Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Ami a bojlizáshoz kell I.rész

Egy bojlis horgász számára a kifogott halak testi épsége a legfontosabb. Ahhoz, hogy a hal minél nyugodtabban vészelje át a kifogással járó stresszes periódust, és hogy sérülések nélkül helyezhessük vissza , elsőkén az ehhez szükséges alapvető eszközöket kell beszereznünk...
Egy bojlis horgász számára a kifogott halak testi épsége a legfontosabb. Ahhoz, hogy a hal minél nyugodtabban vészelje át a kifogással járó stresszes periódust, és hogy sérülések nélkül helyezhessük vissza , elsőkén az ehhez szükséges alapvető eszközöket kell beszereznünk.

Ezeket a kellékeket alapvetően kétféleképpen csoportosíthatjuk:

A, Minden horgászmódszernél használatos kellékek, melyek a bojlizás speciális igényeihez, a nagytestű pontyok megfogásához és épségben tartásához igazítottak:

Ilyen a nagyméretű bojlis merítő, sűrű szövésű hálóval, ami nem vágja szét a megmerített hal uszonyait, olyan anyagból készül, ami nem irritálja, vagy távolítja el a halat védő nyálkaréteget, mert ez súlyos betegségeket okozhatna a hal számára. Nagy előny, ha levehető fejrésszel rendelkezik, így jóval biztonságosabb a nagytestű hal kiemelése, majd a matracra helyezése.

Kamasaki bojlis merítő
Kamasaki bojlis merítő


Ez a nagyhalas merítő a Kamasakitól minden követelménynek megfelel. Minősége, 90x90cm-es, levehető fejrésze és minden egyéb tulajdonsága alkalmassá teszi a kapitális pontyok megmerítésére. Az ára pedig önmagáért beszél.

Mint minden módszernél, a bojlizásnál is használunk haltartót, de mivel a hal vissza fogja nyerni szabadságát és remélhetőleg nagytestű, így speciális elvárásoknak kell megfelelnie a pontyzsáknak is. Sötét, puha, sűrűszövésű anyaga megnyugtatja a halat és a bőrét, nyálkarétegét sem irritálja. Természetesen nagyméretűnek kell lennie, mind a hosszúságot, mind a szélességet illetően. Azonban a halak testi épségét figyelembe véve ügyeljünk arra, hogy egy darab pontyzsákban egy halat tároljunk. Mivel a helyi horgászrendek általában az azonnali(fertőtlenítés, fényképezés után közvetlenül) visszaengedést preferálják, ezért főként az éjszaka fogott, de fényképezni szándékozott halak kerüljenek a zsákba, vagy jó szolgálatot tehet, ha éppen kapásunk van, és nincs időnk a fényképre/mérésre, de szeretnénk biztonságban tudni a halat.

Kamasaki pontyzsák
Kamasaki pontyzsák


B, A bojlizás által elterjesztett „halvédelmi”-eszközök:

Itt elsőnek a pontymatracot kell megemlíteni, amit már más módszerek hívei is előszeretettel használnak, és a nagyhalas/C&R vizeken általában kötelező is a használata. Evidens, hogy a horogszabadítás közben számtalan veszély leselkedik a halra, sokszor „bepanírozzák” a porba, leejtik, vagy vergődés, ugrálás közben magának okoz sérüléseket. A felsoroltak teljesen kiküszöbölhetők a pontymatrac használatával. Sokszor láttam már, főleg azoktól a horgászoktól, akik csak muszájból használták, hogy nedvesítés, hűtés nélkül helyezték nyáron a pontyot a tűzforró matracra! Tulajdonképpen elevenen kezdték el sütni szerencsétlen halat, nagyobb kárt okozva, mintha matracra sem tették volna. Ezzel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyik halak védelmét szolgáló eszköz sem ér semmit, ha tájékozatlanul, hanyagul használjuk!

Alap pontymatrac az Eurostartól...
Alap pontymatrac az Eurostartól...


A matracok minősége egyértelműen az ártól függ, kellő körültekintéssel egy alap pontymatracon is megfelelően tudjuk ellátni a halat, de természetesen, ha tehetjük, komolyabb matracot válasszunk, ami maximális védelmet nyújt!

QUANTUM RADICAL Deluxe, mint a nevéből kiderül csúcsminőség!
QUANTUM RADICAL Deluxe, mint a nevéből kiderül csúcsminőség!


A másik, a bojlizás által elterjesztett eszköz a sebfertőtlenítő. A bojlis horog alapvetően vastag, erős és ezért jókora sebet üt a ponty száján, ami fertőtlenítés nélkül elég súlyos következményekkel járhat a halra nézve(halpenész,stb.) A sebfertőtlenítő spray kifejezetten a halak számára kevert anyagokat tartalmaz, emberek számára készített sebfertőtlenítők nem alkalmasak erre a célra!

Sebfertőtlenítő
Sebfertőtlenítő


Következik: A bojlis bot és orsó
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére