Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Csukázás a Tisza-tavon

Csukázás a Tisza-tavon

A Téli vízszint beállítása a Tisza-tavon mindig egyet jelent azzal, hogy csukahorgászok hosszú sora lepi el a legjobbnak vélt helyeket. A környékbeli horgászok és az ország legkülönböző pontjairól érkezők célhalai ugyanis, ezidőtájt sokszor koncentrálódnak azokra a helykre, ahol a táplálékhalak is sokasodnak, a hidegre fordult, sokszor már fagyokat hozó kisvizes időszakban...

A paradicsomi időket megéllt, a menet közben sokszor meg is szépült legendákat még őrzi az idősebb korosztály és én magam - megvallom őszintén -  mindig szívesen hallgatom a 80' és a 90'-es évek történeteit, ahol nemcsak nagyon sok csukát fogtak, hanem valóságos óriásokkal is találkoztak az akkori horgászok. A hazai szakirodalom is rendszerint kiemelt helyen szerepelteti a Tisza-tavat a késő őszi és téli csukás helyek tekintetében. Fontos azonban tudni, hogy a téli vízszint beállítása után is óriási területekről, rendkívül változatos körülményekről beszélhetünk és a helyismeret, mint jó kulcs a zárban nyithatja ki nekünk a siker kapuját...

A kisvizes időszaknak is megvan a maga romantikája...
A kisvizes időszaknak is megvan a maga romantikája...

A kishalak mozgását szigorúan figyelnünk kell, hisz a csukák és a süllők őket fogják követni. Persze célhalunknak a csukának is megvannak a maga kedvelt területei és szívesen tanyázik például tereptárgyak, akadók közelében de az egyik legsokat tűrőbb és a leginkább alkalmazkodó képességű ragadozó halunkként, szinte mindenhol ott van, ahol van számára elérhető táplálék, azaz kishal!

Ilyen gyönyörű időben kezdhettem meg a csukahorgászatot...
Ilyen gyönyörű időben kezdhettem meg a csukahorgászatot...

Csónakomhoz sietek, egyre gyorsuló lépteimnek nagyon egyszerű az oka: mihamarabb horgászni szeretnék! A november legvégi időjárás most kegyes, azúrkék ég és szélcsend... van ilyen? Kérdezem magamban, miköben egy gyönyörű kékes színekben pompázó apró madárfélére leszek figyelmes! Ni-ni, egy jégmadár, fűrkészve forgatja aprócsa fejét, tőlem nem messze, talán éppen ő is a pompás időnek örül, mint én!?

"A jégmadár egy hosszú és erős csőrű, rövid farkú, zömök testű madár. Kedvelt helye a vízpart. A be nem fagyott tavak mellett télen is megtalálható. Türelmesen üldögélve les zsákmányára, apró halakra, vízi rovarokra. Magyarországon védett madár..."

A téli vízszint beállításának negatív csúcsnapjait írjuk épp, így most a legkisebb a víz. Akrobatikus képességeimre is szükség van ahhoz, hogy egyrészt megközelítsem csónakomat, másrészt, hogy el tudjam hagyni az "arasznyi" mélységű részt... Persze jól tudom, hamarosan kap ismét majd 30 cm vízet a tározó - beállítván a végleges téli vízszintet -  így egy fokkal akkor már könnyedebb lesz a mozgás... persze csak addig, amíg be nem fagyunk.

Arasznyi víz fogadott a kikötőben...
Arasznyi víz fogadott a kikötőben...

Leszúró karóimmal "gondolázok" majd 30 métert, majd óvatosan vízbe hajtom a motorom. Evezőmmel azért kémlelgetem még a vízmélységet, majd lassan "pötyögök" kiszemelt hely felé. A "kiszemelt hely" kifejezés kissé túlzás, hisz még kora reggel Zoli bácsi ajánlotta nekem, hogy érdemes volna megnézni egy részt csukára... Hallgattam tapasztaltabb horgásztársamra és végül jó méterhúszas vízben karóztam. A szélcsend és a kellemes napos idő jót tett a testnek és léleknek, így nem sokat vacakoltam, csakhamar be is dobtam "speckó" csukázó szerelékemet.

A fűzött csalihal élénken mozog és jól is dobható...
A fűzött csalihal élénken mozog és jól is dobható...

A "speckó-t" úgy értem, hogy egy, az elképzeléseim szerint módosított tirolifás szerelékemen az általam kigondolt "kombi" előkét rögzítettem. A 30 cm-es, hatvanas fluorocarbon előkét "T" forgóba krimpeltem, majd a másik végén is készítettem egy kis fület a krimpelő fogómmal és abba egy harapás biztos rövidke előkét hurkoltam, aminek a legvégébe lehet a két ágú horgot belehúzni. A kishalat ezúttal nem tűzzük horogra, hanem egy kishalfűzőtű segítségével, felfűzzük az előkére. Az alkalmazott hosszú tirolifám alaposan kikönnyíti a szereléket és a felette felhelyezett  T-eltartó, meg a vastag fluoro előke a gubancmentességről gondoskodik. Nekem nagyon tetszik ez a montázs... már csak a csukákon a sor.

Csukázóim még várakoznak ám a kapás bármikor jöhet...
Csukázóim még várakoznak ám a kapás bármikor jöhet...

Botjaim mögül a vizet kémlelem, szerencsémre jópár kishal fecseg mindenfelé, él a víz! Ez nagyon jó jel, itt kell lenni a csukának is, szinte érzem, ahogy a közelemben leselkedik. Aztán készítek egy finom gyümölcs ízű teát, ami azért nagyon jól esik, dacára a kellemes időnek. Kényelmes csónakom kabinjában, retro teafőző alatt lobog vidáman a láng, ami nekem is mosolyt csal az arcomra, miközben a forró nedüt kortyolgatom!

Egy-egy forró tea ilyenkor már nagyon jól tud esni...
Egy-egy forró tea ilyenkor már nagyon jól tud esni...

A sokak által forszírozott kora reggeli kapásidő azonban kapás nélkül marad... Ám negyed 12-kor, végre rendellenesen emelkedik el karika kapásjelzőm a víztől és szakaszosan bukdácsol egyre feljebb. Gyorsan kézbe veszem a botot és adok neki még egy kevés "kanócot"... Úgy hiszem, ez a klasszikus ragadozóhalas fenekezés csúcspontja, a bevágás előtti utolsó másodpercek. Határozottan akasztok és a zsinór végén azonnal visszaköszön valaki.

Gyönyörű zsákmányommal adózok a régi nagy idők emlékének...
Gyönyörű zsákmányommal adózok a régi nagy idők emlékének...

A kisvízben hamarosan fény derül a halam kilétére, de azért újra és újra fordul még egyet-egyet. Szép színei vannak, konstatálom, majd merítőmmel beszákolom a halam, amit bő 5 kilogrammal mérlegelek. A vöröskés uszony sziluett-ek, a zöldes, sárgás, pöttyös test valósággal lenyűgöz! Kecses, de izmos és persze áramvonalas teste egyértelműen a ragadozó életformára született, száját hatalmasra tudja nyitni és fogsorával mindenképp érdemes vigyázni a horogszabadításkor. A nemlétező operatőr csoportom "ma is otthon maradt" így magam fotózkodom a  szépséges ragadozóhallal, majd visszaengedem a Tisza-tóba.

Elköszönő fények a Tisza-tó felett...
Elköszönő fények a Tisza-tó felett...

A kora délután csendesen telt, frissítettem többször a csalihalaimon, de újabb kapás már nem érkezett. Székemben ücsörögve, újra és újra átéltem a magam mögött maradó izgalmas pillanatokat, majd lassan visszatértem kikötőmbe és mire végeztem a pakolászással, már a bíbor színű égbolt-tól köszönhettem el: a viszontlátásra!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére