Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Bitang rapid peca a Ballistic B-vel

Bitang rapid peca a Ballistic B-vel

Végre volt időm újra pecázni, irány Nógrád megye hegyei! Magamhoz vettem egy édesen krémes Rod Hutchinson pakkot, hogy kiderítsem, szeretik-e a pontyok... aztán kiderült, hogy a Ballistic B ízvilág bé betűje, akár a "bitangot" is jelenthetné!

Szinte fagyos hajnal után, szikrázó napsütésben fürdött a völgy. Túl az előkészületeken, és három becsónakázáson, végre leülhettem egy percre, hogy élvezzem a természet adta hangokat, képeket. Rapid peca és csónak? Jogosan merülhet fel a kérdés, de ezúttal nem etetésre, hanem hal fárasztásra és szerelék mentésre kellett beeveznem többször. De lássuk miért volt szükség mentőakcióra valójában?

A sarjadó nád mellett is mozogtak a halak
A sarjadó nád mellett is mozogtak a halak

  • Előkészületek: Első teendőim között szokásomhoz híven feltérképeztem az előttünk lévő területet egy Deeper halradarral. Előző írásomban már kitértem ennek szerepére, ezért most ezt túlzottan nem is részletezném. A lényeg, hogy egy nádfal mellett horgásztunk, és annak a "spicce" vonzóbbnak tűnt számomra mint a nyílt vízterület, de több zsinór darab és szerelék lógott a nád tövén, így kiváncsivá tett. Nem beszélve arról, hogy a nádfal végén egy jobb kanyart véve bármilyen hal megszínesíti a rapid pecát egy kirohanással, ha nem vagyok elég gyors... Hát nem rajtam múlt! A Deeper kiválóan mutatta, hogy bizony lehullott ágak, torzsák, tuskók vannak a környéken amit kinéztem magamnak. A kihívás erejétől pezsgett a vérem, nyilván nem tántorodtam el a tervtől, és a jobbost a spiccre, a balost pedig kissé távolabb szinte a kanyarulat torkolatába céloztam meg. Az első három kapás már jelezte, hogy vannak ott halak, de ha így folytatom a hátamra köthetem a csónakot, hogy halat és szereléket mentsek az akadós kanyarból... 

Elakadva... Hal és szerelék mentés csónakból
Elakadva... Hal és szerelék mentés csónakból

  • A bevált terv: Az ízvilág amivel kora reggel elindultunk, a többszöri szerelék újra kötésem ellenére működőképesnek látszott. Hajnalban még Béla bátyám szkeptikus volt. Mikor mondtam neki, hogy nem hoztam mást csak ezt a pakkot, furán nézett rám... Én személy szerint arra gondoltam, hogy nem variálom túl a dolgot, és mindent egy lapra téve csak a Ballistic B családra alapoztam a pecát. Sejtettem, hogy kisebb halakat is bevonz majd az édes-krémes csali, de egy rapid horgászatnak mi más lenne a lényege? Fogjunk halat, minél többet egy adott napszak alatt, és ha beesik egy-egy darabosabb, az már csak hab a tortán. Aprópó hab! Ha meg kellene fogalmaznom mit érzek ki először Ballistic B-ből, ez jut eszembe: édesen illatozó enyhén vaniliás tejhab, vagy francia krémes porcukorral meghintve... Mindenesetre tavasz lévén nem volt kérdés a bizalom a markánsan édes csali és az etető anyagok iránt. Nem hiába alap pillére régóta a "Bitang" Ballistic B család a Rod Hutchinson kínálatnak!

A mai Bitang Ballistic B menü
A mai Bitang Ballistic B menü

Szerették a pontyok a rózsaszínt most is
Szerették a pontyok a rózsaszínt most is

  • Módszerek: Apósomnak rittyentettem egy bordás kosárba illő egyveleget a Bitang alapanyagokból, ami annyira bejött neki, hogy úgy döntöttem legközelebb vissza térek egy gondolat erejéig a hagyományos feeder módszerekhez, és a következő írásomat ennek szentelem. Szépen húzta vele az a lényeg, és csalinak csak egy süllyedő 15 mm-es golyót, vagy egy 12 mm-es fluoro pop up-ot használt. Egyszerű, de nagyszerű pecája kerekedett belőle. Én folytatva a kedvenc vonalamat, egy ütős PVA mixet pattintottam kis hurkákba, és önakasztós módszerrel dobtam be a csomagokat a kiszemelt helyekre. 

Feltűzve és feltüzelve
Feltűzve és feltüzelve

A PVA hálóba némi 4.5 mm-es RH halibut pellet, világosabb 6 mm-es Ballistic B pelletek, durvára tört 15 mm-es ízazonos bojli került, nyakon öntve egy sűrű Ballistic B dippel. A natúr, világos szürkés - fehéres egyveleg szépen passzolt a csalihoz, mely szokásomhoz híven egy egyszerű végszerelék hajszál előkéjén fityegő hóember volt. A fehér 15-ös golyó alatt kitűnt a rózsaszín fluoro pop up, de cseppet sem volt szemnek kellemetlen, riasztó jellegű! Sőt! A sorrend és a végeredmény ezeken a tavaszi hangulatú képeken követhető:

Ballisztikus PVA mix
Ballisztikus PVA mix

  • Eredményesség: A részemről egész nap horgászott kanyarvég és torkolat válogatott súlyban adta a pontyokat, az akadók miatt négyszer kellett szerelgetnem, de nem bántam! Rapid pecám alatt az átlag súlyom 4-5 kg lehetett, a legnagyobb példány 7 kg-os volt.

Sok közepes után egy méretesebb végre
Sok közepes után egy méretesebb végre

  • Mégsem írhatom ezt a édes ízvilág számlájára, hiszen Béla ugyanezen a vonalon indulva de bordás kosárral a nyílt területen talált egy húzódó árkot a Deeper segítségével , és azt pecázva egész nap a darabosabb példányokat sikerült neki nyakon csípnie! Az ő átlag súlya 7-8 kg, a legnagyobb pedig közel 11 kg volt. 

Bandanagy a bojlis merítőben
Bandanagy a bojlis merítőben

Névnapi öröm és bódottá
Névnapi öröm és bódottá

Engedd el... Majd kifogom én is...
Engedd el... Majd kifogom én is...

  • Zóna tipp: Minden írásomban megosztok egy számomra hasznos termék tippet, melyben látok fantáziát, vagy kipróbálás után, használat közben szeretem meg. Ezúttal a felszerelés védelmére, és fertőtlenítésére szolgáló Netsafe spray került a kezeim közé. Már előző pecám végén befújtam vele a merítő hálómat, a bölcsőt, és a mérlegelőmet is. Mikor előkaptam hajnalban most, érezhető volt a különbség! Szó szerint... Biztosan tudjátok miről beszélek, ha egy félig vizesen halas, de akár kiszáradt halszagú eszközt raktok el, és legközelebb elő veszitek, akkor menekül ki él és mozog... Nos! A Rod Hutchinson Netsafe nem csodaspray, de egy hasznos kiegészítő, ha az elrakott cumót szeretnéd védeni a baktériumoktó, vírusoktól, penésztől, gombáktól. Amellett, hogy hosszítja a merítőháló, bölcső, matrac, mérlegelő élettartamát, a halakat is óvja az ilyen jellegű fertőzésektől. Külön szót érdemel, hogy akár a ruházatra is alkalmazható, mely tegyük hozzá például thermo szettek, hálózsák, stb esetén jól jöhet! Maga az eszköz fél liter anyagot tartalmaz, mely egy spricnis karral használható. A folyadék permetként távozik, és fedi be a fújt területet. Szóval ha úgy adódik ez is elérhető a Zóna boltjaiban, próbáljatok rá

Ne csak a kezed fertőtlenítsd!
Ne csak a kezed fertőtlenítsd!

  • Konklúzió: Volt 12 óránk, hogy ketten egy jó peca keretein belül élvezzük a tavasz első igazán meleg napjai közül talán az elsőt. A célunk, hogy ne csak napozzunk, hanem mozgalmasan teljen a nap, teljesen kimaximalizálódott. Abszolút kijelenthető, hogy a Ballistic B család a sikeres rapid horgászatok alapja lehet nektek is, ha tennétek vele egy próbát! A széles termék skála egy ízen belül is megoldhatja a szelektálást, gondolok itt a 20 mm-es bojlikra, nagyobb pop upokra Rod Hutchinson "ballisztikus" konyhájából... A fluoro lebegő csali kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet (és a halakét is), úgyhogy a közel jövőben egy feederes vonalon próbálgatom majd, hátha kedvet kapnak hozzá a methodos horgászok is...
    Addig is kívánom, hogy nektek is bitangul adja a Ballistic B...!!! :)

KomfortZóna...
KomfortZóna...

       Üdvözlettel: Tanács Jani (Sly)

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére