Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Botgyártás: Modulus és Marketing

A minap találtunk egy érdekes blogbejegyzést, amelyet egy horgászbot blank (bottest) forgalmazó figura írt botok modulus-a témakörben. A modulus szóval talán már az Olvasó is találkozott katalógus leírásokban vagy webáruházak oldalain. Erről most csak annyit mondanánk elöljáróban, hogy a modulus egy speciális tulajdonság, amivel a horgászbotok anyagát jellemzik. Jöjjön most a blog-ban leírt párbeszéd...
A minap találtunk egy érdekes blogbejegyzést, amelyet egy horgászbot blank (bottest) forgalmazó figura írt botok modulus-a témakörben. A modulus szóval talán már az Olvasó is találkozott katalógus leírásokban vagy webáruházak oldalain. Erről most csak annyit mondanánk elöljáróban, hogy a modulus egy speciális tulajdonság, amivel a horgászbotok anyagát jellemzik. Jöjjön most a blog-ban leírt párbeszéd!

Modulus and Marketing
Posted by: Andy Dear (---.stic.net)
Date: July 25, 2005 11:57PM

Érdeklődő: Ennek a blank-nak mekkora a modulusa?
Andy: Hát, ha tényleg akarja tudni, kb. 40 millió Msi.
Érdeklődő: És ez mit jelent?
Andy: Nos, a legegyszerűbben úgy tudnám elmagyarázni, hogy ez ugyanabból az anyagból készül mint az IM6-os botok, amiket talán már ismer.
Érdeklődő: Óóóó, ez már őskövület, én csak IM7-es vagy magasabb számozású botokkal horgászom.
Andy: Tényleg? És azt tudta, hogy az IM6-os és IM7-es anyagok közötti különbség nem a modulus-ban, hanem a szakítószilárdságban van?
Érdeklődő: Tényleg?
Andy: Igen, TÉNYLEG!
Érdeklődő: Eh, hhhmmm...öööö, uh, oh....nos, ööööö....nos, a Bass Pro Shop azt mondta...
Andy: Felejtse el a Bass Pro Shop-ot...nézzük meg az adatokat (ennél a pontnál Andy előkapta a megbízható kis táblázatát, amely IM jelű carbon blankok tulajdonságait hasonlítja össze). Itt van, nézze meg. Ezeket a számokat a Hexcel-nél dolgozó kollégáktól kaptam (Ez az a cég, akik az IM jelzést használják az anyag jellemzésére). A jobb oldali számok a szálak modulus-át, a középsők pedig a szakítóerőt jellemzik.

Hexcel IM4 600 40
Hexcel IM6 833 40,5
Hexcel IM7 822 40
Hexcel IM8 885 44
Hexcel IM9 890 44

Érdeklődő: Arra gondol, hogy amikor a magasabb IM számú botot vettem, akkor valójában nem a magasabb modulus-ú, hanem egy nagyobb szakítóerejű bottestet kaptam?
Andy: Nos, volt amikor igen és volt, amikor nem. Például az tény, hogy az IM7-es anyag ebben a két tulajdonságban alacsonyabb értékű, mint az IM6-os. Az IM8 ugyan magasabb értéketek képvisel, mint az IM6-os, de nem akkora léptékű az ugrás, mint pl. az IM4 és IM6 között volt. Az IM9-es anyag majdnem ugyanolyan, mint az IM8-as.
A lényeg, hogy manapság több cég is készít magasabb modulus-ú botokat (pl. 57-es vagy még magasabb), de ezek a cégek nem az IM jelölést használják az anyag leírására. VÁSÁRLÓ VIGYÁZZ! NEM CSAK IM SZÁM LÉTEZIK A CARBON LEÍRÁSÁRA! A MAGASABB SZÁM A JELÖLÉSBEN NEM JELENTI A MAGASABB MODULUS-T!

Összefoglalva a tanulságokat: Csupán az, hogy magasabb modulus szám, nem jelenti azt, hogy az egy jobb horgászbot! És fordítva is: ha van egy bot, ami alacsony modulus számú, az nem biztos, hogy rossz, vagy ősrégi technológia. Sajnos a mai horgászcikk marketing (beleértve a katalógusokat, teszthorgászokat és mindent) nem kezeli ezeket a dolgokat a helyén. A modulus csak a bottest (blank) egy tulajdonsága a sok fontos közül! Persze ez utal bizonyos jellemzőkre, de ezek vagy hasznosak egy horgászmódszernél vagy nem…

Mi is fontosnak találjuk ezt a témát, ezért a Horgász-Zóna Magazin hasábjain egy cikksorozat keretében alaposan körbejárjuk a bottestek tulajdonságait. Reméljük, ezek a hasznos információk segítenek majd eligazodni a horgászfelszerelésünk eme kritikus darabjának megismerésében, kiválasztásában.

Nem titkolt célunk, hogy olyan ismereteket osszunk meg, amelyek segítenek dönteni a horgászbot vásárlásánál. Ezek az információk lerántják a leplet a ködös katalógus adatok jelentéséről, és képessé teszik az olvasót arra, hogy kézbevéve a botot vagy elolvasva egy részletes leírást, el tudja képzelni, hogyan viselkedik majd az dobás vagy fárasztás közben.

Ajánlott technológiai oldalak:
www.hexcel.com
www.advancedcomposites.com


Forrás:
http://rodbuilding.org/read.php?2,156787,page=1
AJÁNLOTT CIKKEK
Őszi nagypontyok a Tiszán...

Őszi nagypontyok a Tiszán...

2022. november 10. - Nagy Róbert
Október végi horgászat a Tisza-tavon...

Október végi horgászat a Tisza-tavon...

2022. november 03. - Nagy Róbert
Ősz ha jön... a Tisza-tavon

Ősz ha jön... a Tisza-tavon

2022. szeptember 30. - Nagy Róbert
Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

2022. augusztus 28. - Nagy Róbert
Hasznos DEEPER radarral kapcsolatos videók

Hasznos DEEPER radarral kapcsolatos videók

2022. augusztus 05. - Horgász-Zóna
Nyári reggel a Tisza-tavon...

Nyári reggel a Tisza-tavon...

2022. július 08. - Nagy Róbert
Pontytilalom után a Tisza-tavon...

Pontytilalom után a Tisza-tavon...

2022. június 11. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére