Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Keresd a pontyot - Tippek akadós pályán való pecához

Keresd a pontyot - Tippek akadós pályán való pecához

Horgássz te is bátran akadós terepen, fákkal övezett partszélben, ágakkal átszőtt sekélyesben! Igen nehéz feladat, de nem megoldhatatlan... Ehhez próbálok néhány tippet adni, és kedvet csinálni a saját tapasztalataim alapján!

Eljött a "magányos" horgászatok ideje... Számomra nem jelent újdonságot, mivel évekig egyedül jártam az ország különböző tavait és élveztem a horgászat nyújtotta csendes magányt. Ennek egyetlen oka volt , ami mostanra kamatozott is: az önfejlesztés.
Biztos tudjátok mire gondolok. Ha egyedül kell megbírkózni például egy komolyabb hal fárasztásával, miközben elsül a másik bot, eközben szákolni, biztonságosan kezelni a helyzetet, és ha túl vagy mindenen, az előre kigondolt módon még állványról fotót vagy videót is készíteni... Nem egyszerű móka, de kellő mennyiségű önálló peca után már rutinnak számít. Ezekben a nehéz időkben pedig bizony rákényszerülünk arra, hogy egyedül induljanak el hajnalban horgászni, így mint a megannyi eddig szokatlan cselekvés mellett már fel sem tűnik, hogy a felelősség teljes horgászathoz egyre jobban hozzá tartozik a magány...

Hajnali magány
Hajnali magány


Ezúttal azonban még jobban össze kellett szednem magam, mivel egy olyan helyet szúrtam ki magamnak, ahol a halak kizárólag a part menti fás-gyökeres akadók között tanyáztak. Nem volt mit tenni, oda kellett etetnem , és onnan kellet őket kifognom. Az ilyen típúsú horgászatokhoz próbálok néhány tippet adni a saját tapasztalataim alapján.


1. Jelek


Megérkezve az állásra mindig azzal kezdek, hogy pásztázom a vizet és a halak jelenlétére utaló jeleket keresek. Ezek persze napszakonként változhatnak, úgyhogy mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az előttünk lévő területen a mozgásokat, burványokat, akár buborékok feltörését a víz alól, ezek mind támpontok lehetnek a peca során. Épphogy letettem a húzós kocsit, és levettem magamról a gumikesztyűt és a maszkot, már gyanús "csapásokra" lettem figyelmes a partmenti fák behajló ágai alól. Kiülve a stégre egy pár percet szántam a további fülelésre, és bizonyossá vált, hogy abban a régióban biztos, hogy tartózkodnak halak! Ez igazi kihívás lesz! - gondoltam magamban, mivel oda még ha pontosan be is dobok, és tegyük fel kapásom is lesz, a víz alatti gyökerek, akadók megnehezítik majd a fárasztást, illetve az ólom, szerelék, és hal veszteség nélküli pecát!

A partról behajló fák alatt gyakran jó haltartó helyekre lelünk
A partról behajló fák alatt gyakran jó haltartó helyekre lelünk


2. Feltérképezés


Rapid horgászatok alkalmával mindig bevetem ezt a kütyüt ha tehetem. Régebben sok idő ment el a nap folyamán arra, hogy random megtaláljam a megfelelő etetési pontot, illetve a kapások sikerességének, vagy esetleg sikertelenségének okán válasszam meg például a távolságot, vagy éppen az előkém hosszát, a csalizás módszerét, stb. Ez nem más , mint egy Deeper halradar! Miben segíthet nekünk ez az eszköz? Tömören a lényege:


- néhány dobással a partról már látható a mobilunkon, hogy az előttünk lévő területen milyen aljzat viszonyokkal állunk szemben!

Kíváncsi vagyok mit mutat majd a radar...
Kíváncsi vagyok mit mutat majd a radar...

Pontos dobás a fák alá Deeperrel!
Pontos dobás a fák alá Deeperrel!


- kiválóan látható a tómeder alja milyen mértékben lágy, iszapos, esetleg kemény szerkezetű. Így a vélt hot pointok meghorgászása nyugodtabb pecát tesz lehetővé! ( törések, gödrök, kifürdött kemény placcok, vízi növényekkel határolt területek, akadók )

Mobil applikáción követem az eseményeket a partról
Mobil applikáción követem az eseményeket a partról


- nyilván láthatóak a halak, halrajok is, de ennek jelentősége csak az adott pillanatban számít ha jobban belegondolunk. Azok mellett, hogy a radar különbséget tesz a méretek között is, a legfontosabb információ, hogy az adott ponton egy X mélységű vízben milyen Y magasságban tartózkodnak a halak!!! Ezzel máris leszűkíthető a módszerek sokasága, ami eredményes lehet egy rapid napon.

Jól kivehetőek a vízbe nyúló ágak és az ott tanyázó halak is persze
Jól kivehetőek a vízbe nyúló ágak és az ott tanyázó halak is persze


- a Deeper tehát nem csodaeszköz, hanem egy tökéletes irányt és támpontokat mutató társ! NEM az számít legjobban, hol vannak éppen a halak, hanem a feltérképezés során TE miben látsz fantáziát! Legyen az egy jelentős törés, vagy akadó például. Ha a közelben persze többször is halak jelenlétét érzékeli a golyó, az már egy igen jó jel, és szerte foszlik a bizonytalan horgászat feszítő érzése. Érdemes tehát ezeket a marker pontokat meghorgászni aznap! ( az alkalmazás amúgy minden egyes dobást elment egy saját könyvtárba, így legközelebb is könnyen behatárolható egy-egy sikeres helyszín! )
- miért szórnám be a drága bojlit, etetőanyagot, pelletet, magokat olyan helyre ahol csak sejtem a halakat? Miért ne tenném ezt úgy, hogy tudom: ott esetleg nagyobb az esély a jelenlétükre... Több napos túrákon ez nem kérdés, mert a tartós szoktató etetés átértékelheti a rapid filozófiát... Ám a rövid pecán az idő szorít, a horgászat "drága" mulatság! Használjuk ki a lehetőségeket! Én is így tettem, és mivel a nyílt vízterület nem mutatott megfelelő helyet számomra (és halakat sem!), a fák alatti akadós rész "leképezése" után annak szélére alakítottam ki etető pontokat. Nem unatkoztam, jó döntés volt!

Színpompás kezdés
Színpompás kezdés


A vélemények különbözőek. Vannak akik ezen a síkon elindulva egyetértenek a technikai vívmányok használatával. Akadnak olyanok, akik szerint elveszi a horgászat igazi kereső érzését, és számukra ez úgymond természetellenes. Tiszteletben tartom, és elfogadom ezt az álláspontot is természetesen! Akadnak olyan pecások, akik szerint pedig drága! Ez is csak nézőpont kérdése: ha a mai pecám során például elkezdek vakon dobálni a fák alá, a gyökerek és akadók közé, merem állítani, hogy 16-20 db dobó ólommal (legalább 12.000 Ft...!)kevesebb lenne a táskámban. Nem beszélve a horgok, előkék sokakágáról! A feltérképezés után pedig ezen pontok szorosan KÖZELÉBE dobva, veszteség nélkül úsztam meg a napot, szép halakat fogva közben...


3. Kemény fék és gyors reakció


- akadós pálya közelében sosem adok olyan teret a halaknak, mint általában. Full kemény féket állítok be, és a legelső pittyenésre már a botnál vagyok, hogy időben le tudjam reagálni a kapást az akadóba történő berongyolás nélkül...
- persze előfordul, hogy nehéz túljárni a rafinált halak eszén, mivel ők kellő helyismerettel rendelkezve igencsak tudják, hol tudnak megszabadulni a tehertől, kiszabadulni a szerelék szorításából. Erre is fel tudunk készülni, lecsökkentve a hibafaktort!
- ha a hal minduntalan az akadó felé tart, saját tapasztalataim alapján több esetben el tudtam téríteni a céljától úgy, hogy a felső pozíciós fárasztást megszüntetve hirtelen a víz alá engedtem a spicc tagot, lehetőség szerint minél mélyebbre! Így ellent tartva érdekes módon általában jobban kezelhetőek lettek a halak, több esetben meg is fordultak, valahogy könnyebben irányíthatóaknak bizonyultak!

Újabb áldozat a fa környékéről
Újabb áldozat a fa környékéről


4. Az utolsó méterek


- fontosnak tartom, hogy erős és biztonságos legyen a végszerelék ezekben az esetekben. Ilyenkor a főzsinórhoz vagy felvastagodó, erősen kopás és kagylóálló monofilt kötök, vagy leadcore zsinórral egészítem ki az utolsó métert.
- minden esetben a legegyszerűbb és a halak számára is a legbiztonságosabb elhagyós végszerelék ilyenkor a bevált számomra. Sima ólom klipszes megoldás, hozzá egy megfelelő súlyú csepp ólom és kész. (Hangsúlyozom, ez csak a halvédelmet szolgáló alapvető hozzáállásból fakad, én most például megúsztam ólomleakadás nélkül.)
- előszeretettel használok akadós terepen és máshol is nagyobb öblű, jól akadó minőségi horgokat, mint például a Korda horgok közül A Krank sorozat, évszaktól függő méretben. A horgokat minden bevetés előtt egy horog élezővel áthúzom, hogy még biztosabb legyen az akadás, és ne roncsolódjon a halak szája. Ezzel nem is szokott gond lenni szerencsére, sőt halvesztés sem jellemző tapasztalataim szerint ennél a típusnál!


5. Használd ki a helyszín adottságait!


- miután szembesültem a helyzettel, hogy a fák alatti akadók körül tanyáznak a halak, nem volt kérdés milyen etetési módszert alkalmazzak. A sarkot megkerülve férkőztem a part menti fák alatt a megfelelő helyre, és etető kanállal szórtam meg időközönként az akadó előtti részeket több ponton! A bekevert cumó ezúttal vegyes méretű Bait -Tech pelleteket, és megtört instant attractoros Rod Hutchinson Banana Supreme bojlit tartalmazott, némi kukoricával kiegészítve. Bíztam az anyagban, és a siker nem is maradt el!

Ezekkel a finomságokkal szórom majd meg az akadó környékét
Ezekkel a finomságokkal szórom majd meg az akadó környékét

Többször etetek keveset az akadó környékére, hogy biztosra menjek
Többször etetek keveset az akadó környékére, hogy biztosra menjek


6. Favorit módszerem : a PVA

Bait-Tech és Rod Hutchinson fúzió kerül a PVA hálóba
Bait-Tech és Rod Hutchinson fúzió kerül a PVA hálóba

Ma ezt főzte ki a parti Chef
Ma ezt főzte ki a parti Chef

Szín,illat, és íz, dundi hurkába töltve
Szín,illat, és íz, dundi hurkába töltve


- egyszerűen imádom ezt a módszert! Kevés olyan helyzet adódott eddig, hogy ne mutatta volna sikeres arcát nap végére ez a technika. Koncentrált módon bejuttatni az anyagot dobós pecával, és a rejtett csalival lépre csalni a halakat. Ennyi a lényege, és működik! Igazodva az etetéshez 4 mm-es Bait - Tech Carp & Coarse pelletek, 4.5 mm-es Rod Hutchinson halibut pelletek, és bojli őrlővel durvára tört RH Banana Supreme instant attractor bojli darabok kerültek a PVA hálóba. Az utóbbi őrlemény sárga darabkái és szemcséi szépen terítették be az akadó környékét, szinte kicsalva a biztonságot nyújtó rejtekhelyről a halakat.

Attraktív banános golyók egyben...
Attraktív banános golyók egyben...

... és durvára őrölve!
... és durvára őrölve!


7. Bízz a csalidban!

Sárgálló csalikombináció Rod Hutchinsontól
Sárgálló csalikombináció Rod Hutchinsontól


- bizalom nélkül számomra nincs siker! A motoszkáló érzés, hogy cserélgessek és váltsak, káoszhoz és elaprózódáshoz vezet. Ezért minden esetben kitartok a kigondolt módszer, a választott ízek, etetőanyag, és csali mellett! Persze ha abszolút nem kapnak a halak, áttérek egy ellentétes ízvilágra, de semmi több! Ebben az esetben erre nem volt szükség :)
- mániám, hogy rapid pecáim során a klasszikus hóember csalizós módszer használatakor, minden alkotó elemet megfaragok. Bízva abban, hogy időt nyerek. Így előbb törnek elő az aromák a golyó belsejéből ! A süllyedő instant attractor bojli ezúttal jó alanynak bizonyult, megfarigcsálva még jobban engedte magából a banános aromát, vízből kivéve pedig sárgás lé csöpögött belőle! Már meg is győzött!

Gyakran faragom a csalikat főleg rapid pecák alkalmával
Gyakran faragom a csalikat főleg rapid pecák alkalmával
 


- a társított instant attractoros scopex pop upot szintén "megpucolva" vetettem be! Hasonlóan reagált mint a bojli, úgyhogy nem volt kérdés: mehet. Jól kifundálta ezt is az öreg Rod Hutchinson!
- kiaknázva a lehetőségeket, még egy merényletet követtem el: bevetés előtt befújtam a PVA pakkokat egy scopexes aromával, a Rod Hutchinson Legend Spray-k kínálatából! A komplett hatás jónak bizonyult, szépen húzták a pontyok!

Mint két jó barát...
Mint két jó barát...


Szépen indult a nap! Bár a felkészülés, a parti etetés és a feltérképezés elvett cirka egy órát, de a végeredmény magáért beszélt. Gyönyörű sárga színekben pompázó tavaszi pontyok akadtak horogra, átlag 8 kiló súlyban. az előkészületek és a feszes módszer ellenére így is két halam meglépett, de nem panaszkodom. Újabb PVA csomag, csali a már bevált, két fújás a Legend Spray-ből, és ment is vissza. Fél óra múlva már akadt is érdeklődő... Bammmm!

***

Ne tartsatok az ilyen típusú haltartó helyek meghorgászásától! Valóban nem egyszerű feladat, pontos dobásokat, és megfelelő körültekintést igényel az igaz! De általában az ilyen akadós részek előtt, mögött, mellett akár nagy az esély, hogy egy izgalmas rapid pecával koronázzátok meg a napot.


Üdvözlettel: Tanács Jani - Sly

 

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK

0 Ft

0 Ft

0 Ft

0 Ft
KORDA Krank 6-os

KORDA Krank 6-os

2.490 Ft
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére