Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Az etetőanyagod fontossága a method módszernél

Az etetőanyagod fontossága a method módszernél

Ebben az írásomban egy 5-6 órás method pecáról fogok nektek beszámolni, ahol azt fogom megmutatni, hogy mennyire válogatósak tudnak lenni a halak és mennyire nem mindegy, hogy milyen kaját tömködsz a method kosaradba!

Az idei évre azt terveztem, hogy többször is vallatni fogom a törökbálinti tavat, hiszen előzetesen sok feeder verseny volt meghirdetve ide, amik közül párat ki is néztem magamnak még év elején. Tavaly tavasszal horgásztam itt utoljára, azt már akkor megtapasztaltam, hogy Törökbálint egy jó kis methodos pálya, teletömve 1-3 kiló közötti pontyokkal. Sajnos az idei versenyszezont is teljesen átírta (vagy inkább kukába dobta) a koronavírus járvány, de az egyéni sporttevékenység és így a horgászat engedélyezett, így kötöttem ki végül a tó partján, és ha versenyre mostanság nem is kell felkészülni legalább tudtam kicsit gyakorolni a távolabbi dobásokat method kosárral, ami meg aztán kifejezetten rám fér.

A kipakolást követően 3 különböző típusú etetőanyag elkészítéséhez láttam neki:
1. Ki szerettem volna próbálni egy totál hallisztmentes kaját, ezen a téren pedig a Bait-Tech Pro Natural sorozat Darkjára, tehát a sötét verziójára esett a választásom. Igazából kíváncsi voltam, hogy egy rendkívül intenzíven horgászott vizen hogyan reagálnak a halak egy jó minőségű, de hallisztmentes etetőanyagra.

Kiváló minőségű, hallisztmentes, sötét etetőanyag
Kiváló minőségű, hallisztmentes, sötét etetőanyag

2. Bait-Tech 2mm-es Carp and Coarse pellet, amit Scopex aromával áztattam fel. Ez egy kekszes-halas, natúr jellegű micropellet, amit a scopexxel vittem el egy kicsit édesebb irányba. Amit érdemes tudni róla, hogy ez egy viszonylag gyorsan lebomló pellet, alacsony olajtartalommal és alacsony vízhőmérsékletnél ez sokszor jobb lehet az olajos pellet szemeknél. Ez igazából azt a célt szolgálta, hogy ne csak etetőanyag legyen nálam, hanem valami darabosabbal is próbálkozzak.

Scopex aromával átitatott micropellet
Scopex aromával átitatott micropellet

3. Természetesen nem maradhatott ki a 2020-as favorit etetőanyagom bekeverése, ami idén eddig mindenhol a legjobban adta nekem a halat, a halas-húsos „Sötét Karma” mix. Nagy varázslat nincs továbbra sem: az alkotóelemei még mindig a Bait-Tech Special G Dark és a Karma, amit most megközelítőleg 1:1 arányban kevertem.

Sötét Karma mix
Sötét Karma mix

A csalogatóanyagok elkészítése után 60 méteren kezdtem meg a pecát kiakasztott klipsszel. Az első dobás a „Sötét Karma” mixxel repült be és mindössze 4 percet kellett várnom az első pontyig! A tervem az volt, hogy félváltva dobálok egész nap az etetőanyagaimmal, ami mellett ki is tartottam végig. A végeredmény szerintem megdöbbentő és még engem is meglepett: 23db pontyot sikerült fognom és ezek kivétel nélkül, mint a Special G Darkos-Karmás mixre jelentkeztek. 5db keszeget a micropellettel sikerült átejtenem, a hallisztmentes kajámmal pedig nem sikerült ezen a napon halat fognom!

Óriási különbség volt a használt etetőanyagaim között, de szeretném, ha ebből nem azt szűrnétek le, hogy azok a kaják nem jók, hiszen ha nem láttam volna bennük fantáziát, akkor el sem vittem volna ezeket magammal. Egyszerűen nem ez a nap vagy nem ez a víz volt az, ahova ezek a „tápok” kellenek. Ezért szoktam a boltban is azt tanácsolni, hogy ha olyan vízre mentek horgászni, ahol nincs igazán tapasztalatotok akkor mindig jó, ha van B és C tervetek (vagy akár még több). Egy pontra horgásztam, kiakasztott klipsszel és biztos, hogy ott állt a ponty hegyekben, mert a húsos-halas etetőanyagomra rendszerint reagáltak a bajszosok a kosár becsobbanásától számítva 2-4 perc között, de ha más kajával dobtam, akkor inkább csak vakaróztam és nézelődtem.

Egy igazán egyedi ponty
Egy igazán egyedi ponty

Ha egy rosszul megválasztott etetőanyaggal ülök le és nincs is opcióm, hogy váltsak, akkor valószínűleg egy szenvedős pecában lett volna részem. Körülöttem nem egy ember úgy pakolt össze, hogy nem is fogott halat vagy megúszta egy-egy kapással a napot, pedig rengeteg hal van a vízben és lehet ott is csak ennyi lett volna a siker kulcsa. Sokan azt mondják, hogy az etetőanyag mellett a csalinak nincs már jelentősége method módszernél. A legfontosabbnak én is az etetőanyagot tartom, de szerintem igenis van jelentősége a csalid típusának is (gondolok itt a színére, méretére, állagára, felhajtóerejére). Ezen a pecán a leggyorsabban a 8mm-es sárga színű Krill and Tuna Wafterekkel értem el a kapásokat, amit 7mm-es csalitüskével  kötött 12-es Middy KM-2-es horogra tettem fel. Ezzel a horoggal nagyon jó tapasztalatokat szereztem, halvesztés nélkül sikerült végig horgásznom a napot, pedig rengeteg tépett szájú hallal találkoztam sajnos.

A mosott sárga színű Krill and Tuna waftert ette
A mosott sárga színű Krill and Tuna waftert ette

Tanulságként azt vonnám le, hogy ne tegyétek fel a napotokat egyetlen etetőanyagra és próbáljatok ki több dolgot, mert erős a gyanum, hogy nem azért utaztok, pakoltok és veszitek meg a napijegyet, hogy utána csak a hullámokat nézzétek a vizen és a madárcsicsergést hallgassátok. Az elmúlt hetekben egyébként több vásárlói visszajelzést is kaptam azzal kapcsolatosan, hogy az ajánlásunkra kipróbálták ezt a keveréket és bevált és nagyon jót pecáztak vele. Ez pedig mindig öröm, mi is ezért próbálkozunk és variálunk annyit, hogy olyan tanácsokkal és receptekkel tudjunk előrukkolni, ami jó pecákhoz és élményekhez segít hozzá benneteket. Tudjátok: nincsenek titkok, csak közös siker!

Hoffmann Feri

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére