Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A halmentés jogi hátttere

A kiszáradó árterületekről, leengedett csatornákból a halak kimentése több érdekes kérdést is felvet, szabályosan jár el a jószándékú, a természetet, halakat óvó horgász?...
A kiszáradó árterületekről, leengedett csatornákból a halak kimentése több érdekes kérdést is felvet, szabályosan jár el a jószándékú, a természetet, halakat óvó horgász?
Egyrészt a horgászrend megsértését jelentené, ha a megengedett napi kvótán felül vesz akár csak ideiglenesen birtokba nemeshalat, ill. 10 kg feletti összsúlyban egyéb halakat.
Nos, ebben az esetben a horgász kimentheti magát, ha a végszükség jogintézményére hivatkozik, melyet egyaránt szabályoz a Ptk. és a Btk. is:
Btk 30§.(1): Nem büntethető, aki saját, illetőleg mások személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelmében így jár el, feltéve hogy a veszély előidézése nem róható a terhére, és a cselekménye kisebb sérelmet okoz, mint aminek az elhárítására törekedett.

A jogszabály alapján vannak bizonyos feltételek:
- legyen közvetlen a halak elpusztulásának veszélye (nagyon alacsony vízszint, oxigénhiány)
- az adott helyzet legyen másként nem elhárítható (pl. az illetékes vízkezelő gyors vízszintemelés iránt tudna intézkedni-gyakorlatban nem valószínű)
- nem róható a terhére a veszély előidézése (gyakorlatilag nem ő engedte le a vizet)
- cselekménye kisebb sérelmet okoz, mint aminek elhárítására törekedett: mivel valószínűleg az összes hal elpusztulna, így ha csak egyet is megment, már kisebb sérelmet okoz.

De a hal megfogására ekkor is csak megengedett eszköz használható: merítőháló, 1x1m-es csalihal-fogó háló.

A hatályos Hhtv. a halászati jog gyakorlójának kötelességévé teszi az ivadék mentését, ezen jogszabály alapján egy egyesület által kezelt vízen az egyesület tagjai a végszükségre való hivatkozás nélkül is jogszerűen végzik a hal-mentő tevékenységet:
Hhtv. 35. §
(1) A jogosult köteles a halászati vízterületén élő hal állományát, életközösségét, valamint élőhelyét védeni, a hal természetes táplálékszerzését és szaporodását - ideértve áradás esetén a halivadékmentését is - elősegíteni.

A hobbid a szakmánk! Tetejére