Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Arbogast, Heddon, Rebel - amerikai wobbler legendák

Arbogast, Heddon, Rebel - amerikai wobbler legendák
Rebel, Heddon, Arbogast... nagyon hosszú múlttal bíró műcsali márkák az USA-ból! Olvasd el ezt az érdekes történelmi áttekintést, ritkán látni ilyet! Most már a Horgász-Zóna kínálatában az izgalmas típusok...
Amerikai wobbler-legendák

Bevallom, egy kicsit gondban vagyok. Egy ilyen cikket általában úgy kezdenék, hogy szeretném nektek bemutatni a… Csakhogy egy 123 éves múlttal rendelkező márkát nem igazán kellene már bemutatni. Így, inkább belevágok.

Amikor klasszikus csalikról beszélünk mindenkinek a Rapala, Meps és a Salmo ugrik be elsőnek. Pedig őket már jóval korábban megelőzték! Nem, ne értsetek félre, nem degradálni akarom az európai gyártókat, csak akkor már beszéljünk az igazi Nagy klasszikusokról. Mer ugye Jason Statham is megmondta, hogy: „A klasszikus mindent visz.” Sokan, amikor meghallják a REBEL, Heddon, Arbogast márkákat, semmit nem mond nekik, esetleg dereng egy két csali. Pedig ez a trió a megalapítója pergető horgászatnak.


Hogy miért is mondom ezt? Gondolom, ismerősek ezek a nevek? Jesse James, Billy a Kölyök vagy Buffalo Bill? Igen-igen ezek vadnyugati pisztolyhősök. Na, ekkor csobbant USA-ban az első wobbler! James Heddon 1894-ben már a saját készítésű wobblereivel dobált Michigenben. Valószínűleg akkor még nem is sejtette, hogy történelmet írt és egy több milliárdos üzletet indított el. 1902-ben Megalakult a James Heddon and Sons Antique Lure Makers. Innen indult hódító útjára, ami alapvetően megreformálta a horgászipart. Nem csak többeket indított el a csali gyártás útján, de új horgászmódszerek bontakoztak ki, új típusú botok, orsók és zsinórok jöttek létre.
1910-ben már két gyáruk volt, terítő autók járták az államokat színes katalógusokkal és persze Canadát is meghódították a termékeik.


(Rapala első wobblere 1936-ban született meg)
1950-ben 12000db csali készült és a világ minden szegletén elérhetőek voltak a termékeik.


Mai napig a legjobb felszíni csalik között tartják számon. Legkedveltebb csalijai a Crazy Crawler és a Torpedo.


A Goodyear gumigyárban dolgozó Frank Arbogast is hobbiból kezdett műcsalikat készíteni. Ezzel olyan népszerűségre tett szert, hogy 1926-ban elhagyta a munkahelyét és főállású műcsali készítő lett. Két évvel később megalapította a Frank Arbogast Company-t. Első hivatalos modellje a Spin-tail kicker volt, ami egy korai megfelelője a mai Spin-baiteknek. Érdemes megfigyelni, hogy ez is bokorugró rendszerű volt már. (Mepps 1938-ban kezdett!)


1938-ban piacra dobta a „hula-skirt” kiegészítőt, ez egy színes, szalagos gumi szoknya, amit bármilyen csalira rá lehetett applikálni (ma is igen népszerű kiegészítő).
Az igazán nagy népszerűséget a Hula-popper és a Jitterbug hozta meg neki, ami a mai napig a legjobb felszíni csalik között tartanak számon.


Frank Arbogast kiváló horgász is volt, többszörös amerikai bajnok: 1922,1923,1924. 1924-ben felállította a távdobás rekordját is 250 láb (85m)! Természetesen a saját műcsalijával.


Az Arkansas-beli George Perrin 1961-ben alapította meg a REBEL lures Companyt. Mondhatnánk, hogy ő kilóg a sorból, mert jó 50 évvel lemaradt a fentiektől, virágzott a piac. George műanyag fröccsöntő volt, elég komoly cégeknek gyártott alkatrészeket, mint a Whirpool.
Szenvedélyes horgász volt és rengeteget kísérletezett, így született meg a legendás REBEL Minnow F10. Az első műanyag testű wobbler. Mondanom se kell robbantotta a piacot. Gyorsabban gyártható, részletgazdagabb kidolgozás, és tökéletesen egyforma műcsalik! Nem beszélve a strapabíróságukról, amit már nem tudtak szétharapni a halak.


De a REBEL márka az UL csalikban is nagyon erős! Ha nem akarsz mellényúlni, hallgatsz a többség véleményére, akik a Teeny Wake-R és a Bumble Bug típusokra szavaztak legtöbbször. Ha pedig egy igazi univerzális csalira vágysz, akkor a Humpback lesz a Te csalid.

Hogy miért is írtam le mind ezt? Mert forgalmazóként folyamatosan keressük, kutatjuk a piacot újabb és újabb ígéretes csalik után. A túlnyomó részük egy hirtelen fellángolás után le is ül, majd hamarosan eltűnik a gyártó kínálatából is. A pergetők, mint jó magam is gyakran nyúlok vissza a „klasszikusokhoz”, mert azok még mindig, mindent visznek. Nem véletlen, hogy az Arbogast, Heddon és a Rebel 50-100 éves csalijai még a piacon vannak és akkor is hozzák a halat, amikor az új "nagyreménységekre" rá se hederítenek.

Befejezésképpen, egy horgász versenyre invitállak! Nevezésed a vásárlás pillanatában már meg is történik. Mivel az összes ragadozó könnyűszerrel megfogható ezekkel a csalikkal, így minden faj külön kategóriát képvisel. A nyeremény egy-egy egyedi póló!!!!
Feladat: A halat fotózd be csalival a szájában és egy centire fektetve. Tehát minimum két jó kép, amin jól kivehető a csali és a méret is.

Ezt küld el nekünk az ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu email címre, és persze az elérhetőségedet. Versenyt December elsején lezárjuk, értékeljük az eredményeket kategóriánként és nyilvánosságra hozzuk az eredményeket, a nyereményeket pedig postázzuk.
Hajrá…!!!!!

Üdv,
Balogh Gabi

AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére