Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Botok „szakítószilárdsága”, kalandozások a fizika dzsungelében

Elsőre furcsán hangzik szakítószilárdsága kifejezés a horgászbotokra alkalmazva. Pedig ez is olyan „alap” tulajdonság, amely minden anyagot jellemez. Így van ez a horgászbot testekkel is. A bottest szakítószilárdsága (szakítóereje) alatt azt a maximális erőhatást értjük, aminél még éppen nem törik el az anyag. Ez a tulajdonság az előző részben tárgyalt rugalmasság után talán a második legfontosabb nekünk, horgászoknak. Az alábbi ábrán jól láthatjuk, hogy a szakítóerő a „rugalmasság határa”.
Elsőre furcsán hangzik szakítószilárdsága kifejezés a horgászbotokra alkalmazva. Pedig ez is olyan „alap” tulajdonság, amely minden anyagot jellemez. Így van ez a horgászbot testekkel is. A bottest szakítószilárdsága (szakítóereje) alatt azt a maximális erőhatást értjük, aminél még éppen nem törik el az anyag. Ez a tulajdonság az előző részben tárgyalt rugalmasság után talán a második legfontosabb nekünk, horgászoknak. Az alábbi ábrán jól láthatjuk, hogy a szakítóerő a „rugalmasság határa”.Bizonyára mindenki látott már bottörést. Nem egy kellemes élmény, az biztos. Ilyenkor a bottestet a szakítóerőnél nagyobb erőhatás érte. Mivel sem az üveg, sem pedig a carbon nem rendelkezik maradandó alakváltozási képességgel (normál körülmények között), mint pl. a műanyag, így egyik pillanatról a másikra törik. A horgászbotok általában bedobás, bevágás vagy beakadt szerelék erőszakos kiszabadításakor törnek el. De mi történik ilyenkor pontosan?

A fenti definíció az ún. statikus szakítóerőre vonatkozik. Amikor az erőhatás hirtelen vagy gyorsan éri a testet, akkor dinamikus szakítóerőről beszélünk. Ez - tapasztalatok alapján - durván a fele a statikus szakítóerőnek! Minél gyorsabban fejtjük ki az erőhatást (pl. teljes lendületből vágunk be), annál kisebb erőhatásnál fog eltörni a botunk.


Forrás: http://fishing.about.com/od/clipartandpics/ig/Alaska-Fishing/Breaking-A-Rod-On-A-Salmon.htm

Még egy fontos megjegyzést kell itt tennünk. A carbon botok – bár sok tulajdonságban (pl. érzékenység, rugalmasság, könnyűség) felülmúlják az üveg vagy kompozit testvéreiket – érzékenyebbek a bottestet merőlegesen (oldalról) érő erőhatásokra. Ha nekikoccantjuk a botunkat a parti kövezésnek vagy bottartó állványnak, előfordulhat, hogy ott a carbon szövet mikro-sérülést szenved. Ez természetesen lecsökkenti a bot szakítóerejét: a legvalószínűbb, hogy itt hamarosan el is törik (szétrobban) a legközelebbi bevágásnál / bedobásnál. Sokat tudnának erről mesélni a rakós botos versenyhorgászok! A prémium minőségű carbon botjaink prémium szintű bánásmódot is igényelnek! Miért van ez?

Horgászbotok ellenállása

Ássunk egy kicsit mélyebbre a botok teherbíró képességét feltáró vizsgálatunkban! Idézzük fel megint az előző részben szereplő grafikont, immár kicsit pontosabban! A függőleges tengelyen a bottestet ért négyzetcentiméterre eső erőhatás szerepeljen, míg a vízszintes tengelyen az erőhatásnak megfelelő deformáció (nyúlás, rövidülés).Különböző botanyagok különböző meredekségű grafikonnal írhatók le, lényegében ezt jelenti, amikor különböző modulus-ról, azaz rugalmasságról beszélünk. Tegyük fel, hogy ugyanolyan „erős” botokat vizsgálunk (ugyanaz a négyzetcentiméterre eső erőhatás maximuma), azaz a függőleges tengelyen egyforma magasságban végződnek az egyeneseink.

A mostani példában vegyünk egy magas (ABC háromszög), egy közepes (ADE) és egy alacsony (AFG) modulus-ú bottestet. A bot rugalmasságát az egyenes meredeksége reprezentálja: a meredekebb jelenti a magasabb modulus-t.

Tehát van három egyforma szakítóerejű horgászbotunk, különböző rugalmassági értékekkel. Az így kapott háromszögek területe fontos jelentéssel bír: ezt úgy lehetne nevezni, mint a horgászbot tartósságát, ellenállását. Vegyük észre, hogy a háromszög területe annál nagyobb, minél alacsonyabb a modulus! Két horgászbot közül (ha minden más tulajdonság egyforma) az alacsonyabb rugalmassági modulus-ú lesz a nagyobb ellenállású. Az ellenállást itt mindenfajta, a bottestet érő, használat közben előforduló sérüléssel szembeni tartósságnak értelmezzük (pl. kövezéshez csapódás, csónakban való használatkor előforduló ütődések, stb.).


Forrás: http://www.outdoorsportfishing.com

Ugyanakkor ebből az ábrából az is következik, hogy ha ugyanolyan erősségű horgászbotot szeretnénk készíteni egy alacsonyabb rugalmassági modulus-ú carbonból, akkor több anyagra van szükségünk, azaz a falvastagság nagyobb lesz. Ezért ezt, egyfajta „strapabírási” jelzőszámként is felfoghatjuk, mivel a vastagabb bottest fala többet bír, mint a vékonyabbé. Vagy fordítva, a magasabb modulus-ú carbonból kevesebb mennyiség is elég, hogy egy adott erősségű horgászbottestet készítsünk, így a falvastagság vékonyabb lesz. Ez természetesen a bot súlyát is befolyásolja, azaz az egész bot könnyebbé válik, ha magasabb rugalmassági modulus-ú anyagból készült.

Itt meg kell jegyezni, hogy a falvastagságon kívül a bottest átmérője is fontos tényező a strapabírás szempontjából. Mivel a magas modulus-ú carbonanyagokkal vékonyabb bottest átmérő érhető el, ezért „belefér” az, hogy több carbonréteget tekerjenek egymásra. A bot súlya természetesen növekszik, de az ellenállása is nagyobb lesz! A többrétegű carbon botok tehát tartósság szempontjából összemérhetők a vékonyabb falvastagságú, de nagyobb átmérőjű alacsony modulus-ú carbon botokkal.

Mit tanultunk?

Kezdünk lassan, szépen belebonyolódni a tulajdonságokba. Mielőtt elkeserednénk, a fenti részből azt mindenképp jegyezzük meg, hogy egy horgászbot tervezése során elsősorban a várható igénybevételből indulnak ki. Ehhez választanak anyagot, amelynek elsősorban a rugalmassági modulus-át és szakítóerejének kombinációját tekintik mérvadónak.

Nem egyértelmű tehát, hogy a nagyobb rugalmasságú carbon a legjobb. Sok mindenben kell kompromisszumot kötni a botgyártás során. Horgászbotunk vásárlása előtt egy jól használható megközelítés, hogy az adott horgászmódszerünkhöz és saját magunk vízparti szokásaihoz milyen bottípus a legmegfelelőbb? Mielőtt azonban magunkba néznénk, kivesézünk még további fontos bottest tulajdonságokat a következő részben. Hamarosan!


Forrás: http://www.alibaba.com/product-gs/331322951/Fishing_rod_MASC_602ML_fly_fishing.html
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére