Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Bait-tech megoldások: Húsevők

Bait-tech megoldások: Húsevők
A hazai feeder-mánia a mai napig nem igazán fedezte fel az angliai horgászkultúrában oly népszerű konzerves-löncshúsos horgászatot. Szerintem ennek a legfőbb oka, hogy a method technikánál nem éppen egyszerű, vagyis inkább lehetetlen ezzel a termékkel csalizni. Nem hagyott minket nyugodni a gondolat, hogy miként vethetnék be ezt a nagyszerű csalit eredményesen a pontyok ellen, természetesen versenykörülmények között.
A hazai feeder-mánia a mai napig nem igazán fedezte fel az angliai horgászkultúrában oly népszerű konzerves-löncshúsos horgászatot. Szerintem ennek a legfőbb oka, hogy a method technikánál nem éppen egyszerű, vagyis inkább lehetetlen ezzel a termékkel csalizni. Nem hagyott minket nyugodni a gondolat, hogy miként vethetnék be ezt a nagyszerű csalit eredményesen a pontyok ellen, természetesen versenykörülmények között.

Elsőnek is bemutatnám azt a receptet és azt a csalifelkínálási technikát amivel próbálkoztunk.



- 2 kg Bait-tech Halibut Marine Method Mix
- 1 kg Bait-tech Special Green
- 1 konzerv Bait-tech Mighty Meat Halibut ízesítésű löncshús



Elsőnek elkeverjük a szárazanyagot, a „halibutos” és a „green” ízvilágban és szemcseméretben is remekül harmonizál egymással.



Ez a halolajban, aminosavakban és a legjobb minőségű hallisztekben gazdag alapetető remek kiindulási alap a nyári évszakban a „húsos” feederezéshez.



A Bait-tech löncshúst kétféleképpen fogjuk felhasználni. Egyrészt természetesen csalinak, másrészt etetőanyagunkba is juttatunk belőle. Egyedi minőségű termék ez, alighanem a legjobb a piacon! Keverékünkhöz a halibutos ízesítés passzol leginkább.



A konzervet felbontva egész mással szembesültem, mint amire előzőleg számítottam, a várt kellemetlen kutyakonzerv illat helyett egy nagyon vonzó illatú húskészítmény szaga csapott meg, szinte legszívesebben megkóstolná az ember, kiváló minőségű sertéshúsból készült bőven dúsítva mindenféle étvágyfokozókkal. Nem csodálnám ha ettől eleredne a nagy pontyok nyála...már ha lenne nekik:)



A konzerv 3/4részét a már bekevert etetőanyaghoz törjük 2mm-es rostán keresztül, kell hozzá egy kis erőhatás, de az elszánt pecásnak ez nem okozhat problémát:-)



Pár perces munka eredményeként az összes hús át fog foszlani a rostán...



Nem akármilyen adalékanyaghoz jutunk ezáltal, a halak már az etetőanyagban turkálva meg fogják ízlelni milyen nagyszerű, fehérjedús falat is ez a löncs. Az etetőanyag állagát pedig egyáltalán nem befolyásolja jobban mint egy felpuhított pellet.



Az elkészült etető akár method kosárba is préselhető, remekül bont a halak pedig teljesen új, vonzó falatokkal, ízekkel ismerkedhetnek, ami a túlhorgászott vizeken is megteszi a hatását...



Most jön a feladvány másik trükkös része: hogyan csalizzunk lönccsel és juttassuk be akár nagyobb távolságokba is, miközben ragaszkodunk a method módszer működési mechanizmusához? Elsőnek is formázunk egy kis húskockát. A Bait-tech löncs elég tömör, masszív szerkezetű hús, ezért hajszálelőkén is felkínálhatjuk. Ha egy félbevágott pop-upot fűzünk elé, még inkább stabilizáljuk a csalinkat, mert a stopper a pop-uphoz fog kerülni, azt ütközteti, így a félbevágott bojlin felfekvő húskocka nagyobb lendítést is el fog viselni leszakadás nélkül!



Íme az ideális szerelék, hajszálelőkés horog és egy 28gtammos három bordás, alul súlyozott Korum kosár.



A súly elhelyezésének köszönhetően a kosarunk method kosár módjára fog működni, mindig az ólmos fele lesz alul, azonban több etetőanyagot juttat be és a csalit sem kell belepréselni.



A felfűzött csalit egy kis gumiütközővel mindenképpen fixáljuk a hajszálelőkén, ez garantálja, hogy a hús megfelelően helyezkedjen el a pop-up mellett, ne csússzon le, ami könnyen a leszakadásához vezethetne. Így egy kikönnyített csalit fogunk kapni, ami első szippantásra a hal szájába kerül



Aztán a horgot akasszuk be a megtöltött kosárba, természetesen figyeljünk, hogy az ólmozott része legyen alul. Az így a kosárba nyomott csalit még nagyobb lendítőerőt képes elviselni, a hús sokkal kevésbé van kitéve a leszakadás veszélyének, ráadásul ott fog heverni a kioldódó etetőanyagban, mintha csak klasszikus method kosarat használnánk!



A keverék első próbáján kedvenc tesztpályámon hamar bebizonyosodott, amit reméltünk, ez a módszer segíthet a testesebb halak leválogatásában, csupa 5-8kilós pontyot tereltem szákba a segítségével.



Az éles bevetésre a június végi tereskei 24órás kupán került sor. Menczel Norbi barátommal tavaly már nyertünk itt egy ilyen megmérettetést, akkor egyértelműen a nagy testű pontyok fogása jelentette a sikert, így hát idén is ezt próbáltuk erőltetni az előzőekben felvázolt löncsös módszer segítségével. Azonban a nagy testű halak most nem igazán voltak ebben partnerek, teljesen süket víz és finnyásan táplálkozó kispontyok és kárászok fogadtak minket. Én ragaszkodtam a pontos, mennyiségi etetésen való horgászathoz, míg Norbi ahogy szokta, kereste a halat. Ezen a napon egyértelműen az ő módszere bizonyult sikeresnek és a húsra csábult el a verseny legnagyobb, majd 12kilós pontya. Tavaly is ő fogta a verseny legnagyobb halát, idén megismételte...A mezőnyben alig lehetett 5kiló feletti fogást látni. A nagyhalak gyakorlatilag eltűnt étvágya miatt a győzelemért nem tudtunk versenybe szállni a kispontyokat jó iramban fogó csapatokkal, 50kilót alulról közelítő fogásunk a kupát érő 5.helyhez volt elég.



A verseny végén Norbit már nagyon várták otthon a gyerekei, így díjátadásnál én gyűjtöttem be az ő kupáját is, jobban pecázott nálam ebben a 24órában, így lehet meg is kapja majd:)

Szekeres Tibor

fotók: Szekeres Tibor, Kiss Zoltán
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére