Ha hinni lehet a történészeknek, a horgászbot elődje már i.e. 2000 környékén megjelent. A kőbe vésett írások szerint bambuszból és különböző típusú fából készültek a mai botok elődei. Ezek általában 3 részből álltak: egy nyéltagból, egy középső tagból és egy spiccből. A nyéltag készült a legtartósabb anyagokból, ez gyakran túlélt több első tagot is. A spicctagot általában bambuszból vagy valamilyen érzékeny fatípusból vágták ki.
Forrás: http://fractalenlightenment.com/940/culture/the-old-custom-of-stilt-fishing-in-sri-lanka
Egészen a XVII. századig nem használtak gyűrűket a horgászok, ekkortájt azonban a pontosabb dobás és a fárasztási tulajdonságok javítása miatt elkezdtek fémből hajlított karikákat rászerelni a bottestekre. Az 1800-as évek során kezdtek el horgászbot gyártó üzemek létesülni több országban is, 1913-ban pedig bemutatkozott az első teljesen fémből készült „horgászbot”.
Forrás: 1818auctioneers.co.uk
A nagy áttörésre egészen 1940-ig kellett várni, amikor Robert Gayle és Mr. McGuire urak kitalálták, hogyan lehet az üvegszálból horgászbotot készíteni. A carbon-ból készült botok csak az 1970-es években jelentek meg, miután elsősorban az Egyesült Államokban és Angliában komoly pénzeket fektettek be a fejlesztésekbe.
Ezen az érdekes kis videón jól látszik, hogyan készültek 1962-ben a horgászbotok:
Ennyi a történelem röviden. Manapság az üzletekben üvegszálból, carbon szálból és ezek valamilyen kombinációjából (kompozit) készült horgászbotokat találunk. Ezen kívül a horgászbot anyaga különböző mennyiségben tartalmaz valamiféle ragasztóanyagot (általában természetes vagy szintetikus gyanta) és a kozmetikát adó festéket, lakkot, parafát, stb.
Az egyedi botokat gyártó mesterek több évadnyi sorozatot tudnának telemesélni a bottestek tulajdonságairól, mi viszont, egyszerű pecások, csak a sokszor igen szűkszavú és (sajnos) néha félrevezető leírásokat tartalmazó katalógusokból és hirdetésekből szerzett információból alkothatunk képet egy-egy termékről. Természetesen (és az egyedi botgyártók is ezt mondják) kézbe kell venni a botot és akkor érezni fogjuk a képességeit. De miket is? Mit érezzünk, mit nézzünk?
Olyan ez, mint a borkóstolás: ha nem ismerjük a borok színét, illatát, állagát és ízét leíró szavak szótárát, akkor csak igen szűkszavú és sekélyes leírást tudunk adni még a legnemesebb nedűkről is. Ez a cikksorozat ezt a „szótárat” próbálja átadni. Tesszük ezt azzal a céllal, hogy egy-egy horgászboltba betérve vagy webáruház ügyfélszolgálatát felhívva tartalmas, szakmai beszélgetést tudjunk kezdeményezni az eladóval – akár egy borkóstoló alkalmával tennénk magával a borásszal vagy a prezentáló sommelier-rel.
Forrás: http://www.winegifts4u.co.uk/blog/www-winegifts4u-co-uk-blog-posts/wine-tasting-www-winegifts4u-co-uk-blog-posts/how-to-taste-wine/
A következő tulajdonságokat vesszük sorra: modulus, hosszanti szakítóerő, keresztirányú szakítóerő, keménység, rezgési frekvencia, csillapodás és súly. Kicsit vissza kell mennünk a fizikaórákra, de megéri: sokkal magasabb szinten élvezhetjük a horgászatot, ha tudjuk, hogyan és mitől működik a botunk!
Forrás: http://www.nlr.ru/eng/line/spbpcards/vo/3.htm