellet.

Etetésként Stég Black fish metod mix-et kavartam be, megspékelve 3mm-es halibut pellettel és ananászos folyékony aromával. Ezt Deáky pellet inline feeder kosár segítségével juttattam be. A horogcsali mellé kis PVA zsákocskákba 5mm-es carp pelletet és kukorica pelletet tűztem.Tizenöt perc sem telt el az első óvatos húzásra jelzett is a kapásjelző, de kb. a fárasztás felénél leakadt.
Sebaj tíz perc múlva a másik botom füstölt el, és egy 4,8 kg-s pikkelyessel fotózkodhattam.Aztán egymást érték a kapások,délig öt potykát sikerült partra húzni. Bárhová dobtam, kis idő elteltével húzták a csalit.

Délutánra beborult, a kapások ritkábbak lettek, de négyig sikerült még négy halat akasztani.
Leszámítva a két kis tükröst (de nekik is örültem), 4-7,5 kg közötti pontyokat sikerült fogni.

Az eddig kizárólag bojlikkal foglalkozó Stég Product jó irányt vett az idén debütáló új termékeivel. Az oldódó és lebegő pelletek, method mixek és a nagy durranás, a SmOKe ball sok halat fog hozni a pecások örömére. Vízbeérés után gyorsan dolgoznak és a variálási, felkínálási lehetőségekben is nagy teret adnak a kísérletezésre. Csak biztatni tudok minden horgászt, hogy próbálja ki (ha még nem tette meg), főleg ha csak rövid horgászatokra van ideje!Tökéletesen működik az intenzíven horgászott, és telepített vizeken.

A Carplove-nak köszönet, hogy egy csodás, halban gazdag, idilli környezetű tavon, és környezetben tölthetünk el egy szép vasárnapot! Ide még visszatérünk!

Mindenkinek hasonló szezonnyitó horgászatot kívánok!

Sziasztok!

Attila
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére