Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A part alatt

Hatalmasat csobban a szomszédom etetőkosara. Talán ötven méterre a parttól érhetett vizet. Én nem értem őt, de látszik, ő mégannyira se engem, amikor egy rövid rakósbotot húzok elő a tokjából. - Oda fog horgászni? - Oda. - Hát jó... És mire? - Pontyra, esetleg amurra, ha az is idetéved. De ha más nem, marad a kárász. Egyébként meg, hit kérdése az egész... Majd egy furcsa mosollyal zárul rövidke párbeszédünk a kolléga részéről. Szerencsére a horgászlecke elmaradt. Kioktatás helyett csak egy legyintést kapok...Hatalmasat csobban a szomszédom etetőkosara. Talán ötven méterre a parttól érhetett vizet. Én nem értem őt, de látszik, ő mégannyira se engem, amikor egy rövid rakósbotot húzok elő a tokjából.
- Oda fog horgászni?
- Oda.
- Hát jó... És mire?
- Pontyra, esetleg amurra, ha az is idetéved. De ha más nem, marad a kárász. Egyébként meg, hit kérdése az egész...
Majd egy furcsa mosollyal zárul rövidke párbeszédünk a kolléga részéről. Szerencsére a horgászlecke elmaradt. Kioktatás helyett csak egy legyintést kapok.


Tény, hogy ez a fajta horgászat kétes kimenetelű lehet. Na de melyik nem?! Ha a halak szívesen tartózkodnak a partközeli sávban, bármi megtörténhet. Ha nem, úgy marad a nézelődés. Viszont nem árt, ha rendelkezünk némi helyismerettel. Hiába pici a tó, ahova mentem, bizony bőven van rajta olyan szakasz, ahol már a partközeli próbálkozás gondolata is felesleges.
Ládámat egy olyan helyre tettem le, ahol a fenék bővelkedik akadóban. Ezek kisebb-nagyobb ágak, amik néhol szőnyegként borítják be a aljzatot. Lehet, hogy okoznak némi bosszúságot, de egy viszonylag jellegtelen mederben, a horgászat szempontjából kincset érnek.


Ebből van bőven a fenéken
Ebből van bőven a fenékenAzért ezen kívül még számtalan dolgot kell figyelembe venni. Az egyik legmeghatározóbb a napszak. Egyértelműen az éjszaka lenne a legkedvezőbb, de a tó szabályai miatt ez nem lehetséges ilyenkor a horgászat. Így maradnak a kora reggeli és az estébe hajló délutáni órák.
A legfontosabb kellék viszont a csend. A halak közelsége miatt nagy kárt okozhatunk, ha zajt csapunk. Nemhogy a parti zajongás, de még az etetés hangja is zavaró lehet! Ezért már az elhelyezkedést is nagy körültekintéssel kell elvégeznünk.


Tisztes távolságra a haltartótól
Tisztes távolságra a haltartótólNagyon sokszor elkövetett hiba, hogy a haltartót rossz helyre tesszük. Jó pár alkalom kellett, hogy rájöjjek, a sekély part menti sávban az egyik legzavaróbb dolog, ha a megfogott halak néhány méterre pancsolnak az etetéstől. Ha pedig nem használunk haltartót, úgy a visszaengedett és az etetésünkön keresztülgázoló hal zavarja el éppen táplálkozó társait. Főként ha nagyobb testű példányokról van szó. Tehát tetszik, nem tetszik, a haltartómat jó pár méterrel a helyemtől raktam le. Valóban, kicsit kényelmetlen minden hal után felállni és sétálni egyet, de megéri.
Az etetést is lehető legnagyobb csendben kell kialakítani. Az egyetlen hang, amit még tolerálnak a halak az a vízbe érkező kukorica hangja. Na azért ezt sem úgy kell elképzelni, hogy két kézzel szórja az ember...
Kézenfekvő lenne ilyenkor a csonti, ami erre a távolságra még minden különösebb erőfeszítés nélkül kézzel is bedobható.


Ami mindent tönkre tud tenni: a falánk kisponty
Ami mindent tönkre tud tenni: a falánk kispontyViszont olyan mennyiségű a tavon a zavaró halak száma, hogy a csontis horgászat azonnal apróhalazásba fulladna. Rengeteg a pici kárász és ponty, és ami a legrosszabb, az a razbóra. Gyönyörű kapásokat csinál, viszont a kicsi szája miatt horogra ritkán kerül, így sokszor elképzelése sincs a horgásznak, hogy mi űz vele tréfát.


Az etetőanyag most nem a nagytestű halaknak szól
Az etetőanyag most nem a nagytestű halaknak szólEtetni azonban kell. Ha kizárólag szemesből állna az etetés, jó eséllyel csak azok a halak jelennek meg, amik amúgy is a környékben tartózkodtak. Ez általában tényleg szinte kizárólag jó halat ad, de elütjük magunkat a nagyobb darabszám lehetőségétől. Viszont ha etetőanyag is kerül be, pirahna módjára vetik rá magukat a kicsik is. Erre egy megoldást találtam, mégpedig azt, hogy a csontival megrakott tartalmas etetőanyagot egy taggal közelebb rakom le, míg a horgászott távolságba (a spicc végének vonalába) már csak kukorica kerül. Jól látszik, hogy az etetőanyagra tett horgot azonnal rángatni kezdi valami, míg a szemes etetésen többet kell várni a kapásra. Az apróságok lekötésére viszont folyamatosan pótolni kell az etetőt, különben széledni kezdenek és menthetetlenül a kukoricán kötnek ki.


4X12 = kb. 0,3 gramm
4X12 = kb. 0,3 grammSzoktam mondani, hogy az a hal, ami alig fél antennát húz el a partszélben, 30 méterről már beborítja a botot. A lábunk alatti horgászatnál fontos a kicsi, érzékeny úszó használata. Még a nagyobb halak is képesek olyan "szellemkapásokat" produkálni, amiket alig lehet észrevenni. Az úszó, amit választottam a Middy rakós pontyozó úszói közül került ki, 4X12-es méretben. A súlytalan úszó ugyan sokkal lassabban áll be, de a kapások is egyértelműbbek.


Lehelet finom ólmozás n.9-es sörétekből
Lehelet finom ólmozás n.9-es sörétekbőlEgy másik általam már majdnem mindenhol igaznak bizonyult állítás, hogy a halak érzékenyebbek a horogméretre, mint a zsinór vastagságára. Ezek tudatában egy erős vázra épített, de mindkét végén finom szerelék került a halak elé. Pici úszó és horog, viszonylag vastag zsinóron.
Jellemző, hogy az ott tartózkodó halak közül nagyon gyorsan elesnek az első példányok a csendesen megetetett helyen.


Az első ponty nagyon gyorsan megérkezett
Az első ponty nagyon gyorsan megérkezettSzomszédom arcáról a horgászat megkezdése után úgy 20 másodperccel fagyott le a mosoly. Az első ponty azonnal elhúzta az úszót. Majd két perc múlva egy hasonló társa követte!
Azonnal etettem. Egy gombóc a kishalnak, hogy békén hagyjon és egy kevés kukorica a nagynak, hogy a környékemen maradjon. Az első halak után bekövetkezett a szokásos csend. Ők laktak itt. Nem volt más dolgom, mint rendszeresen tolni az etetőanyagot a nyugodt horgászat érdekében. Majd egy óra szünet után ismét nyúlt a gumi. Ez jó jel. Egy arra úszó pontycsapat viszonylag hamar rátalált az etetésemre. Nem volt más dolgom, mint ott tartani őket. Az apró adagokban dobott kukoricával ez elég jól sikerült.


A csonti szinte azonnal kárászt, ...
A csonti szinte azonnal kárászt, ...... a megnyomott kukorica pedig...
... a megnyomott kukorica pedig...... pontyot adott
... pontyot adottEgy fontos dologra még kitérnék, ez pedig a gumizás. Két dolog miatt indokolt a szokásosnál lágyabb gumi használata. Az egyik a horogmérettel való összhang, a másik pedig a sekély vízben vadul védekező halat így könnyebb leugrasztani az etetésről. Hiába a szélvízben akad horogra, pillanatok alatt el tud akár több tíz métert rohanni. És erre kell törekedni! Így nem zavarja el társait.


Küzdelem lágy gumin
Küzdelem lágy guminMerítés a lehető legtávolabb az etetéstől
Merítés a lehető legtávolabb az etetéstőlMiközben a mellettem ülő horgász lassan összepakolt, már nem tudtam, hányadik pontyot tettem a haltartóba.
Addigi gúnyos mosolya elismerővé változott. Jól esett.


Mind a mosoly, mind a halak...


Nesze neked távoli horgászat!
Nesze neked távoli horgászat!Galambos Sándor
Profi Horgászbolt
Szolnok
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére