Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A Horgász-Zóna gyermekei - Alpha, Buddy, és Robin Hood

A Horgász-Zóna gyermekei - Alpha, Buddy, és Robin Hood

Egy új bojli kipróbálása mindig izgalmas feladat. Ez alkalommal mindjárt 3 különböző friss ROD HUTCHINSON golyó került a kezeim közé... Ráadásul a saját ötleteinket is magában foglalják az Alpha, Robin Hood és Buddy fantázianevekre hallgató bojlik. És hogy mit adott a Rod Hutchinson minőség és az itthon fogós ízvilág? Olvass tovább!

Végre irány a part, és az első komolyabb szezonkezdő peca. Pakkomban néhány újdonság, melyeket elsők között próbálhatok ki. Mik is ezek? Három olyan ízvilágú bojli, melyet a Horgász-Zóna ötletei, meglátásai alapján készített a nagy nevű angol gyártó, a Rod Hutchinson!

Az angolok örömmel vették kezdeményezésünket, így beindult a szintergia: a Rod Hutcinson aromák, gyártás minőség, no meg az itthon fogós íz-kombinációk.

Az Alpha, Buddy és Robin Hood golyók célja nem más, minthogy a halfogás élvezetével dobják meg egész évben a gyors, pár órás vagy 1-2 napos pontyos pecákat!

A tapasztalataink szerint ehhez fontos egyfajta "túlaromázottság", így ezek a golyók az emberi orrnak is intenzív és csábító élményt kínálnak :) De, ami a lényeg, kapásra bírja az elkényeztetett, lusta és óvatos telepített tavi bajszosokat!

Az is alapvető volt, hogy kell a nagy méret, tudj szelektálni, ha nem akarsz 2-3 kilósakkal foglalkozni. Ezért minden ízt a klasszikus 20mm-es és a szelektálás szempontjából kiváló 25 mm-es méretben is elkészíttettük!

És amit a Rod Hutchinsonban szeretünk: kifogástalan alapmix, amely gyorsan elkezd dolgozni + kiváló aromák, melyek kapásra csábítják a halakat.

Nézzük ízenként a palettát!

Alpha - a közkedvelt tintahal aroma mellé párosított fanyaran édeskés áfonya a négy évszakos bojlik sorába lépteti az élénk vörös színű Alphát. 

Buddy - szinte minden benne van ami büdös. A felmelegedett vizek nagy kedvence lehet a Buddy, melyet a máj, a kagyló, a krill és belachan aromák egyvelege tesz vonzóvá a halak számára. Világosabb színe könnyen kontrasztba hozható egy sötétebb pop-up kiemeléssel például.

Robin Hood - a fűszeres vonal sem maradhatott ki, ezt képviseli ez a mélybordó bojli. Alapja a Robin Red, melyet tovább fokoz a chili ereje, megspékelve az itthoni vizek egyik nagy kedvencével, fokhagyma aromával.

Első lépések

Új termékeket prógálgatni a parton önmagában is kihívás. Nehéz kizárni azokat a tényezőket, amiket esetlegesen az időjárás, vagy egyéb befolyásoló tényezők hoznak magukkal. Így természetesen több "tesztre" is szükség lesz majd, különböző típusú vizeken, évszakokban. Örök igazság, hogy egy horgászatból kiindulva végleges következtetéseket levonni csalival kapcsolatban nem túl ésszerű. De hát valahol el kell kezdeni a próbákat, nem igaz?

Mindenesetre nagy reményekkel vágtam neki Gábor barátommal egy 24 órás horgászatnak, kihasználva ezzel a hőmérséklet változások és fényváltozások több opcióját is.

 

Megunhatatlan feeling
Megunhatatlan feeling

 

Csendélet
Csendélet

Vízválasztás

Ahhoz, hogy el tudjam engedni a megszokásaim zömét, olyan helyszínt kellett választanom, ahol még magam sem jártam. Ezzel abszolút kizárva magamból a kételyt, hogy ez vagy az a csali azért nem működhet itt, mert "ez nem olyan víz". Igazság szerint fogalmam sem volt mi lehet a favorit, hozzáteszem, ezekben a szeszélyes frontos tavaszi időkben, mikor naponta más arcát mutatja az időjárás, ember legyen a talpán aki megmondja előre a tutit... A tervem alapvetően a mélyebb rétegek feltérképezése volt, behúzással, megjelölve a zsinórt, hogy a módszeresen és ütemesen bejuttatott etetésre megpróbáljam oda csalni a halakat. Ez addig tűnt jó ötletnek míg órák múlva sem volt kapásom, és fürdőzni láttam a pontyokat egy cirka 150 méterre fekvő sávban. Megvizslatva a medertérképet kiderült, hogy egy hosszan elnyúló plató végén élvezik a nap melegét.

 

A távoli platón volt érdemben kapás
A távoli platón volt érdemben kapás

Etetés? Alap!

Mindenképpen egy szárazabb, dip mentes mix volt az elképzelésem, és ezt tartottam is mindvégig. A Zóna Super Natural főtt kukorica mellé 4 mm-es Rod Hutcinson Monster Crab pellet, 8.5 mm-es Rod Hutchinson Halibut Carp Pellet, és 15 mm-es Rod Hutchinson Monster Crab bojli került a hajóba, kiegészítve pár szem az éppen a horgon nyugvó aktuális bojlival. A mennyiséget sem akartam túlzásba vinni, így minden behúzás alkalmával bő egy maroknyi cumó hullott alá a bányató mélyére.

 

Etetés... Alap!
Etetés... Alap!

Pontycsemege a hajóba
Pontycsemege a hajóba

Válogatott finomságok
Válogatott finomságok

A három testvér első bevetése

Alpha, Buddy, Robin Hood. A három frissen debütáló Rod Hutchinson bojli, melyekhez nagy reményt fűztem. Egyenként is megdobogtatják ízvilágukkal a horgász szívet, így már csak az volt a kérdés melyik lesz a mostani favorit ezen a még április végén is hideg vizűnek mondható bányatavon.

A három testvér
A három testvér

Teríték a gyors váltáshoz
Teríték a gyors váltáshoz

Személy szerint a hóember formátumot kedvelem a legjobban, így mindhárom bojlit így vetettem be. Későbbiekben süllyedő és dupla süllyedő variációk is helyt kaptak a horgom alatt. De nézzük milyen szín és íz kombinációkat húztam be fél óránként a kiszemelt helyekre.

A tintahal és áfonya mindig izgalmas pontybajusz csalogató párosítás volt, nézzük mit adhat!

Alpha Spicy Krill pop up-al
Alpha Spicy Krill pop up-al

Vörösen izzó tintahal-áfonya kombináció
Vörösen izzó tintahal-áfonya kombináció

Világosabb szín, zamatos és szagos kombinációjú bojlink: a Buddy. 

Hogy még büdösebb legyen: egy 15 mm-es Monster Crab pop up-al a színek is pompásak!
Hogy még büdösebb legyen: egy 15 mm-es Monster Crab pop up-al a színek is pompásak!

Elő a több librás íjakkal, és mehet is céltáblánk közepébe a fűszerességével csalogató Robin Hood!

Lehet hogy ez lesz a nyerő?
Lehet hogy ez lesz a nyerő?

Hóember style
Hóember style

20 mm-es Robin Hood kiemelve
20 mm-es Robin Hood kiemelve

A nappali időszak tapasztalatai

Nem evett úgy a hal, ahogy vártam. Legalábbis ott nem, ahonnan gondolni véltem majd a kezdeti sikert. Kényelmesen chilleztem a székben, és még egy védjegyemmé vált tojásos étket is volt időm elkészíteni kettőnknek, de a kellemes várakozás már inkább változtattásra sarkalt, mint ücsörgésre.

Kell az energia ha elhúzza végre valami
Kell az energia ha elhúzza végre valami

Először próbáltam a mélyebb pontok felé venni az irányt, ám irány váltásra kényszerültem, látva a sekélyebb plató végén jakuzzizó pontyok jelenlétét. Néhány húzás után érezhető, illetve hallható volt az érdeklődés a maximum 1 méterre süllyedt ólom, illetve a csali körül. Az áttörés a kiemelés elhagyásával történt meg, így az első sikert egy dupla 20 mm-es Robin Hood bojli kombó hozta meg végre valahára. Az igazán jó erőben lévő 14 kg körüli töves jól küzdött, nem adta meg könnyen magát, hogy sötét pikkelyeit csodálva fotózhassam a tavaszi nap sugarai alatt. Visszaengedéskor csak úgy sprintelt ki a biztonságos mérlegelőből!

 

Végre!!! Az első potyka mérlegelés előtt
Végre!!! Az első potyka mérlegelés előtt

Fénykép előtti felfrissülés
Fénykép előtti felfrissülés

Elhúzta a platóról
Elhúzta a platóról

Nagy küzdelem volt
Nagy küzdelem volt

 

Dupla Robin Hood - Fűszeres erő
Dupla Robin Hood - Fűszeres erő

Intenzív éjszaka

A kissé nyögvenyelős nappalt mozgalmas éjszaka váltotta fel. Míg én azon ügyködtem, hogy sötétedés előtt minden kéznél legyen és ne essek át mindenen, Gabi barátom feederrel csendben kipattintotta part közeléből a túra halát. A 15 plusszos egészséges tükrös narancsos színei szépen passzoltak a horizont alkonyi árnyalataihoz. Nekem sem kellet több, élesítve a botokat a éjszakára ismét a mélyebb szakaszok felé irányítottam hajómat, tarva magam az etetőanyag mennyiséghez és a nappal kigondolt csalikombinációkhoz.  

Épphogy leereszkedett ránk a sötét, már csippantak is a jelzők, meg kell mondjam nem nagyon maszatoltak a pontyok, folyamatos sípolásig húzták mire odaértem. Kezdetét vette az ütemes éjjeli műszak, mire lerendeztem az egyiket, épphogy szusszantam egyet és húzta a másik. Nem válogattak most sokat, így külön örömmel töltött el, hogy mind a három újdonságra akadt egy-egy jelentkező. A mérleg azonban mégis a Robin Hood oldalára dőlt jobban. Az Alpha és a Buddy golyók egy-egy halat adtak.

Egy Buddy rajongó
Egy Buddy rajongó

Ezúttal az Alpha ízlett ennek a potyónak
Ezúttal az Alpha ízlett ennek a potyónak

A fűszeres vonal jobban muzsikált most a mélyben. A víz természetesen irtó hideg volt, és hajnal közeledtével épphogy 1 fokot mutatott a hőmérő... De Robin Hood nyilai sorban célt találtak!

Éjszakai bandanagy
Éjszakai bandanagy

Dolgozik a mérleg
Dolgozik a mérleg

Kisebb malőr is közbejött, ami sajna megtörte a jó ütemet. Figyelmen kívül hagytam a hideget nyomattam a hajót és nem cseréltem aksit, hátha bír még egy kört... Hát nem bírt... Andalgott a szélben jó 100 méteren a sötétben, és másfél óra múlva tudtam kihalászni a partszélben. Addig random bedobtam irányba, de kevésnek bizonyult. Ezzel úgymond vége is szakadt a kapás sorozatnak, az elmaradt folyamatos etetés hiánya megbosszulta önmagát, és hosszú várakozás után már csak egy ponty esett be a végére.

Összegezve a benyomást

Az első tapasztalataim a három új bojlival a történtek tükrében pozitívak. Nem hajítanám őket a sarokba később sem, sőt biztos vagyok benne, hogy a különböző színek és aromák más-más időszakokban brillíroznak majd a szezonban. Főleg, hogy minden ízből kapható a 25 mm-es méret is, ami nem árt ha kéznél van a melegebb időszakokban.

Dupla Robin Hood imádó töves
Dupla Robin Hood imádó töves

Az Alpha már-már klasszikus aromájú ízvilága mindenképpen további próbálkozásokra sarkall. A nyár ütős kombója véleményem szerint a Buddy lehet a maga zamatosabb máj-kagyló-krill-belachan "büdi" variánsaival, az örök klasszikus  tintahal-áfonya összetétel minden szempontból izgalmas pecákat hozhat még a jövőben időszak megjelölés nélkül akár. A Robin Hood meg... nagy kedvencem lett és lesz is! Szépen adta a pontyokat a fűszeres egyveleg, köszönhetően a chili-robin red-fokhagyma-kolbász összetételnek.

Elillanó napsárga uszony...
Elillanó napsárga uszony...

Úgyhogy MINDET AKAROM!!! És viszem őket magammal a következő pecámra is, az tuti. Próbáljátok ki ti is, megtaláljátok a őket a Zóna polcain, és a webshopban is. Csippanjon és görbüljön nektek is!

Nincs titok, csak közös siker!

Tanács Jani

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére