Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • karácsony előtti kiszállítások
  • Karácsony 2018
  • Arany vasárnapi nyitvatartás
  • Horgász-Zóna ajándékutalvány kapható!

A Fekete tó mélységének titka 2- amikor az extra heavy is kell

|

Az előző küzdelem a Fekete tó mélysége és köztem úgy zárult, hogy 12 deka különbséggel nyertem a szektoromat, és második lettem a versenyen. Szerencsémre Balogh Laci a haltarto.hu-n szervezett még idénre egy megmérettetést, vagy inkább baráti találkozót. Nem is volt kétséges, hogy indulok, mivel szerettem volna a korábbi tapasztalataim alapján kialakított lehűlt vizes technikámon csiszolni egy kicsit. Megpróbáltam a korábban elkövetett hibákat kijavítani, és kideríteni, hogy a fejben kialakított taktika mennyire működik éles körülmények között.

Számomra a verseny az etetőanyagról szól, minden más csak másodlagos. Ha az rendben van, akkor a többi tényezőt lehet menet közben a körülményekhez igazítani. Mint minden őszi-téli versenyen, most sem mertem csak egy etetőanyaggal készülni. A három elkészített keverékek nagyon hasonló volt, mindhárom jellegét tekintve fűszeres ízvilágot képviselt. Eltérés köztük csak a hozzá adagolt fűszer mennyiségében volt.

Ez elsőnél szinte csak a színe utalt a jellegére, sem illatra, sem ízre nem ütközött ki belőle a bele kevert fűszer, inkább halas jellegűnek mondanám a keveréket. Ez az összetétel számomra már többször bizonyított, illetve bizonyította azt, hogy a pontyok egész kis mennyiségben jelen lévő attraktorokra is nagyon jól reagálnak.

A másodiknál már érezhető volt, hogy ez egy fűszeres kaja, de egyáltalán nem nevezném tolakodónak az illatát. Jóval alul múlta a mostanában divatos etetőanyagok agresszivitását.

A harmadik keveréknél viszont nem fogtam vissza magam. Raktam bele rendesen mindenből. Meg is lett az eredménye! Nem hogy szaglásra nem volt szükség, de örültem, ha nem marja ki a műanyag doboz falát :)

7 órakor gyülekeztünk a szokott helyen, a büfé előtti parkolóban. Meglepetésként ért, hogy a decemberi időpont és a havas eső ellenére valamennyi nevezett versenyző megérkezett talán az idei év utolsó megmérettetésére. A 4 kijelölt szektor közül a halőrház felé esőbe sorsoltam. Semleges érzésekkel foglaltam el a helyemet, nehéz volt megjósolni, hogy ebben az időben merre lehetnek a halak és a kihúzott hely jónak vagy rossznak számít.9-kor kezdődött a verseny, az etetésre külön idő nem volt előtte, ezért ezt a tiszta versenyidőben kellett megoldani. A legenyhébb keverékkel bealapoztam 70 m-re arra az esetre, ha a halak a parthoz „közelebb” lennének. A horgászatot viszont 102 m-es távolságon kezdtem el, külön alapozó etetés nélkül.

Az első óra hal nélkül telt el, nem csak nekem, hanem az egész mezőnynek! Illetve pontosítanék, pont egy óra kellett az első kapásomhoz. 2 kg körüli ponttyal átvettem a versenyben a vezetést :-)

Még 3 kárászt sikerült nyakon csípnem erről a távolságról. Majd megpróbálkoztam a váltással, megnéztem van-e valami 70 m-en. Végig próbáltam mindhárom keveréket, de csalódnom kellett, nem találtam halat, még mozdításom sem volt.

Visszatértem a korábbi 102 m-re, ami nem is volt olyan egyszerű a feltámadó szembe szélben. Többször is megpróbáltam, de az esetek nagy részében nem tudtam a kiakasztásig eldobni a megtöltött kosarat. A 4,20-as heavy feeder már kevésnek bizonyult, így dél körül összeraktam és felszereltem a 4,20-as extra heavy botomat. Ezzel meg is oldódtak a gondjaim a távdobással kapcsolatban.Érezhetően a dél volt az az időpont, amikor a horgászverseny átváltott baráti találkozóvá. Délelőtt mindent elkövettünk a jó eredmény érdekében, de egyértelművé vált, hogy a verseny előtti erőteljes hidegfront és a több mint 10 fokos lehűlés szinte lehetetlenné tette a halfogást. Ennek következményeként délután beindult a szomszédolás. Mindenki felkereste a közelebb-távolabb helyet foglaló ismerőseit, barátait. Én is hasonlóan tettem, illetve tettem volna, mivel valahányszor elmászkáltam a helyemről, 10 percen belül jelzett valamelyik szomszédom, hogy rohanjak vissza, elcsavarta a hal a botomat. Ezek után már csak babonából is elcsámborogtam, és ezzel egyre több halat gyűjtöttem :-)

A jobb oldali szomszédom volt az igazi nagymester ebben a műfajban! Egy kapásért imádkozott egész verseny alatt, ami az utolsó 45 percben össze is jött, nagyon szép húzós kapással jelentkezett a hal. Sprintelt vissza, de a teljesen behúzott fék miatt a bot lerepült a tartóról, mire odaért. Óriási szerencséje volt, hogy a horgászládája megfogta azt.És, hogy mi lett a verseny végeredménye? Beszéljenek helyettem a számok:

IV. Segal 4,5kg (B1)
III. Szász Máté 5,54kg (C1)
II. Baluka Péter 6,22kg (A1)
I. Páll Eörs 14,52kg (D1)Igen, nyertem. :-) Soha rosszabb évzárót!Nem beszéltem még arról, hogy melyik keverék adta a legtöbb halat. Számomra is meglepetés volt, hogy a közepes fűszerezettségű etetőanyag hozott halat csak. Hiába dobtam ugyan arra a helyre az enyhe vagy az erős keverékkel, nem sikerült még csak piszkálgatást sem kiváltanom. Az, hogy az enyhe már nem működött, talán kisebb meglepetés volt. Fel voltam rá készülve, hogy a hideg vízben nem úgy terjednek a hatóanyagok, mint melegben. A belassult halaknak több inger kell ahhoz, hogy megkeressék a kaját. Az erőteljes ízesítésű eredménytelensége viszont számomra is komoly tanulságot jelentett. Ezek szerint még a téli időszakban is igaz a halak ízlésével kapcsolatban, hogy a kevesebb sokszor több!Írta: Páll Eörs
Fotó: Kurucz Dávid
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó