Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A távolság minden???

A távolság minden???
Annyi sok szó esik a longcast feederezésről, az extra-heavy, távdobó rezgőspicces horgászatról, hogy azt hiheti bárki, ez a FEEDER-ezés. Nem igazán... jöjjön most egy hangulatos írás a partközeli feederezésről!
A távolság minden???

Ez jó kérdés, nemsokára jön is a válasz, de kezdjük az elején. Ötvös Zoltán barátom szervezésében ma a Benta tavakat látogattuk meg. Közeli jó helyet keresett, hisz ma először a legkisebbik, de nagy fia is kipróbálta a horgászatot (igazán szép eredménnyel!).

Reggel 7 órára beszéltük meg a találkozót, már kint a tónál. Időbe sikerült is kiérnem és meg is lepődtem, mert több reggeli pecásra számítottam. Aztán rájöttem, hogy miért nem volt tömeg, hisz egész napra rekkenő hőséget mondtak, legtöbben a strandot választották, hisz ilyenkor a halak sincsenek legéhesebb formájukban.

De nekünk ez a nap adatott, ki kellett használni, ahogy tudjuk. Viszonylag sokáig tartott az összeszerelés, és pakolás, sok cuccot vittünk a meleg miatt. De 8 felé be voltak dobva a botok. A melegre való tekintettel erre a napra Dobos István (Eldorádó horgásztó) által készített 'pistamixet' kevertem be, Ez egy erjesztett magos keverék, igen büdös illattal. Nem teljesen method, kicsit darabosabb, de azért method kosárral is használható. Csalinak a leginkább beváltakat tettem fel, egyik botra a Stég smoke ball ananászt, másikra a fokhagymás változatát. Tekintve hogy a 2-es tavon pecáztunk, eleve nem kell nagy dobás, így maradt a legjobban bevált bot felszerelés: Middy 3,3 light feederek. Az egyik a régebbi szériás 4G X-flex Baggin feeder, a másik ennek újabb változata: a 4GS. Orsóknak a Middy bevált orsóit használom a CXR szériát 30-as és 40-es változatban. Damil is a szokásos 0,16 illetve 0,18 monofil.

És most térjünk vissza ahhoz a bizonyos távolsághoz. Mint írtam, a tó eleve nem túl széles, kb. 50-55m lehet, ahol mi pecázunk. Legtöbben ennek a közepén szokták kialakítani az etetésüket, de láttam már olyat, aki szinte a túlpartra dobált. Én más pecát terveztem: tőlem kb. 5m-re dobtam be a botokat, egymástól kicsit távolabb. Az egyik helyre, kézzel gombócokba gyúrt etetőanyagot dobálhattam, ez is előnye a közeli horgászatnak.

Az első hal innen érkezett már pár perccel bedobás után. Szép húzós kapás után egy kb. 1kg-os pikkelyes került partra, rövid időre. Tényleg nem volt sok időm, hisz a másik boton is hasonló kapás jelentkezett, ott egy kicsit nagyobb társa volt. Itt hívnám fel a figyelmet egy fontos dologra: a part közeli pecánál fontos, hogy a fék ki legyen lazítva, hisz nincs túl sok damil, ami nyúlni tudjon. Hozzá járul a dologhoz az is, hogy az itteni kisebb halak is igen jó erőben vannak. Szinte minden kapás botgörbítő volt, ami a fékeket is megdolgoztatta legtöbbször, pedig a lágy bot szépen csillapítja a húzást.

Ez után a kapások ugyan jöttek, de a következő 3-4 mind a fokhagymás smoke ball-ra. Így a másikon is lecserélésre került a csali. Innentől felváltva jöttek a halak. Délre már 10 felett jártam, mikor is kis szünet következett a kapásokban. Ezt persze én is megtoldottam egy ebéddel. De visszatérve megint fogtam, igaz új etetőt is kellett már keverni, hisz a 'pistamix' kezdett elfogyni. Bait-tech 3mm-es pelletet áztattam hasonlóan, mint a teszt stégest, de itt a túláztatás kicsit rosszabbul sikeredett, még az 5 perc is sok volt, hiába paníroztam utána a stég fűszeres methoddal, kissé ragadósabb lett a kelleténél. Azért még épp tudtam használni. Halat ez is adott, bár kevesebbet, mint a 'pistamix'.

Délután 5-kor fejeztem be a horgászatot, azt hiszem egész jó mérleggel: 22 hal lett meg ebből 18 ponty 3 kárász, 1 növendék. Délután 5-6 hal leakadt. Főleg úgy szép teljesítmény, hogy a hírek szerint volt tó, ahol összesen a 26 horgász 3 halat tudott megfogni, pedig ott is vannak halak.

A másik nagy tanulság: simán lehet pár méterről is sok halat fogni.
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére