Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

„Black-Box” pergető verseny

Érdekes és izgalmas versenyre került sor október 16-án a Szécsény mellett található Robinson-szigetek horgászparkban. „A Magyarországon eddig egyedülálló ötleten alapuló megmérettetés különlegessége, hogy a versenyzők a 3 kijelölt szektorból 2-ben csakis és kizárólag a verseny előtt kapott „Black-Box”-ban (szó szerint értve: egy fekete dobozkában) található műcsalikkal horgászhattak” – mesélte Oláh Zoltán, a rendezvény kiagyalója, a Horgász-Zóna webáruház (www.horgasz-zona.hu) ügyvezetője. „Természetesen kizárólag minőségi, és ahogy az eredményekből kiderült, jól működő műcsalik voltak abban a bizonyos dobozban – köszönhetően a verseny főszponzorának, a Savage Gear csalikat forgalmazó Eurostar Kft.-nek.
Érdekes és izgalmas versenyre került sor október 16-án a Szécsény mellett található Robinson-szigetek horgászparkban. „A Magyarországon eddig egyedülálló ötleten alapuló megmérettetés különlegessége, hogy a versenyzők a 3 kijelölt szektorból 2-ben csakis és kizárólag a verseny előtt kapott „Black-Box”-ban (szó szerint értve: egy fekete dobozkában) található műcsalikkal horgászhattak” – mesélte Oláh Zoltán, a rendezvény kiagyalója, a Horgász-Zóna webáruház (www.horgasz-zona.hu) ügyvezetője. „Természetesen kizárólag minőségi, és ahogy az eredményekből kiderült, jól működő műcsalik voltak abban a bizonyos dobozban – köszönhetően a verseny főszponzorának, a Savage Gear csalikat forgalmazó Eurostar Kft.-nek. A verseny előtt végig titok volt, hogy milyen típusú műcsalikat kapnak a nevezők! Mi a korábbi, Savage Gear gumikkal, körforgókkal és wobblerekkel szerzett tapasztalataink alapján hittünk ezekben a csalikban. Mégis a versenyzőkkel izgultuk végig a szektorokat – mit hoznak ki a kapott csalikból a résztvevők?”

Nagyon kemény terepnek bizonyult ezen a hétvégén a versenypálya. Az intenzíven pergetett vizeknél mindig kihívás a halak horogra csalása, de talán még igazabb ez olyankor, amikor 30 perces szünetekkel ugyan, de háromszor 1,5 órán keresztül vallatják ugyanazt a szakaszt a versenyzők. „Amikor ötletünkkel megkerestük a Savage Gear képviseletet, nem rejtettük véka alá, hogy kétféleképpen is elsülhet a dolog” – idézte fel mosolyogva Zoli a találkozót. „A Savage Gear filozófiája és fejlesztéseinek kiindulópontja, hogy olyan műcsalikat készítsenek, amelyekkel akkor is lehet fogni, amikor „nem eszik a hal”. A versenyen pontosan ilyen körülmények között horgásztak a versenyzők! Országos állapot volt ez, hiszen elég, ha megnézzük a mostanában szervezett versenyeket, elképesztően szerény fogásokról számoltak be a híradások. Nekünk pont ez az ideális versenykörülmény, hiszen az Eurostar és a Horgász-Zóna fontos célja volt a rendezvénnyel, hogy a valódi, magyar vízen szerzett tapasztalatokkal is segítse a Savage Gear műcsali fejlesztéseit. Azt gondolom, ritka hogy egy márka nem külföldi teszthorgászokra hivatkozik, hanem magyar horgászok kezébe adja a terméket kipróbálásra és az így szerzett visszajelzéseket használja ki a paletta kialakítására. Az Eurostar Kft. bátor szponzorálását és pozitív hozzáállását ezúton is köszönjük! Mindent egybevetve tanulságos tapasztalatokat szerezhettünk, melyeket jól hasznosíthat bárki, akár élővízen, akár valamilyen öntözőcsatornán vagy tavakon fog pergetni.”
A versenypályán három szektort jelöltünk ki. Ezek közül kettő a csatornai szakaszon (Savage Gear szektorok), egy pedig az egyik oldaláról csatornával, másikról pedig a tó által határolt partszakasz volt kijelölve („freestyle” szektor). A csatornai részek 5-8 méter szélesek voltak, közülük az egyik inkább sekélyebb, a másik inkább mélyebb vizeket jelentett. Volt tökleveles, hínáros, bokor alatti és nyílt vízi rész is, a versenyzőknek tehát minden ügyességüket, leleményességüket latba kellett vetniük a csukák becserkészése érdekében. A víz közepesen tiszta volt, a szél időnként jobban, máskor kevésbé borzolta a vízfelszínt. Volt bőven hely a szektorokon belül, a versenyzők jó pár állást vallattak a rendelkezésre álló idő alatt. Többször előfordult, hogy egy már látszatra kifaggatott helyre odament egy másik versenyző és halat fogott! Ez is erősíti az pergetés mantráját: a kitartás és tudás meghozza gyümölcsét.
Alkalmazott technikák közül elsősorban a kis és pontos dobásokon volt a hangsúly. Látható volt, hogy a csukák főleg közvetlenül a part szélén álltak lesben. Volt, aki a szemközti partra (!) dobott, és onnan pöccintette vissza twisterét. A horgászvíz sajátosságainak megfelelően rövid botok és az egészen vékony fonott zsinórok voltak a főszereplők. A műcsalis horgászat majdnem minden technikáját felvonultatták a versenyzők a slider-ezéstől a mártogató gumiemelgetésig, a körforgótól a drop-shot módszerig. A csatornákon a lesüllyedt hínár és más vízi növényzet okozott fejtörést. Tekintettel a halak valószínű közelségére, több versenyző vigyázott a vízfelszínre vetülő árnyékára és leguggolva vagy féltérden, a lehető legnagyobb csendben dobálta csaliját. Sokszor a vízbeérés utáni pillanatok voltak a legfogósabbak, az első emelés, az első ejtés a „célterületen” mind-mind hoztak csukát ezen a versenyen is. Így akadt meg a „bandanagy” is, ami sajnos egy 5 perces fárasztás után elköszönt az amúgy első helyen végzett versenyző horgáról.A legfogósabb csalinak az egész versenyen (beleértve a „szabad” szektort is) Savage Gear nagy farkú, lágy, átlátszó-szürke csillámos twistere bizonyult. Ez a twister kiemelkedik társai közül az átlagnál nagyobb és lágyabb farokrészével valamint a testrész bordázott kialakításával. A Savage Gear LB Grub twisterek sima bevontatásra is több halat adtak! Jól működtek még a körforgók is, ezek közül a narancssárga lapátos 4-es Savage került a legeredményesebbek közé. Egy jó megoldásnak bizonyult az akadós vízen való pergetéshez a Savage Gear 4Play gumihal és a hozzá való Lip Scull terelőlapátos fej. A Lip Scull egy olyan különleges eszköz, amellyel a gumihalunkat „wobbleresíthetjük”, azaz olyan speciális mozgásokat is kialakíthatunk, amellyel eredményesen horgászhatjuk meg a vízközti területet. A Black-Box is tartalmazott ilyen szettet, aminek működését több rávágás és hal is bizonyította.Az első helyen Lévai Tibor végzett, aki egyedüliként mindhárom szektorban képes volt halat fogni. Szemfülességét és tudását mi sem bizonyította jobban, mint hogy a szabad szemmel meglátott csukát addig-addig kerülgette a különböző csalikkal, amíg az egyikkel elérte a hőn áhított rávágást! Ez a 35cm-es csuka biztosította be számára több mint 200 ezer forint értékű fődíjat.Második helyet és a legnagyobb hal díját Sztahovits Péter hozta el. Szemet gyönyörködtető technikákat felvonultató teljesítménye egy 64,5cm-es csuka képében teljesedett ki, amivel maga mögé utasította a mezőnyt. Peti alkalmazkodóképességét jól jellemzi, hogy a kapott Savage Gear LB Grub twistert az adott helyre nehéznek gondolva, leharapva a fejét, „lerövidítette” a könnyű jigfejéhez.
Harmadikként végzett a Horgász-Zóna színekben versenyző Nagy Róbert, aki így emlékezik: „Már csak 8 perc vissza… cseréljek, ne cseréljek? Nem cserélek… bízok a csaliban és a megérzésemben. Minden idegszálammal a következő dobás pontosságára koncentrálva, újra csatába küldöm a „kis szürkét”! Süllyedés közben megállítom, éppen annyira, hogy ne fogjon hínárt, majd óvatosan meglibbentem felfelé… és ekkor, a „semmiből” hirtelen újra megjelenik az a zöldes, pettyes test és egy villanással eltünteti a gumit! Ezúttal azonban nem késlekedek, azonnali bevágással reagálok! Rövid fárasztás után és a mostani etap vége előtt 3 perccel már csukámmal „fényképezkedhetek” boldogan!”A háromszor másfél óra alatt 31 csuka akadt a horogra. A két Savage Gear szektorban 10 és 15 darabot, míg a „Freestyle” szektorban 6 csukát zsákmányoltak a versenyzők. Kemény, de jó hangulatú és eredményes hagyományteremtő Black-Box versenyen vagyunk túl. A verseny végig kiélezett volt, hiszen még az utolsó forduló előtt is azt lehetett csak tudni, hogy az fog nyerni, aki mind a három szektorban fog halat. A tapasztalatok feldolgozásának eredményét reméljük, sokan tudják majd kamatoztatni a következő évben. Jövőre Black-Box második felvonás!

További fotók a versenyről a Facebook oldalunkon található.
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére