Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Cormoran feeder TS 180- Mit is jelent az, hogy csúcsminőség?

Rövidre fognám a bevezetőt, mert annyi mindent szeretnék leírni erről a botról, és senkit sem szeretnék elriasztani egy unalmas, szubjektív élménybeszámolóval (majd lesz olyan is :) ). A bevezető: a mostani 4,20-as botomhoz - amelyet már nem gyártanak – kerestem egy „váltótársat”. A versenyeken a gyorsabb csalizás miatt érdemes két hasonló botot felszerelni, mert míg az egyikkel horgászunk, addig a másikat nyugodtan csalizhatjuk. Olvastam a Zónások ajánlóját erről a botról, amit hittem is, meg nem is, de minden esetre a nyugalom megzavarására és a figyelem felkeltésére alkalmas mondatokat tartalmazott. :) Vegyes érzésekkel és kíváncsian csomagoltam ki a botot:
Rövidre fognám a bevezetőt, mert annyi mindent szeretnék leírni erről a botról, és senkit sem szeretnék elriasztani egy unalmas, szubjektív élménybeszámolóval (majd lesz olyan is :)).

A bevezető: a mostani 4,20-as botomhoz - amelyet már nem gyártanak – kerestem egy „váltótársat”. A versenyeken a gyorsabb csalizás miatt érdemes két hasonló botot felszerelni, mert míg az egyikkel horgászunk, addig a másikat nyugodtan csalizhatjuk.

Olvastam a Zónások ajánlóját erről a botról, amit hittem is, meg nem is, de minden esetre a nyugalom megzavarására és a figyelem felkeltésére alkalmas mondatokat tartalmazott. :)
Vegyes érzésekkel és kíváncsian csomagoltam ki a botot:

Cormoran feeder TS 180 – 4,2m természetes környezetében.
Cormoran feeder TS 180 – 4,2m természetes környezetében.


Felhívnám a figyelmet a bársony tokra és a hímzett feliratra, amely részletekbe menő igényességet sugall:

A fontos információk igényes tálalásban.
A fontos információk igényes tálalásban.


Nézzük akkor a botot.
Maga a blank visszafogott, matt fekete a nyéltagon némi díszítéssel, de az sem hivalkodó. Kéttalpas gyűrűsor egészen a spicc előtti gyűrűig. A spiccgyűrűk pedig nagyok, döbbenetesen nagyok. Sokan leírták már, ezért nem bizonygatnám hosszasan: nagy gyűrű = kisebb ellenállás.

Gyári fotón nem is látszik jól, mekkorák ezek a gyűrűk, ezért összehasonlításként mellé raktam egy hagyományos és egy nagy gyűrűsoros spicctagot:

Hagyományos fent, nagy gyűrűs középen és a Cormorán TS lent.
Hagyományos fent, nagy gyűrűs középen és a Cormorán TS lent.


Masszív, jó fogású és kellően hosszú parafa nyél egy különleges kiképzésű véggel. Ránézésre és érzésre ez egy gumi és parafaőrlemény keveréke lehet, ami csúszásmentes fogást biztosít. Elsőre nem értettem, hogy miért ilyen rövid. Vagy nekem van túl nagy kezem, vagy elméretezhették - gondoltam - amíg dobásra nem emeltem a botot. Ekkor jött a felismerés, hogy ez direkt ilyen. Dobás közben csak 3 ujjam fogja a botot, a kisujjam pedig befordul a bot mögé. Így a legkönnyebb tartani a dobás irányát nagy erőkifejtésnél.

Csúszásmentes biztos fogás.
Csúszásmentes biztos fogás.


A mostani jól bevált botommal 105-106 métert szoktam maximálisan elérni, ezért a Cormoran TS-sel szemben is ez a táv volt az elvárás. A mérést a legegyszerűbben valósítottam meg. Dobás után a zsinórt kiegyenesítem függőlegesen feltartott bottal, és számolom az orsón hajtókar fordulatokat. Az orsó 1 fordulatra 91cm zsinórt teker fel, majd a tekerések számából levonok 10%-ot, és megkapom a pontos métert.

Első ismerkedő dobás egy megtöltött 35g-os kosárral, zsinórt megfeszítem majd számolás: 124 hajtókar fordulat, 112 méter!!! Az álam a töltés kövezetére koppant, úgy leesett. Á, biztosan elszámoltam. Újabb dobás: 126 tekerés, 113,4 méter!!! Nem cifrázom, ahogy egyre jobban ráhangolódtam a botra, és annak karakterisztikájára egyre nagyobbakat dobtam. A maximum 130 tekerés 117 méter! Az átlagos dobástáv 114 méter, és mindezt etetőanyaggal megtöltött kosárral! A dobástávok alapján az etetésemet 110 méteren alakítottam ki, amire eddig nem volt példa a horgászataim során. Eddig a 98-100 méter volt a maximum.

Az alábbi képeken keresztül mutatnám be, mire képes a bot:

A dobás előtt.
A dobás előtt.


A dobás indítása.
A dobás indítása.


Maximális terhelés.
Maximális terhelés.


Jól látható, hogy dobás előtt minimálisan és csak a bot vége hajlik meg, dobás közben pedig még a nyélrész is görbül. Ez utóbbi nekem is csak a videó visszanézése és lassítása közben derült ki. Ekkora terhelés és görbület mellett sincs a botnak hangja. A bottest és a rugalmas lakkozás is csendben teszi a dolgát, az csinálja, amire kitalálták, de azt tökéletesen.
A mozdulatsor végén, a kosár elrepülése után pedig a bot visszaáll egyenesbe, nem lassítja a lefutó zsinórt kilengésekkel.

Feszesen rugalmas, azt hiszem, ez jellemzi legjobban. Határozottan, gyorsan visszaáll, de mégsem merev dióverő a bot. Talán ez jelenti azt, hogy a Cormoran TS 180 csúcsminőség.

Az elején azzal kezdtem, hogy a mostani 4,20-as botomhoz - amelyet már nem gyártanak – kerestem egy „váltótársat”. Most viszont ott tartok, hogy a vennem kell még egy Cormoran feeder 180 TS-t a jelenlegi mellé.
Esetleg, ha valakit érdekel, van egy jelenleg már nem gyártott, de szép állapotú 4,20-as használt feeder botom eladó :)

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen fárasztás közben, elég érzékenyen jelzi-e a kapásokat, illetve, hogy milyen az általános használhatósága. Választ fogok adni ezekre a kérdésekre is, de csak egy újabb cikk keretein belül, ami szeretnék egy kis versenybeszámolóval fűszerezni.

Addig pedig itt egy videó, ami „működés” közben mutatja be a Cormoran feeder 180 TS-t:Görbüljön!


Írta: Kurucz Dávid
Fotó, videó: Gulácsi Norbert, Csiba DávidAJÁNLOTT CIKKEK
Deeper halradarok hatótávolsága

Deeper halradarok hatótávolsága

2021. január 14. - Horgász-Zóna
Visszatekintés ünnepi hangulatban

Visszatekintés ünnepi hangulatban

2020. december 23. - Horgász-Zóna
Rakparti esték

Rakparti esték

2020. december 21. - Oláh Tamás
Hogyan számíthattok ránk év végén?

Hogyan számíthattok ránk év végén?

2020. december 16. - Horgász-Zóna
Gumihalak aromázása

Gumihalak aromázása

2020. december 11. - Balogh Gábor
Hidegvizi apró finomságok method feeder technikához

Hidegvizi apró finomságok method feeder technikához

2020. december 07. - Hoffmann Feri
Novemberi útravaló

Novemberi útravaló

2020. november 17. - Nagy Róbert
Keszegezés a Hárosi-öbölben

Keszegezés a Hárosi-öbölben

2020. november 16. - Oláh Tamás

A hobbid a szakmánk! Tetejére