Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Cormoran Corcast-BR 5PIF Super Jet 3000 teszt

Egy normál teszt azzal kezdődik, hogy az ember megkapja az orsót, megvizsgálja, kipróbálja, majd mindenféle jó tulajdonságokat állít róla. Mindenkit megnyugtatnék, ez a teszt nem ilyen lesz. Nekem már kialakult, határozott igényeim voltak, és ezeknek megfelelő orsót kerestem. Jelzem, nem volt egyszerű!
Egy normál teszt azzal kezdődik, hogy az ember megkapja az orsót, megvizsgálja, kipróbálja, majd mindenféle jó tulajdonságokat állít róla.

Mindenkit megnyugtatnék, ez a teszt nem ilyen lesz.
Nekem már kialakult, határozott igényeim voltak, és ezeknek megfelelő orsót kerestem. Jelzem, nem volt egyszerű!

Lássuk az igényeimet:
1. Legyen nyeletőfékes! Jó néhány feeder versenyen indulok, és kialakítottam azt a folyamatot, hogy míg az egyik botom be van dobva, addig csalizom a másikat. Megoszlik a figyelem, ami olyan tavakon, mint a Préri, Moby-Dick vagy Maconka végzetes lehet nyeletőfék nélkül. Láttam már botért fejest ugró versenyzőt! Vicces látvány, de én kihagynám.
2. Legyen gyors! Itt természetesen a zsinórbehúzásra gondolok. Egy lassabb orsóval már a 8-10 alapozó gombóc utáni visszatekerés is elfárasztja a kezet, görcsössé válhat a mozdulat. Szerintem ezt senki sem szeretné a hétvégi kikapcsolódásnál, pihenésnél. Verseny közben pedig minimálisra kell csökkenteni a haszontalan, kieső időket.
3. Legyen nagy a dobja! Ezt már sokan sokszor leírták, a nagy dob könnyebb lefutást és kevesebb zsinórcsavarodást eredményez.
4. Legyen könnyű! Ez a tulajdonság – gondolhatjuk – csak kézben tartva, fárasztás közben lehet előnyös, azonban a feeder bot a horgászat nagy részében le van rakva. Ez a megállapítás igaz, de nekem van egy plusz érvem a csökkentett súly mellett, amit csak az írásom végén fejtenék ki, maradjon a végére a „nagy okosság” :)
5. Legyen könnyed! Ezzel mire célzok? Könnyen induljon meg, gyorsan reagáljon a mozdulatunkra. Sok olyan orsót kézbevettem már, ami 8-10, de akár 12 csapágyat is tartalmazott. Ezek az úgynevezett „reklámcsapágyak”, mivel a nagy számok adják el a terméket. Az eredmény az, hogy nehezen indul meg az orsó, viszont, ha lendületbe jön, akkor nehezebben is áll meg. A fárasztás közben egy gyors reakciójú állat mozdulatait próbáljuk irányítani, amiből következik, hogy nekünk is gyorsan kell reagálnunk.
6. Legyen precíz, tapadásmentes a főfék! Ezt most had ne magyarázzam.
7. Legyen szép! Gyarló az ember :)

Néhány hónapos keresgélés és hasonlítgatás után megtaláltam!
Íme:

Cormoran Corecast BR-5PIF Super Jet 3000
Cormoran Corecast BR-5PIF Super Jet 3000


- Nyeletőfék (lsd. kép) rendben
- Gyorsaság (81 cm egy fordulatra) rendben
- Nagy dob ( 5.5 cm átmérő) rendben
- Könnyű (310 g) rendben
- Könnyed (meglepően az) rendben
- Főfék (erre még kitérek) rendben
- Szép (az a hajtókar fogantyú gyönyörű) rendben

Itt most át is térnék egy tartós tesztre. Idén januárban szereztem be ezt az orsót, és azóta 4 versenyen és a hozzájuk kapcsolódó edzéseken használtam. 4 dekás bodorkától 10,5 kg-os pontyig bezárólag „tekertem” vele halat. A legnagyobb terhelésnél sem volt vele probléma. Kicsit féltem, hogy a széles, de alacsony dob alá mehet a damil, a verseny közbeni pörgésben, azonban a forgó részen található kefe ezt minden esetben tökéletesen megakadályozta, ilyen problémám nem volt.

A főfékre kitérve, a nagy dob miatt a damil viszonylag nagy erőkarral forgatja a surlódó féklamellákat, ennek következtében a legkisebb letapadás sem tapasztalható. Egyenletes a fékerő minden sebességnél.
A zsinórbehúzás döbbenetes 5.1 fordulat 1 hajtókar tekerésre, a method kosarak a vízen kacsázva repültek kifelé minimálisra csökkentve a kieső időt.

A zsinórprofilról mindent elárul az alábbi kép, pedig itt már több mint 150-szer dobtam be, és tekertem ki a zsinórt:

A tökéletes zsinórprofilhoz a dob alatti piros lamellát vegyük ki.
A tökéletes zsinórprofilhoz a dob alatti piros lamellát vegyük ki.


Nézzük, hogy milyen botra érdemes ezt az orsót felrakni?

Alapvetően egy 3.60-os medium feederre kerestem orsót, de időközben kipróbáltam egy 3.90-es heavy-n és egy 2.70-es pickeren is. Első olvasatban meglepő párosítás az utolsó kettő, de nagyon harmonikusnak bizonyultak használat közben. Főleg a heavy feederen volt kellemes meglepetés. Dobás közben valóban a botot lehetett érezni annak minden rugalmasságával és feszességével, nem volt olyan érzésem, hogy egy nehéz kolonc van hozzá kapcsolva. Ami a legfontosabb, nem rúgott vissza a bot, nem hullámzott!!!

A 3.60-as medium feeder és a Corecast BR-5PIF terhelve, egy 30 gr-os megtöltött Preston kosárral így nézett ki:

A megtöltött kosarat a piros kör jelzi.
A megtöltött kosarat a piros kör jelzi.


A képet a tömegközéppont bemutatására készítettem, mivel a bot fő jellemzője, hogy nagyon könnyű (206 gr). Egy nehezebb orsó a felszerelés tömegközéppontját hátrébb helyezi, míg egy könnyebb orsónál a tömegközéppont előrébb kerül. Az alábbi ábrákkal szeretném ezt szemléltetni:

Tömegközéppontok különböző orsókkal. A felső a Cormoran
Tömegközéppontok különböző orsókkal. A felső a Cormoran


Miért is fontos ez?

Dobásnál minél előrébb van a tömegközéppont, annál könnyebb a dobás irányát érezni, pontosabban dobni. Gondoljunk csak a régi, vastag és nehéz teleszkópos fenekező botokra, azokkal gyerekjáték volt pontos irányba dobni a szereléket. Természetesen a nagy tömegük miatt. Ezzel nem arra akarok célozni, hogy nehéz botokat kell használni, hanem, hogy a könnyű botokhoz válasszunk könnyű orsót!

Ha a botot vagy az orsót külön vásároljuk, akkor csak tippelni tudunk, hogy mennyire lesznek harmonikusak egymáshoz képest. Csak használat közben derülnek ki a dolgok.
Írásommal megpróbáltam 1-2 újabb, eddig ritkán publikált jellemzőt bemutatni, amik megkönnyíthetik ezt a nehéz választást, és remélem sikerült egy igazán kivételes tulajdonságokkal rendelkező orsót bemutatnom.Görbüljön!

Kurucz Dávid

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére