Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Célkeresztben a pontyok...

Célkeresztben a pontyok...
A horgászat sokkal több, mint csupán halfogás. Minden módszernek meg van a maga varázsa, legyen az feeder, bojlis vagy éppen pergető módszer. Három különböző technika, mégis egy a cél. A cél lehet olykor egy pörgős élmény peca vagy akár egy nagyhalas horgászat, de a kettő együtt sem zárja ki egymást...
A horgászat sokkal több, mint csupán halfogás. Minden módszernek meg van a maga varázsa, legyen az feeder, bojlis vagy éppen pergető módszer. Három különböző technika, mégis egy a cél. A cél lehet olykor egy pörgős élmény peca vagy akár egy nagyhalas horgászat, de a kettő együtt sem zárja ki egymást.

Az én szívemhez igazán közel a feeder horgászat áll. Szeretem a pörgős pecát, ám olykor vágyok a nagyhalas horgászatra, mivel még „termetesebb” példányt nem sikerült horogvégre csalnom... De hol is keressem ezeket a termetesebb példányokat, merült fel a kérdés?! Black Cap Robi tanácsára a hétvégén a Bázis-horgásztavat vettem célkeresztbe, szerettem volna egy 10 kilogramm körüli pontyot fogni. Mivel még nem jártam a Bázison, így utánanéztem egy kicsit. Rákattintottam a horgásztó weblapjára, ahol rögtön szemet szúrt a: „Vigyázat! Kapitális példányok!” felirat. Ekkor már kétségem sem volt afelől, hogy hova is menjek. A tó számos nagytestű pontynak, amurnak, valamint tokhalnak ad otthon. Ezen kívül még számos nagytestű kárász és keszeg is található benne.


Péntek este izgatottan pakoltam be horgászfelszerelésemet az autóba, közben a stratégián járt a fejem. Kis idő után úgy döntöttem, hogy az egyik botommal partközelre horgászom, a másik bottal pedig kereső pecát alkalmazok. Hajnalban indultam, a reggel 6-os nyitásra oda is értem, de már ekkor 15 autó állt előttem a sorba. Mire bejutottam, nem igazán tudtam válogatni a helyekből, mivel sokan már éjszaka is kint voltak, na meg persze az a 15 ember is... így a tó egyik szélső, kevésbé kedvelt helyén sikerült helyet foglalnom, de ez egy kicsit sem szegte a kedvem.Gyors pakolás következett, majd összeállítottam az alapozásnak szánt etetést, mely főtt magvakból és 10 mm-es halibut pelletből állt. Ezt a part széli etetésemre szántam, melyet 10 méterre szórtam be. Etetőanyagnak a Special 'G' Green method mixet választottam, melyhez 3 kanál őrölt fekete borsot, 3 marék 2mm-es halibut pelletet, valamint fél flakon Krill&Tuna aktivátort adagoltam. Csali sem volt kérdéses, bárhova is megyek a The Juice 10mm-es Wafterst soha nem hagyom otthon. Számos horgászatom során megfigyeltem, hogy még kapástalan időszakban is nehezen tudnak neki ellenállni a pontyok, így elsőként ez került fel sárga színben a csali tüskére. Az egyik szereléket a partszéli etetésre, a másikat pedig a tó közepe felé dobtam. Az etetésem egész délelőtt csendes volt, feederbotom spicce meg sem mozdult. Eközben a másik botommal sorra fogtam a nagyobb testű kárászokat, keszegeket a benti távról.Valahogy szelektálnom kellet, hiszen nem ez volt a cél. Ezt a csali méretének növelésével tudtam megoldani. Ekkor került fel a hajszálelőkére egy 15 mm-es Triple-N Wafters, az etető kosárba pedig a "B.C." mix, amit nagyjából 70 méteres távolságba dobtam be. Sokat nem váratott magára, húzós kapással jelentkezett rá az első ponty. Közel 20 perces küzdelem után szákba tereltem egy 7 kg-os tükörpontyot.Ez után következett a csönd, délután szinte teljesen megálltak a halak, órákig nem volt kapásom, sem partszélről, sem beljebbről.

A csönd délután 5 órakor tört meg. Erős, agresszív kapással jelentkezett az újabb pikkelyes, szintén a benti botomon, a felkínált 18 mm-es Poloni Waftersre. Mintegy 40 perc fárasztás után tarthattam a kezemben az első 10 kg közeli pontyomat, ami egészen pontosan egy 9,4 kg-os gyönyörű, egészséges nyurga volt. Hihetetlen élmény volt a fárasztása, már akkor tudtam, hogy ide biztosan vissza fogok térni.Elégedetten zártam a napot, egy kevésbé favorit helyen végül is sikerült megfogni azt a 10 közeli pontyot. Egyszerű pecának nem igazán mondanám, hiszen a pontyok egyáltalán nem voltak kapókedvüknél, de végül a felkínált minőségi etetőanyagnak és csaliknak nem tudtak ellenállni. Egy biztos, ide még vissza fogok térni, amikor csak tehetem. Bátram ajánlom mindenkinek a tavat, aki csendes és rendezett körülmények között szeretne egy igazán jót horgászni.

Üdvözlettel:
Bekő Dénes
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére