Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A horgászhely kiválasztása, hol keressük a nagypontyokat?

A vízpartra érkezve különböző szempontok alapján helyezkedünk el. Van, aki mindig ugyanoda ül le nem is annyira a fogás miatt, hanem megszokásból. Van, aki a többi horgásztól legmesszebb és van, aki a legkényelmesebb helyen ül le (esetleg a büféhez a legközelebb). A pihenni vágyó horgász felállítja a rod-rod-ot, bedobja a szereléket és várja a jószerencsét. Ha sok és nagytestű halat szeretnénk fogni, ennél egy kicsit többet kell tennünk!
A vízpartra érkezve különböző szempontok alapján helyezkedünk el. Van, aki mindig ugyanoda ül le nem is annyira a fogás miatt, hanem megszokásból. Van, aki a többi horgásztól legmesszebb és van, aki a legkényelmesebb helyen ül le (esetleg a büféhez a legközelebb). A pihenni vágyó horgász felállítja a rod-rod-ot, bedobja a szereléket és várja a jószerencsét. Ha sok és nagytestű halat szeretnénk fogni, ennél egy kicsit többet kell tennünk!

Sok helyen olvashatod a következő tanácsot…

A sikeres horgászat első és legfontosabb követelménye, hogy mielőtt elindulsz horgászni, készülj fel a következő témákból:
• a halak tartózkodási helyének ismerete,
• az adott vízen jól működő csali,
• a csalival jól működő végszerelék.

Ezek az alapjai a hatásos pontyhorgászatnak! Ha ezeket tudsz foglalkozni, máris nagyobb eséllyel indulhatsz el horgászni.

Ez mind oké. De mi van az ismeretlen vizekkel? Hogyan növeljük egy jó hangulatú, sikeres horgásznap esélyeit? Nézzük, mi segíthet minket egy ismeretlen horgászvízen, abban hogy ne kényelmes, hanem halas helyet találjunk!15 év pontyhorgászat alatt kialakult egy rutinom, amit már minden túrám során alkalmazok. Elsőnek megnézem, hogy jók-e az időjárási körülmények vagy legalább olyanok, hogy legyen valami esély halat fogni. Sok időt töltök el, hogy megtaláljam a megfelelő helyet (barátok, internetes fórumok, korábbi fogási statisztikák felhasználásával), egyrészt a számítógép előtt vagy korábbi tapasztalataim alapján.

Tuti helyek? Keressük, hogy hol mozognak a halak!
A horgászat első lépése, hogy megpróbálom felderíteni, hol tartózkodnak a halak a megcélzott vízen. Igyekszem elkerülni a túlzsúfolt helyeket egyszerűen, azért mert azt tapasztalom, ha sokan horgásznak egy-egy szakaszon (ráadásul hangoskodva, zajongva), akkor a halak a csendesebb területekre távoznak, ahol nem zavarják őket a horgászok. Ahogy a horgásztóra érkezünk, töltsünk el egy kis időt (akár egy-két órahosszát) keresve a halak mozgását, szemünkkel (esetleg egy távcső segítségével) keressük a vízfelszínt megtörő hullámokat és ugrásokat. Figyeljük a táplálkozásukra utaló jeleket is, keressük a buborékokat, ha szépen lassan mozognak, akkor valószínűleg a halak turkálása okozta a buborékolást.

Ha szerencsém van, és több hely közül választhatok, vagy ha egyik helyen sem látok a halak tartózkodási helyére utaló nyomokat, akkor tovább kell gondolkodni… olyan helyre ülök, ahol még jó lehetőségeim lehetnek.

Hogyan találjuk meg a halak favorit tartózkodási helyeit?
Ha nem látjuk, hogy hol mozognak a halak (például szeles időben), akkor ki kell következtetnünk, hogy milyen helyen szeretnek lenni a pontyok a nap különböző szakaszaiban.

Néhány tipp, hogy hol keressük ezeket a helyeket.
Bár megjegyzem, hogy ezek csak feltételezések, de ha mégsem támaszkodhatunk másra, akkor ezek jó szempontok lehetnek a horgászhelyünk kiválasztásában:

• Sokszor a halak követik a szél irányát, amerre fúj a szél oda vonulnak a pontyok is. Persze ez nem mindig igaz és kifejezetten nem a hideg időszakban. Több teória van arra vonatkozóan, hogy miért befolyásolja a halak kapókedvét a szél. Talán azért mert a szél összegyűjti a táplálékot, talán azért mert a melegebb vízréteg a mélybe kavarodik a vízfelszínről és ezt követik a halak. Feltételezhetően az igazán nagy testű, öreg pontyok inkább ragaszkodnak a megszokott helyükhöz és kevésbé befolyásolja őket a szélmozgás.

• A ponty keresi a búvóhelyet, így minden olyan hely jó lehet, ami segíti a rejtőzködését, pl. vízbenyúló fák, nádas, szigetek. Jópárszor láttam táplálkozni és fogtam is szép pontyokat a túlpartról belógó faágak alatt.

• Befolyások, vízforgatók környékén, ahol frissebb, oxigéndúsabb víz folyik a tóba. Nagy melegben különösen szívesen keresik a pontyok ezeket a helyeket.

• Elsüllyedt nagyobb tárgyak, például fák, de akár bevásárlókocsik, gumiabroncsok közelében. Biztonságban érzik magukat a halak az ilyen búvóhelyeken.

• Stégek vagy benyúló partszakaszok is ideális helyek. Mivel sok vízen a horgászok és szerelékeik elől a halak a tó középső pontjaiba húzódnak, egyszerűen ezekről a helyekről a benyúlás nagyságával messzebbi helyre tudunk horgászni és elérhetjük a tó (leg)távolabbi pontjain bujkáló halakat is.

• Medertörések jó haltartó helyek. Ilyen törések alján mint egy vályúban gyűlik össze sokszor a természetes táplálék.

• Keressük a természetes táplálék helyét, más irányban is. Tavasszal inkább az iszapos részek, nyáron inkább a hínaras, tökleves részek hemzsegnek a ponty számára kedvező élelemmel. Tavasszal a ponty a szúnyoglárvát keresi az iszapban. Nyáron a hínármezők bőséges ellátmányt biztosítanak a puhatestű állatkákból. A hínár mindig jó hely nyáron, mert oxigént biztosít nappal, remek búvóhely és sok a természetes táplálék benne.

• A sekély részek jók lehetnek nyáron, a mélyebb vizek jobbak hidegebb időszakban. Egy hideg nyári éjszaka után, egy napsütötte sekély víz gyorsan felmelegszik, a reggeli órákban szeretik a pontyok ezeket a felmelegedő vizeket.

• Célszerű olyan helyet kiválasztani, ahol nagy vízterületet tudunk meghorgászni. A sarkok általában nem szerencsések! Hacsak nem tudjuk más forrásból, hogy a halak pont ezen a helyen vannak, egyébként kerüljük el a sarkokat. Válasszunk olyan helyet, ahol nagyobb terület van előttünk, ilyen helyen nagyobb lesz a kísérletezési lehetőségünk.
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére