Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Trendek, irányok a pontyos etetőanyagoknál 2016-ra

Trendek, irányok a pontyos etetőanyagoknál 2016-ra
Van egy világ a gyári etetőanyagokon túl, ahová leginkább a versenyzők teszik be a lábukat… Ez a keverékek, adalékok és kombinációk világa, ahol a több tíz kilós összfogások jelentik a sikert, nem a két-három darab ponty. Hogyan tudsz Te is több pontyot szákba terelni 2016-ban? Erről a szól ez a cikk!
A HorgászShow színpadán mutattuk be először kollégáimmal azokat a nemzetközi trendeket, amelyek meghatározzák a pontyozás sikerességét a következő jó pár évben. Én ezeket "koncepcióknak" nevezem, hangsúlyozva azt az alapvető irányvonalat, hogy a gyári, "egyzacskós" etetések helyett a keverékeké lesz a főszerep!
Bedobás - kapás - fárasztás: sokszor egymás után!
Bedobás - kapás - fárasztás: sokszor egymás után!


Mielőtt belevágnék, szeretném tisztázni, hogy elsősorban az intenzív, telepített vizekre érvényesek a lenti gondolatok. A természetes vizeket most kihagyom, hiszen jelenleg az jellemző, hogy a kifogott halat hazaviszik a pecások, az etetésben a mennyiség dominál a minőség helyett. Várhatóan ebben a gyakorlatban is lesz elmozdulás (legalábbis én remélem), mindemellett pedig nagy változás előtt áll a hallállomány, köszönhetően a nemsokára megvalósuló vízkezelő cserének (ti. halászok helyett horgászok veszik át a kormányrudat). /Halkan megjegyzem, mennyire döbbenetes interjú volt olvasható a novemberi Sporthorgászban ilyen kijelentésekkel, mint 'a halász a legfontosabb halőrző, hisz éjszaka dolgozik és figyeli a rabsicokat' vagy 'a halállomány változása a horgászokon múlik, hiszen a fogási statisztika szerint 98% a horgászok fogása és csak 2% a halászoké'... (nem szó szerint idéztem)... Könyörgöm, hogy mer bárki, aki rálát ezekre a dolgokra, ilyet belenyilatkozni a horgászsajtóba????/

Bár a keverékek használatának gondolata természetesen nem új, a megvalósítással nem találkozni tömegesen a vízpartokon. Miért? Kétségtelen, hogy annál egyszerűbb nincs, mint a boltban levenni a polcról egy zacskó kaját, a vízparton bekeverni és azzal horgászni. De talán egyetértetek velem abban, hogy nem azért megyünk ki egy napijegyes tóra (kifizetve minden költségét), hogy aztán két-három kapással megúszzuk? Sokkal inkább azért, hogy folyamatosan kapásunk legyen, sőt izomlázunk a nap végére!
Ne legyenek ritkák az ilyen baráti horgászatok!
Ne legyenek ritkák az ilyen baráti horgászatok!


Tekintetünket fordítsuk a versenyhorgászokra! Ahogy az autóiparnak a Forma 1 a tesztpálya és a fejlesztések hajtóereje, nekünk 'mindennapi' pecásoknak a versenyhorgászok a Forma 1-gyes pilótáink. Ők azok, akik folyamatosan agyalnak,kialakítanak és tesztelnek etetési technikákat, végszerelékeket. Ezeket az eredményeket felhasználva lehetünk mi is sikeresebbek a vízpartokon! Na mármost, mit látsz, ha végigsétálsz a versenyzők között mondjuk egy feeder versenyen? Általában jelöletlen vagy számokkal és betűkkel ellátott dobozokat, zacskókat. Ezekben bizony keverékek vannak, amelyek mögött sok tapasztalat áll.

Sajnos ezeket a keveréket nem kötik az orrunkra, részben érthető okokból, részben pedig nem érhető okokból. Itt azt szeretném csak kiemelni, hogy a csúcsmezőnyben kizárólag keverékek szerepelnek, ezek a felelősek a több tíz kilós fogásokért! Lehet azt gondolni, hogy ez azért van, mert a versenyen agyonterhelt a tó, nehezebb kapást kicsikarni, stb. De nem ugyanez a helyzet egy 'sima' hétvégi horgásznapon, amikor ugyanúgy tele a tó? A sokadjára kifogott pontyok egyre óvatosabbak, a mellettünk ülő horgász egy jó etetéssel simán elhúzhatja halat, változhat a szél, a nap, a hőmérséklet - ezernyi dolog, ami nehézzé teszi a halfogást!
Óvatos nagy halak becserkészése nem könnyű
Óvatos nagy halak becserkészése nem könnyű


De emeljük ki a fejünket a hazai valóságból és nézzük meg, máshol hogyan csinálják! A Horgász-Zóna kínálatában rengeteg márka van, természetesen köztük vannak a világ vezető csaligyártói is. Van lehetőségem évről évre követni a fejlesztési irányokat, trendeket. Az olyan cégek, mint a BAIT.-TECH vagy DYNAMITE BAITS nem egy országban gondolkodnak, összegyűjtik és szintetizálják a francia, német, orosz, stb. tapasztalatokat az angol (nekik hazai) eredményekkel. Nem kétséges, hogy az angol horgászkultúra mindenki előtt jár, elsősorban a mindenre kiterjedő catch & release (fogd meg és engedd vissza) gyakorlatnak és az öt millió horgásznak. Számunka olyan üveggömb az ő kínálatuk és szisztémájuk, amibe érdemes belenézni! Mit tudtam leszűrni a következő évekre vonatkozóan?

Mivel tudsz több pontyot fogni 2016-ban?


TREND 1#

- Funkcionális, magas minőségű alkotórészekből kevert mixekkel. A vezető gyártók kínálatában egyre inkább 'legokockák', funkcióval bíró alkatrészek találhatók. Mit hívok funkciónak? Egy funkció lehet alapanyag. Például halliszt vagy húsliszt vagy kendermag őrlemény, stb. Funkció lehet az állag, azaz lisztszerű vagy darabos, ragadós vagy felhős, stb. Funkció lehet a lebontási idő, funkció lehet a sűrűség. Meg van a lehetőséged tehát arra, hogy olyan mixet rakj össze, amilyet szeretnél. Régebben nem volt ekkora és ilyen jellegű hozzáférés ezekhez az alkotóelemekhez, most már ez egyértelmű irány. Nézd meg pl. a Bait-Tech kínálatát!

TREND 2#

- Mikropelletek mindennapi használatával. Ma is sokan használnak mikropelletet - hébe-hóba. Megnézve a nemzetközi gyakorlatot, a mikropelleteket a minden egyes pecánál használják, akárcsak az etetőanyagot. Szelektáló hatása, lebontási ideje, az attraktortartalma, hatásmechanizmusa megkerülhetetlenné teszi egy fogós horgásznap megvalósításánál! Sok sikeres recept hozzávalója.

TREND 3#

- Természetes alapanyagok használatával. Natúr alatt itt kizárólag magokat, növényi fűszereket értünk. Semmi esetre sem élelmiszer ipari mellékterméket, piskótát, kekszet, stb. Tulajdonképpen a 'ló másik oldala' - azaz a hallisztes kaja dömping kontrasztjaként tölti be szerepét. Az intenzív tavakon a sokszor kifogott halak sok esetben kondicionálódtak a hallisztes etetőanyagokra. Adalékként vagy önmagában használva a natúr etető a siker kulcsa lehet.

TREND 3+1#

- A vízbe dobott etetőanyagok minőségének emelésével. Ennél a pontnál a legfontosabb természetesen a költség. Nyilván mindenki prémium kajákkal horgászna... Azonban ha a számolást elvégzed, meglepő eredményt kaphatsz: a minőségi kajákból kevesebb is elég, az összes költség nem vagy alig lesz több, mint a mennyiségben bedobált olcsóbb etetésé. A legdrágább etetőanyag az, amivel nem fogsz halat, mivel minden más költséged is elúszott. Érdemes ezen elgondolkoznod!

Összefoglalva a fentieket, azt látom, hogy eljött a keverékek ideje. A teszthorgászok vízparti tapasztalata átfolyva a nagy gyártókon visszajut hozzád: te is eredményesebb lehetsz! Miért ne fognál egy nap alatt 40 kiló halat? Talán már te is láttál valakit, valahol melletted, aki ennyit fogott... Szeretném hangsúlyozni, nem a nyers mennyiségről van itt szó. Egy jó horgásznap alatt én azt a folyamatot értem, ahol kitalálsz egy koncepciót, etetést, megvalósítod, esetleg a vízparti feltételeknek megfelelően módosítod, majd az elgondolásod eredményességét visszaigazolják a kapások! Ja, hogy ha ez 14 ponty, 3 lénai tok, a legnagyobb halad 14,4 kg? Ne kérj elnézést! :)

Elsőre nem olyan egyszerű keverékekben gondolkozni! Hogy hű maradjak a címhez is és segítség is adjak az elinduláshoz még két cikkel folytatjuk, amiben konkrét receptekkel találkozhatsz!

Hadd idézzem fel a Horgász-Zóna egyik jelmondatát: bedobás, kapás, fárasztás - sokszor egymás után! Ezt kívánom e sorok mellé, mix-re fel! :)

Üdv,
Nagy Lajos

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére