Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

100 m felett: hasznos trükkök az eredményes távdobáshoz

Előző cikkem, egy 4.20-as heavy feeder tesztje során felmerült, hogy néhány mondatban leírom a távdobással kapcsolatos gondolataimat, de a Cormoran TS heavy feeder tesztje is túlburjánzott a tervezett kereteken, és a kezdeti néhány gondolatot is újabbak követték. Jobbnak láttam, ha egy külön írást szentelek ennek a témakörnek, hiszen a legjobb távdobó bot vagy orsó sem ér semmit a megfelelő végszerelék vagy damil nélkül.
Előző cikkem, egy 4.20-as heavy feeder tesztje során felmerült, hogy néhány mondatban leírom a távdobással kapcsolatos gondolataimat, de a Cormoran TS heavy feeder tesztje is túlburjánzott a tervezett kereteken, és a kezdeti néhány gondolatot is újabbak követték.

Jobbnak láttam, ha egy külön írást szentelek ennek a témakörnek, hiszen a legjobb távdobó bot vagy orsó sem ér semmit a megfelelő végszerelék vagy damil nélkül.

Természetesen sok mindennel és sokféle képen el lehet dobni 90 m-ig, néhány dologgal 100 m-ig, de 100 m felett már a legtöbb felszerelés megköszöni a részvételt, és feladja a harcot. Itt jegyezném meg, hogy tegyünk különbséget 100 m-es és 100 m-esnek mondott dobások között. Álltam már nagyot dobó (mondó) horgász mellé, aki leoltott, hogy Ő megdobja a 110-et. Megnéztem, majd megkértem, hogy had dobhassak én is a saját felszerelésemmel. Túldobtam rajta legalább 10 m-rel, majd kitekerve leszámoltam 116 hajtókar fordulatot, ami az orsómnál 105 métert jelentett.

A horgászat természetesen nem a számok harcáról szól, hanem a szabadidő kellemes eltöltéséről. Ez a kellemes eltöltés azt jelenti, hogy halat fogunk. Néhány tónál viszont a halfogáshoz elengedhetetlen a nagy távolságok meghorgászása.

Kezdjük akkor a damilnál:
Határozottan ki merem jelenteni, hogy az ideális damil méret a 20 mm-es. A heavy feeder fárasztás során a 18 mm-est el fogja szakítani a parthoz közel, mert nem rendelkezik kellő rugalmassággal. A 22 mm-essel pedig – saját tapasztalataim alapján - 5-7 %-kal kisebbet lehet dobni.
A damil további tulajdonságai fontossági sorrendben:
Súrlódásmentes felszín. Gyors süllyedés. Könnyed süllyedés. Magas kopásállóság.
Ami kevésbé fontos, az a nyúlás, a rugalmasság és a szín. Rugalmasságban és nyúlásban rosszul teljesítő damillal már a közepes árkategóriában sem lehet találkozni. A szín pedig csak a horgászt tudja a boltban becsapni, mivel az 5 méter körüli dobóelőke miatt a hal számára teljesen lényegtelen. Nem esett szó a szakító szilárdságról, pedig ez a legfőbb adat, ami alapján választani szoktunk. Legyünk óvatosak, mert sokszor a dobozra írt szám és a „csomózott valóság” köszönő viszonyban sincs egymással.
Apropó dobóelőke! Az kell! Nem lehet kikerülni, de érdemes jól kiválasztani. Én a fonottra esküszöm, mert a vastag monofil csomója is vastag, nehezen fut keresztül a gyűrűkön.

Nem kertelnék tovább, ami nekem bevált, az a Trabucco T-Force XPS match sinking 20-as méretben, ami egy match zsinór, de feederre eddig még nem találtam jobbat. Talán a Tubertini Special English Line, ami még közel ilyen jó, de várom a további javaslatokat. Fonott előkének pedig Berkley Fireline Smoke 15 mm-est használok, ami egy teflon bevonatos fonott damil.

A két damil, ami bevált.
A két damil, ami bevált.


A bevonat miatt a fonott és a monofil nem vágja el egymást, ezzel a két damillal tudtam eddig a legerősebb kötést létrehozni. Mivel ez a kötés a szerelék leggyengébb pontja, így nem mindegy, mekkora terhelésnél szakad el. A bevonat másik előnye, hogy nem szív fel vizet a fonott damil, megtartja korábbi méretét. A harmadik előnye, hogy a fárasztás utolsó szakaszában a teflonrétegnek hála, nem akadozik a gyűrűk között.

Ennek a két damilnak az összekötésekor nagyon kis csomó keletkezik.
Ennek a két damilnak az összekötésekor nagyon kis csomó keletkezik.


Akkor jöjjön az, amiért ez a cikk megszületett!
Térjünk át a végszerelékre:
Előre szólok, szembe fogok menni a manapság népszerű irányzattal, de vállalom az ezzel keltett népharagot :)
Vegyük a sokszor sok helyen ismertetett átalakított bordás etető kosarat, illetve az az alapján készült több cég által is forgalmazott Pellet Feeder kosarat, és alakítsuk át! :) Készítsünk belőle egy repülésre sokkal alkalmasabb etető kosarat.

Eredetileg így néz ki a Pellet Feeder kosár.
Eredetileg így néz ki a Pellet Feeder kosár.


Kezdjük ott, hogy a letoljuk a kosarat a szárán ütközésig, mivel az alján túlnyúló műanyag cső labilissá teszi, és billegni fog nagy sebességű repülés közben.
Az alap kosár nagyszerű tulajdonsága a három hosszú borda, csak ezek oldal irányba nagyon öblösek. Marokkal ráfogva a bordákat egyenként fokozatosan összébb tudjuk nyomni, miközben körbeforgatjuk. Az összenyomás hatására a bordák két végén található ólom nehezékek távolodni fognak egymástól, a kosár nyúlánkabbá válik.

Ha jól csináltuk, akkor egy hasonlót kell kapnunk.
Ha jól csináltuk, akkor egy hasonlót kell kapnunk.


Az átalakított formájának köszönhetően áramvonalasabb lesz, ugyan akkor mérete miatt még mindig alkalmas kellő mennyiségű anyag bejuttatására. Ennek természetesen feltétele, hogy a rányomott etetőanyag kövesse ezt az áramvonalas formát.
A kiindulási alap forradalmi tulajdonsága, hogy az alsó túlnyúló műanyag szár megakadályozza az előke feltekeredését. Ez a tulajdonság az átalakított kosárnál sem változik, csak itt, 9-10 cm hosszú kosár hivatott meggátolni a gubancolódást.

A hosszú kosár megakadályozza az előke feltekeredését.
A hosszú kosár megakadályozza az előke feltekeredését.


Megtöltött kosárnál nyugodtan használhatunk 9-10 cm-es előkét mindenféle probléma nélkül.

Ha megfelelő botunk, orsónk, damilunk és végszerelékünk megvan, akkor már csak gyakorlásra és a testalkatunknak megfelelő technika elsajátítására van szükségünk, amihez még több gyakorláson és gyakorláson keresztül vezet az út.
Ez csak elsőre rémisztő, mert ez a gyakorlás a mi hobbink, amit mi nagyon szeretünk :)

Görbüljön!

Kurucz Dávid
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Visszatekintés ünnepi hangulatban

Visszatekintés ünnepi hangulatban

2020. december 23. - Horgász-Zóna
Rakparti esték

Rakparti esték

2020. december 21. - Oláh Tamás
Hogyan számíthattok ránk év végén?

Hogyan számíthattok ránk év végén?

2020. december 16. - Horgász-Zóna
Gumihalak aromázása

Gumihalak aromázása

2020. december 11. - Balogh Gábor
Hidegvizi apró finomságok method feeder technikához

Hidegvizi apró finomságok method feeder technikához

2020. december 07. - Hoffmann Feri
Novemberi útravaló

Novemberi útravaló

2020. november 17. - Nagy Róbert
Keszegezés a Hárosi-öbölben

Keszegezés a Hárosi-öbölben

2020. november 16. - Oláh Tamás
Novemberben pontyra

Novemberben pontyra

2020. november 06. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére