Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Balinok matchel

Nyár vége volt, legalábbis azt hittük, mikor a spiccbámulós, feederes-versenyes horgászatokat megunva útra kelhettem. A célom az új élményekkel való feltöltődés, egy kis változatosság, mert hát bármennyire is kedvenceim a rezgőspicces botok és igyekszem szépen lassan versenyszinten elsajátítani ezt a technikát, azért jóból is megárt a sok... Célom eléréséhez az eszköz egy könnyű, lágy telematch volt, mellyel a Rab-horgásztó kristálytiszta vízében cirkáló balinokat akartam megzabolázni, egy kis vízközti wagglerezés keretében.
Nyár vége volt, legalábbis azt hittük, mikor a spiccbámulós, feederes-versenyes horgászatokat megunva útra kelhettem. A célom az új élményekkel való feltöltődés, egy kis változatosság, mert hát bármennyire is kedvenceim a rezgőspicces botok és igyekszem szépen lassan versenyszinten elsajátítani ezt a technikát, azért jóból is megárt a sok...
Célom eléréséhez az eszköz egy könnyű, lágy telematch volt, mellyel a Rab-horgásztó kristálytiszta vízében cirkáló balinokat akartam megzabolázni, egy kis vízközti wagglerezés keretében.

Minilazac
Minilazac


Az augusztusi reggel ragyogó fényei köszöntöttek a ládámon, miközben elfoglaltam egy csendes kis horgászhelyet a tó többi horgászától távol fekvő részén, ide messzire kell gyalogosan becuccolni, ezért is hanyagolták a többiek ezt a részt, viszont így nyugodtan horgászhattam és a balinokat se zavarta szét senki.
Azért egy heavy feedert magammal hoztam, saját készítésű, jókora pellettel csalizva be is vetettem, hátha sikerül a balinok mellett portrét készítenem egy testesebb ponttyal is. A botot úgy helyeztem el, hogy ne zavarjon úszózás közben, de ha megszólal a nyeletőfék hamar tudjak reagálni, így két lépésre tettem le a ládámtól.
A tó nagyon szép balinállományt tartogat és mivel a teljes vízen halelviteli tilalom van érvényben, csak szaporodnak és sokasodnak. Megfogásuknak hatékony eszköze a match bot, mellyel a vízréteg felszín közeli részeit érdemes meghorgászni. A balinok odacsábításának biztos módja a lőtt csonti, melyet apró adagokban, folyamatosan csúzlizva biztosítani tudjuk az őnök helyben tartását.

Így forrott a víz a csontis etetésen
Így forrott a víz a csontis etetésen


A vízfelszínt szinte alig fodrozta apró szelő, a balinok közül néhány már az etetés előtt is a környéken cirkált, így gyorsan reagáltak a vízbe érkező csontira. Szinte hihetetlen látványt nyújt, ahogy a vízfelszínt éppen elérő csontit rögtön elragadják. Ez történt a csalimmal is, a három szem csonti rögtön egy balin szájában találta magát, mely miután megérezte a horgot lazac módjára indult meg, szinte nyélig görbítve a lágy botot. Ezért fontos a viszonylag lazára állított orsófék ilyen finomszerelékes balinozás során. Élvezetes fárasztást követően jó kilós balint szákoltam, ami mindent elkövetett a szabadulás érdekében. A vízmélység a helyemen a parttól 15-20 méterre már jó 4-4,5 méteres volt, a lőtt csonti hatására a halak a felső 50 centis vízrétegben táplálkoztak, a balinok között néhányszor akasztottam dévéreket és kisebb pontyokat is.

Amikor elvágtat a megakasztott balin
Amikor elvágtat a megakasztott balin

A Rab-tó rablója
A Rab-tó rablója

Balinportré
Balinportré


Közben párszor fel kellett állnom a feederen jelentkező „pelletvontatók” kedvéért is, melyek többnyire 2-3kg-os pontyok voltak, közölük a legnagyobb, majd öt kilós példánnyal azért lefotózkodtam. Nem volt társam, így a fotózás minden kínját egyedül kellett megoldanom.

A nap legszebb pontya
A nap legszebb pontya


Remek nap volt, a balinok csak jöttek és ették a csontit, viszont megfogni többnyire eléggé finom szerelékkel sikerült őket, ez azt jelenti, ha 12-es horogméret, háromnál több csonti, vagy 14-esnél vastagabb előke került fel, jóval lassabban jött a hal. Végül 9 balint sikerült néhány pillanatra partra emelni, mely jóval aktívabb horgászatot igényelt, mint nézni a pelletes bot spiccét, így megvalósult amiért érkeztem, egy számomra új, mozgalmas és szórakoztató módszert ismerhettem meg, amihez a tó „csontirablói” remek partnernek bizonyultak.

Munkában a keszeges telematch
Munkában a keszeges telematch


Azonban érdemes megjegyezni, van néhány feltétele, hogy eredményesen űzhessük a matchbotos balinozást:
- Első és egyben legfontosabb feltétel, hogy az adott vízben éljen megfelelő balinállomány.
- Másodrészt ne legyen túl erős szél és/vagy áramlat, mely a lőtt csontit elsodorná, szétszórná az etetésen gyülekező balincsapatokat.
- A balint általában akkor lehet ezzel a módszerrel eredményesen fogni, ha természetes tápláléka, a küsz állománya gyenge az adott vízen.

És végül ejtsünk néhány szót a felszerelésről. Egy közepes erősségű matchbot tökéletesen megfelel egy precíz, elsőfékes matchorsóval, 18-as főzsinórral. Az úszó kiválasztásánál tiszta víz esetén válasszunk áttetsző testtel rendelkező ún. Crystal Wagglereket, ami nem riasztja el annyira a gyülekező balinokat.
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Ötletek főzsinórra 2.: Trabucco pontyozó damilok

Ötletek főzsinórra 2.: Trabucco pontyozó damilok

2021. február 24. - Nagy Róbert
Ötletek főzsinórra: Trabucco fluo pontyozó damilok

Ötletek főzsinórra: Trabucco fluo pontyozó damilok

2021. február 18. - Nagy Róbert
Didergős rakózás

Didergős rakózás

2021. február 11. - Oláh Tamás
Februári szélben

Februári szélben

2021. február 08. - Nagy Róbert
Deeper halradarok hatótávolsága

Deeper halradarok hatótávolsága

2021. január 14. - Horgász-Zóna
Visszatekintés ünnepi hangulatban

Visszatekintés ünnepi hangulatban

2020. december 23. - Horgász-Zóna
Rakparti esték

Rakparti esték

2020. december 21. - Oláh Tamás
Hogyan számíthattok ránk év végén?

Hogyan számíthattok ránk év végén?

2020. december 16. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére