Megismerkedni egy új tóval, vízterülettel az mindig csodálatos érzés. E lehetőségnek sajnos hátrányai is lehetnek. Mégpedig az, hogy a horgász nem fog semmit, vagy nem olyan eredményes amilyen lenni szeretne. Hogy nekem hogyan sikerült az első Akasztói „randim”? Az ebből a cikkből kiderül.
Reggel 6 órakor indultunk Akasztóra ahová a család többi tagja is elkísért. Sajnos mivel majdnem 130 km-re lakunk Akasztótól így elég későn tudtam elkezdeni a horgászatot.
A helyválasztás:
A választásom a tórendszer termelőtavára esett, mivel egy rövid 4-5 órás intenzív horgászatra készültem. A termelőtóról érdemes tudni, hogy a helyiek szerint itt mindig lehet halat fogni. A tógazda szerint az év ebben az időszakában kb. 1,5-2 Kg-os Pontyokat lehet fogni.
A felszerelés és a végszerelelék:
Erre a horgászatra egy 3.60 méteres medium heavy feedert hoztam magammal. A végszerelékem 20-as főzsinóron egy 40g-os Nevis Method kosár. Az előke 16-os rajta pedig egy 8-as méretű Gamakatsu A-1 hard LS-2263 típusú füles horog.
Mi került a kosárba?
Az etetőanyag kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a termelő tóban élő halak nagy része még életükben nem láttak horgot, ezért olyan etetőanyagot kellett választanom, amivel könnyedén be tudom csapni a halakat. Erre a horgászatra egy kiló halas jellegű, büdöses Maros Mix Method Halibut etetőanyagot kevertem be. Ennek az etetető anyagnak minden tulajdonsága megvan, ami a mai horgászati viszonyokhoz kellett. Markáns illatú, gyorsan oldódik, és a halak beletúrásával szinte felrobban a mederfenéken.
A horgászat folyamata:
7:40-8:20 Megérkezés Akasztóra, jegyváltás, majd az etetőanyag és a botok előkészítése.
8:20-8:30 Kiakasztott zsinórklipsszel 10 alapozó dobást végeztem, majd csalizás
8:32 A bedobás utáni 2. percben már sikerült halat fognom, nem kis meglepetésre megdöntöttem saját negatív Ponty rekordomat, de hát legalább meg volt a nap 1. hala
8:48 A következő kapásig mindössze negyed órát kellett várnom, szép ejtős kapásra vágtam be. Akasztás után az erejéből kiderült, hogy végre komolyabb hal volt a horgomon, mint az előző. Pár perces fárasztás után szákban volt a ponty. Mérlegelés után a pontos súlya 1.30 Kg
9:40 Lassan már egy órája nem volt kapásam, ami eléggé nyomasztott. Ezért az epres pellet helyett egy erős fűszeres ízű lebegő pelletre váltottam
9:55 A bedobás után pár perc múlva megtörta csend egy gyönyörű ponty akadt a horgomra . Súlya 1.80 Kg
10:01 Következő halam erős, agresszív kapást csinált. Kapásából ítélve nagyobbra számítottam, de ez is egy gyönyörű ponty lett. Súlya pontosan 2 Kg.
10:20 Gyenge, visszaengedős kapásra vágtam be, elsőre azt hittem, hogy egy szebb Dévér, de örömömre egy szép „más feles” potyka került a horgomra.
11:05 Nagyon erős, intenzív kapásra vágtam be, a zsinórt ki kellett akasztanom a klipszből, mert különben eltépte volna a zsinórt. 10 perces fárasztás után egy szép zömök 3. 42 kg-os Pontyot szákolhattam meg.
11:10-11:40 A maradék időben a feltámadó viharos szél miatt nem sikerült több halat fognom, pakolás után a gyönyörű étterem felé vettük az irányt.
A nap összegzése:
Úgy gondolom, hogy ez a rövid pár órás horgászat nagyon jól sikerült. A nap egyetlen negatívumát a termelőtó parti sekélyes, köves része okozta. A megakasztott hal a part menti kövek között forgolódva szinte azonnal elszakította a főzsinórt. A szerencsém az volt, hogy a kb. 30 cm-es víz miatt a beszakadt szerelékeket sikerült kihalásznom:) Mégis, hogyan fogtam ki a halakat? A megoldás az volt, hogy a fárasztott hallal kb. 25-30 métert gyalogoltam balra, itt már elég mély víz volt a szákoláshoz. Összességében egy gyönyörű napot tölthettem el Akasztón, ahol kiváló horgászati lehetőség mellet gyönyörű környezetben szállhatunk meg, és fogyaszthatunk el egy finom ebédet. Őszintén ajánlom mindenkinek ezt a kiváló helyet.
Írta: Ivanics Gergely
Fotó: Ivanics Gergely, Ivanics László, Zsíros József