Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hogyan válassz pontyozó horgot?

A legtöbb horgászhelyen rajtunk áll, hogy a pontyok kímélése céljából esetleg feltesszük-e a szakáll nélküli horgokat. Azonban ha több halat szeretnénk megfogni, akkor pontyozáshoz bizonyos típusú horgok eredményesebben használhatók. Melyek ezek és miért? A következőkben ezeket a kérdéseket szeretnénk megválaszolni…
A legtöbb horgászhelyen rajtunk áll, hogy a pontyok kímélése céljából esetleg feltesszük-e a szakáll nélküli horgokat. Azonban ha több halat szeretnénk megfogni, akkor pontyozáshoz bizonyos típusú horgok eredményesebben használhatók. Melyek ezek és miért? A következőkben ezeket a kérdéseket szeretnénk megválaszolni…

Bármilyen horgászmódszer mellett döntünk is egy adott vízterületre, halfajtára vonatkoztatva, a horog kiválasztása mindig nagyon fontos, sok tapasztalatot és kis gondolkodást is igénylő feladat. Egy horgásznap sikere sokszor csak ezen a kis „alkatrészen” múlik, ezért a Horgász-Zóna Magazinban egy külön sorozatot szentelünk e témának. Segítségünkre lesznek videók, fényképek és persze fogási statisztikákon alapuló tapasztalatok. Ebben az első részben egy hihetetlen videófelvétel segítségével elemezzük a pontyozó horgokat.

Tétel 1: Szakállas a szakáll nélküli helyett
A ponty táplálkozásának a megakasztás szempontjából két fontos jellemzője, hogy 1) óriási a szája (egy 4-5 kilós példány akár egy tojást is bevehetne) és 2) a csalit szippantással veszi fel. Ebből következik, hogy az általunk használt horog (ide értve a csali felkínálásának módját is) pontyozó felszerelésünk egyik legfontosabb része. Abban a pillanatban, amikor a hal felszippantja a csalit, a hal megfogása nagyban múlik azon, hogy milyen horog van a szerelékünk végén.

Sokunk legnagyobb félelme a szakáll nélküli pontyozó horgokkal kapcsolatosan, hogy fárasztás közben kiakadhatnak, ha belazul a zsinór. Ennél sokkal hamarabb történik meg a baj… Nézzük, hogyan néznek ki a dolgok a víz alatt! Az intenzíven horgászott vizek sajátossága, hogy a már sokszor kifogott, tapasztalt pontyok megtanulták, hogyan fújják ki a horgot anélkül, hogy az a szájukba ragadna. Ennél a manővernél egyszerűbb dolguk van a szakáll nélküli horgokkal. Amikor ugyanis a felszippantott horog megszúrja a hal száját, az elkezdi erőteljesen rángatni a fejét, amitől a horgon lévő csali súlyánál és ide-oda csapódása következtében kiemeli a horog hegyét a hal húsából. A ponty kiköpi a csalit és elment a halunk! Mindez egy pillanat alatt megtörténik és ráadásul anélkül, hogy a kapásjelző megszólalhatna, bármilyen érzékeny is a felszerelésünk. És mi csak üldögélünk és üldögélünk, mert nincs kapás…

Hogy mennyire óvatosak a halak és hogyan néznek ki a fentebb leírtak a víz alatt, jól látható a következő videón:A szakállas horgoknál annyiban más a helyzet, hogyha már a szakáll is a hal szájába hatol, akkor nem fogja tudni kifújni azt (hiába bármilyen fejrázás), meg fog indulni és megszólal a kapásjelzőnk. Ha több pontyot szeretnénk fogni, használjunk tehát szakállas horgokat! Természetesen a halak védelme érdekében kerüljük a roncsolást okozó horogtípusokat. Részesítsük előnyben a mikroszakállas horgokat!

A célnak megfelelnek ezek a kategóriájukban vékonynak számító, éles, mikroszakállas 30PLUS Genomic horgok:Tétel 2: Az éles horog „beleragad” a halszájba
A kiváló pontyhorgász nem csak az elméjét élesíti hétről hétre, hanem tesz róla hogy a horgai is azok legyenek! Mindig győződjünk meg erről! Az éles horog könnyebben hatol a szájba és ami a fogás szempontjából a legkritikusabb, hogy könnyebben vezeti el a horgot a szakállig. A szakállig beakadt horgot a ponty már nem tudja kifújni. Egy tompa horog lehet, hogy a szakáll előtt megáll a behatolásban és a hal így ugyanúgy kiköpi. A körmünkön könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy éles-e még a horgunk. Az a jó, ha a horog ragad, kapaszkodik a körmünkben, ha lecsúszik, akkor bizony megérett a cserére. A XXI. században (sajnos?!) már nem érdemes otthon élezni a pontyozó horgokat, a jelenlegi gyártástechnológiát egyik horogélező sem fogja pótolni. Nem lehet elérni azt az élességet, hegyességet, amit a jelenlegi kémia és fizikai eljárásokkal a horoggyártók előállítanak.

Tétel 3: Vékony húsú horog kisebb erőhatás mellett tud behatolni a hal szájába
Alapvetően minél nagyobb méretű a horog, annál vastagabb huzalból készül. Ennek gyártástechnológiai okai vannak, illetve az a feltételezés, hogy nagy halra nagyobb horgokat kell használni, ami ennek megfelelően erősebb is legyen. Minél vastagabb viszont a horog húsa, annál nehezebben hatol be a hal szájába és a behatolás nehezebben jut el a szakállig. A nagyobb testű pontyok táplálkozás közben egy helyben lebegnek és nyugodtan „viselkednek”.Nem fogják egykönnyen felakasztani magukat, ha veszélyt éreznek, akkor kifújják a csalit. Egy vékonyabb húsú horoggal nagyobb az esélyünk, hogy az beleragadjon a kóstolgató hal szájába.

Ezen kívül a vékonyabb húsú horgoknak van még egy előnyük. Néha pontyok úgy táplálkoznak, hogy jó pár centi távolságból szívják fel a csalit. Nyilván ilyen messziről a könnyebb csalik landolnak majd a hal szájában elsőnek. A nehéz horoggal ellátott csali nehezebb fog bejutni oda, hiszen a csalit visszahúzhatja a horog, vagy legalábbis a csali mozgása nem lesz olyan természetszerű és ez gyanút kelthet a rutinosabb példányokban.

A fenti videón láthattuk, hogy milyen kicsi is milyen sokat számít abban, hogy hány halat sikerül megakasztanunk egy horgásznapon.

Összefoglalás: milyen típusú horgot érdemes használnunk több nagyponty megfogása érdekében?
- Szakállas, a halak kímélése érdekében mikro szakállas horgot, hogy könnyebben beleragadjon a hal szájába
- Éles, vékony húsú és könnyű horgot, hogy az könnyen a hal szájába hatoljon és becsússzon a mikroszakállas részig
AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére