Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Amikor Akasztón ér utol a Karma

Amikor Akasztón ér utol a Karma

Az idei első horgászatomat egy számomra eddig még ismeretlen vízen ejtettem meg, az Akasztói Horgászpark nagy tavára esett a választásom. A tó jellege miatt kicsit tartottam ettől a februári pecától, de azért a nap végére sikerült megtalálnom halakat és egy olyan etetőanyagot, ami tetszett is nekik!

Félelmemnek elsődleges oka az alacsony vízmélység és az éjszakák és a nappalok közötti hatalmas hőmérsékletingadozás volt. Horgászatom napján a hajnali mínuszokat egy erőteljes nappali felmelegedés követett (+10-15 fok), ami az ennyire sekély tavak (80-100cm-es vízmélység) halainak nem szokott jót tenni a kapókedv szempontjából. Ezt sikerült még tetézni egy jó kis frontos idővel, aminek köszönhetően még az én fejem is egész nap hasogatott. De vannak ilyen nehezebb napok és nehezebb pecák is és ezeket is meg kell oldani!

Reggel sikerült egy végtelenül szimpatikus helyre beülni: bal oldalamon kb. 25-30 méterre egy nádsziget helyezkedett el. Elsődleges tervem az volt, hogy ennek a tövét horgászom, B tervnek pedig ott lesz a nyílt víz és a nagyobb távolságok dobálása.

Balra nádsziget, egyenesen a nyílt víz
Balra nádsziget, egyenesen a nyílt víz

Annyira jó haltartó helynek nézett ki a mellettem lévő nádsziget és annyira bíztam benne, hogy kezdésnek csak a Middy Arco-Tech botomat vettem elő. Néhány próbadobást követően sikerült elérnem a kellő távolságot és oda kiakasztani a zsinórt az orsóm klipszébe.

Körülbelül egy órán át erőltettem ezt a helyet, de kapásig sem jutottam itt… Ez után más választásom nem volt, elő kellett venni a nagyobb botomat, a 378cm-es Middy Reactacoret. Gyors szerelés után kb. 70 méteres távolságra repítettem be a 45 grammos Middy Gripper method kosarat. A váltás jó ötletnek bizonyult, 6 perc elteltével már fáraszthattam is az első akasztói pontyomat!

2020 első hala
2020 első hala

A peca ez után se vált túl pörgőssé, de azért a nap folyamán sikerült még néhány kapást kicsikarni és néhány halat merítőbe terelni erről a távról. A távolság mellett a közös pont az etetőanyag volt. Ismeretlen víz esetén nem szeretem a véletlenre bízni a dolgokat, ezért indításnak 4 féle etetőanyagot is kevertem. Az összes kapást viszont ugyanazzal az egy kajával tudtam elérni, aminek összetevői a következők voltak: Bait-Tech Karma Method Mix, Krill and Tuna CSL folyadék, egy kis adag 2mm-es Krill pellet.

Karmás mixem alapjai
Karmás mixem alapjai

Ezen a napon használtam először a Karma method mixet, és hogy miért épp most került előtérbe nálam ez a kaja? Balogh Gabi kollégám említette, hogy ő ritkán pontyozik, de ebben a kora tavaszi időszakban, mikor elkezdenek felmelegedni a vizek és frontok jönnek-mennek, több esetben is ez az etetőanyag hozta meg neki az eredményt. Már ez is elültette a bogarat a fülembe, de az angol oldalakon is többször láttam, hogy a január-februári időszakban jó néhányszor a Karma állt az eredményes pecák hátterében, így egyértelmű volt, hogy ezt én is ki fogom próbálni.

Már bekevert állapotban
Már bekevert állapotban

A bekeveréshez néhány jó tanács: a micropelletet érdemes feláztatni 1,5 percig majd leönteni róla a vizet, egy 20 percet állni hagyni, hogy megszívják magukat a szemek és úgy belerakni az etetőanyagba. Így nem fog már nedvességet elvonni a kész kajádból és nem fogja „roncsolni” az állagát. A CSL folyadékot én mindig a vízhez szoktam hozzáönteni és abban elkeverni, így nem áll fenn az a veszély, hogy csak az etetőanyagod kis része kap az ízes-szagos löttyből.

Konklúzióként pedig azt tudnám levonni, hogy ha ismeretlen vízre mentek, akkor érdemes több variácóval készülnötök és próbálgatni azokat, mert ezen a napon cserbenhagytak a már jól bevált és több helyen bizonyított keverékeim, de végül mégis sikerült olyan mixet találnom, amivel sikerült a halakat horogra csalnom!

Hoffmann FeriKAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére