Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • karácsony előtti kiszállítások
  • Karácsony 2018
  • Arany vasárnapi nyitvatartás
  • Horgász-Zóna ajándékutalvány kapható!

Cormoran Corcast-BR 5PIF Super Jet 3000 teszt

|

Egy normál teszt azzal kezdődik, hogy az ember megkapja az orsót, megvizsgálja, kipróbálja, majd mindenféle jó tulajdonságokat állít róla.

Mindenkit megnyugtatnék, ez a teszt nem ilyen lesz.
Nekem már kialakult, határozott igényeim voltak, és ezeknek megfelelő orsót kerestem. Jelzem, nem volt egyszerű!

Lássuk az igényeimet:
1. Legyen nyeletőfékes! Jó néhány feeder versenyen indulok, és kialakítottam azt a folyamatot, hogy míg az egyik botom be van dobva, addig csalizom a másikat. Megoszlik a figyelem, ami olyan tavakon, mint a Préri, Moby-Dick vagy Maconka végzetes lehet nyeletőfék nélkül. Láttam már botért fejest ugró versenyzőt! Vicces látvány, de én kihagynám.
2. Legyen gyors! Itt természetesen a zsinórbehúzásra gondolok. Egy lassabb orsóval már a 8-10 alapozó gombóc utáni visszatekerés is elfárasztja a kezet, görcsössé válhat a mozdulat. Szerintem ezt senki sem szeretné a hétvégi kikapcsolódásnál, pihenésnél. Verseny közben pedig minimálisra kell csökkenteni a haszontalan, kieső időket.
3. Legyen nagy a dobja! Ezt már sokan sokszor leírták, a nagy dob könnyebb lefutást és kevesebb zsinórcsavarodást eredményez.
4. Legyen könnyű! Ez a tulajdonság – gondolhatjuk – csak kézben tartva, fárasztás közben lehet előnyös, azonban a feeder bot a horgászat nagy részében le van rakva. Ez a megállapítás igaz, de nekem van egy plusz érvem a csökkentett súly mellett, amit csak az írásom végén fejtenék ki, maradjon a végére a „nagy okosság” :)
5. Legyen könnyed! Ezzel mire célzok? Könnyen induljon meg, gyorsan reagáljon a mozdulatunkra. Sok olyan orsót kézbevettem már, ami 8-10, de akár 12 csapágyat is tartalmazott. Ezek az úgynevezett „reklámcsapágyak”, mivel a nagy számok adják el a terméket. Az eredmény az, hogy nehezen indul meg az orsó, viszont, ha lendületbe jön, akkor nehezebben is áll meg. A fárasztás közben egy gyors reakciójú állat mozdulatait próbáljuk irányítani, amiből következik, hogy nekünk is gyorsan kell reagálnunk.
6. Legyen precíz, tapadásmentes a főfék! Ezt most had ne magyarázzam.
7. Legyen szép! Gyarló az ember :)

Néhány hónapos keresgélés és hasonlítgatás után megtaláltam!
Íme:

Cormoran Corecast BR-5PIF Super Jet 3000
Cormoran Corecast BR-5PIF Super Jet 3000


- Nyeletőfék (lsd. kép) rendben
- Gyorsaság (81 cm egy fordulatra) rendben
- Nagy dob ( 5.5 cm átmérő) rendben
- Könnyű (310 g) rendben
- Könnyed (meglepően az) rendben
- Főfék (erre még kitérek) rendben
- Szép (az a hajtókar fogantyú gyönyörű) rendben

Itt most át is térnék egy tartós tesztre. Idén januárban szereztem be ezt az orsót, és azóta 4 versenyen és a hozzájuk kapcsolódó edzéseken használtam. 4 dekás bodorkától 10,5 kg-os pontyig bezárólag „tekertem” vele halat. A legnagyobb terhelésnél sem volt vele probléma. Kicsit féltem, hogy a széles, de alacsony dob alá mehet a damil, a verseny közbeni pörgésben, azonban a forgó részen található kefe ezt minden esetben tökéletesen megakadályozta, ilyen problémám nem volt.

A főfékre kitérve, a nagy dob miatt a damil viszonylag nagy erőkarral forgatja a surlódó féklamellákat, ennek következtében a legkisebb letapadás sem tapasztalható. Egyenletes a fékerő minden sebességnél.
A zsinórbehúzás döbbenetes 5.1 fordulat 1 hajtókar tekerésre, a method kosarak a vízen kacsázva repültek kifelé minimálisra csökkentve a kieső időt.

A zsinórprofilról mindent elárul az alábbi kép, pedig itt már több mint 150-szer dobtam be, és tekertem ki a zsinórt:

A tökéletes zsinórprofilhoz a dob alatti piros lamellát vegyük ki.
A tökéletes zsinórprofilhoz a dob alatti piros lamellát vegyük ki.


Nézzük, hogy milyen botra érdemes ezt az orsót felrakni?

Alapvetően egy 3.60-os medium feederre kerestem orsót, de időközben kipróbáltam egy 3.90-es heavy-n és egy 2.70-es pickeren is. Első olvasatban meglepő párosítás az utolsó kettő, de nagyon harmonikusnak bizonyultak használat közben. Főleg a heavy feederen volt kellemes meglepetés. Dobás közben valóban a botot lehetett érezni annak minden rugalmasságával és feszességével, nem volt olyan érzésem, hogy egy nehéz kolonc van hozzá kapcsolva. Ami a legfontosabb, nem rúgott vissza a bot, nem hullámzott!!!

A 3.60-as medium feeder és a Corecast BR-5PIF terhelve, egy 30 gr-os megtöltött Preston kosárral így nézett ki:

A megtöltött kosarat a piros kör jelzi.
A megtöltött kosarat a piros kör jelzi.


A képet a tömegközéppont bemutatására készítettem, mivel a bot fő jellemzője, hogy nagyon könnyű (206 gr). Egy nehezebb orsó a felszerelés tömegközéppontját hátrébb helyezi, míg egy könnyebb orsónál a tömegközéppont előrébb kerül. Az alábbi ábrákkal szeretném ezt szemléltetni:

Tömegközéppontok különböző orsókkal. A felső a Cormoran
Tömegközéppontok különböző orsókkal. A felső a Cormoran


Miért is fontos ez?

Dobásnál minél előrébb van a tömegközéppont, annál könnyebb a dobás irányát érezni, pontosabban dobni. Gondoljunk csak a régi, vastag és nehéz teleszkópos fenekező botokra, azokkal gyerekjáték volt pontos irányba dobni a szereléket. Természetesen a nagy tömegük miatt. Ezzel nem arra akarok célozni, hogy nehéz botokat kell használni, hanem, hogy a könnyű botokhoz válasszunk könnyű orsót!

Ha a botot vagy az orsót külön vásároljuk, akkor csak tippelni tudunk, hogy mennyire lesznek harmonikusak egymáshoz képest. Csak használat közben derülnek ki a dolgok.
Írásommal megpróbáltam 1-2 újabb, eddig ritkán publikált jellemzőt bemutatni, amik megkönnyíthetik ezt a nehéz választást, és remélem sikerült egy igazán kivételes tulajdonságokkal rendelkező orsót bemutatnom.Görbüljön!

Kurucz Dávid

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó