Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A DAIWA AQUALITE Heavy Feeder botok

Amikor a tavalyi évben újjá szerveződött a DAIWA és CORMORAN hazai márka képviselete, lehetőségünk nyílt alaposabban megismerkedni az egyes termékekkel. A feeder botos kínálat jelen pillanatban az AQUALITE sorozatból és a Team Dawia botokból áll, remélem ez évről évre bővülni fog majd. Ez felveti a kérdést, mekkora tapasztalat van a márkának a feeder botok gyártása esetében...
Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen horgász kereskedőként nap, mint nap a „vízparton” lehetek. Nem is csoda, hogy - legnagyobb örömömre - akár évi több ezer (munka) órát tölthetek kedvenc sportommal közvetett vagy közvetlen formában…
A folyamatosan beérkező óriási árumennyiség folyamatosan ellát friss ismeretekkel és hasznos tapasztalatokkal. A sok-sok termék, amelyeket az évek alatt megismertem és kipróbáltam olyan viszonyítási alapokkal ruházott fel, hogy azt hiszem, hiteles információkkal szolgálhatok róluk. Nem mellékesen persze, ha végre magam is kijutok a vízpartra, akkor szívesen kísérletezgetek és próbálgatom az új technikákat és módszereket. A HZ Tesztbrigádot én és hozzám hasonló kollégák alkotják. Azzal a céllal alapultunk, hogy az igazi horgászok számára szóló valódi, használható termékbemutatókat készítsünk.

Tessék:
Amikor a tavalyi évben újjá szerveződött a DAIWA és CORMORAN hazai márka képviselete, lehetőségünk nyílt alaposabban megismerkedni az egyes termékekkel. A feeder botos kínálat jelen pillanatban az AQUALITE sorozatból és a Team Dawia botokból áll, remélem ez évről évre bővülni fog majd. Ez felveti a kérdést, mekkora tapasztalat van a márkának a feeder botok gyártása esetében. Azt kell mondanom, hogy meggyőzőek az első szériák, (hú, ha minden márka így kezdett volna bele egy-egy új típusba!). Eddigi tapasztalataim alapján a márkaképviselet is jól kezeli a garanciális ügyeket, de azért figyelembe kell venni, hogy Németországban van a szerviz.

Mostani témánk az Aqualite Heavy feeder-ek. Három méretben (3.6 m., 3.9 m., 4.2 m.) készülő botok klasszikus 3 részes kialakításúak. Ami rögtön szembe tűnik az a kellemes design, ami az ízléses gyűrű bandázsolást, lakkozást és nyélkialakítást illeti. A barnás-bordó lakkozásról rögtön meg kell jegyezni, első véleményem az volt, hogy minden kis koccanástól lepattog, de ez szerencsére nincs így, kipróbáltam :).
A nyélrész esztétikus parafa, más típusoknál elvétve tapasztalható kellemes komfortot is biztosító ellaposított kialakítással. Az orsótartó eléggé speciális, egyedi megoldás. A botokon használt csúsztatható orsótartó segítségével ugyanis az egyensúlyi helyzet az orsó méretével összhangba állítható. Az orsótartó mozgástere kb. 10-15 cm. A parafa ezen a részen felületkezelt, valószínűleg a jobb tapadásért. Próbálgatva a különböző orsókat a botra azt tapasztaltuk, hogy nem minden típusú orsó rögzíthető könnyedén. (Például a Nevis Feeder Master orsó erre csak erőltetve megy rá, de a DAM 650 FS igen). Érdemes vásárlásnál ezt figyelembe venni és olyan típusú orsót választani, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Ennek a korszerű kialakításnak a célja a súlycsökkentés és a nagyobb komfort elérése volt, de kétségtelen, hogy ennek oltárán fel kellett áldozni a jól bevált, bizalmat adó fix orsótartót.
A bot anyaga nagy sűrűségű karbon szövet. Itt fontos megjegyezni, hogy a sok gyártóval ellentétben a Daiwa saját gyárakkal rendelkezik, ahol saját minőségbiztosítási rendszert működtet, azaz például közvetlen ráhatása van a felhasznált alapanyagokra is. Ez kétségtelen minőségi előnyt jelent a kisebb márkákkal szemben.
A botot terhelés alá véve a modern magyar feeder horgászatnak megfelelő görbe fogad, azaz a spicctől kezdve az ellenállás mértékének megfelelően hajlik egyre hosszabb részen a bottest.

Néhány szó az apró részletekről. Van horogbeakasztó fül, amit szeretünk :). A gyűrűsor kéttalpas kialakítású, ami elsőre érdekes, hisz nehezebb lett a bot, másodjára viszont jogos, hiszen 150gr-os dobósúlyról beszélünk! A 2db karbonszálas és 1db üvegszálas, különböző (kb. 4,3,2 oz) erősségű cserélhető színes spicc a megszokottnál nagyobb gyűrűkkel szerelt. Nem akkorával, mint amik pl. a Speciland extra heavy feeder-eken vagy egyes többszáz grammos SPRO feederek-en vannak, de ehhez a bothoz nem is illenének nagyon nagy spiccgyűrűk. Mindenesetre az Aqualite-okon vastagabb főzsinór (max 0,25mm) is alkalmazható.
Ami nincs, az a fém zárókupak a bot nyelén, így könnyen sérülhet a parafa a kövezéseken és egyéb kemény terepen való használatnál. A nehezebb orsókat is el lehet felejteni erre a botra, mivel farnehézzé válna a készség, akadályozva a normális használatot.

A 3.6 m-es változat igazi mindenesnek mondható, de legjobban talán a kisebb tavakon és lassabban áramló folyókon alkalmazható rövid és középtávú horgászatokra. A 3.9 m-es verzió már alkalmas a nagyobb távolságok meghorgászásához és a bottest ereje a nagy testű halak fárasztásakor is jól jön. A család leghosszabb 4.2 m-es tagja az extrém dobásokhoz alkalmas a nagy tavakon. Megjegyzem még, hogy mivel könnyű botról van szó, pontyra, amúrra történő nádi úszózáshoz is príma eszköz.

Kinek ajánlom az AQUALITE heavy feeder botokat:
- Azoknak a horgászoknak, akiknek szeretik a Daiwa márkát
- Azoknak, akik szeretik a könnyű testű botokat
- Azoknak, akik elsősorban a pontyokat és amurokat veszik célba

Kinek nem ajánlom ezeket a botokat:
- Azoknak, akik inkább a kisebb testű halakat veszik célba a feeder technikával.
- Azoknak, akiknek kevesebb ideje jut a horgászatra, és csak ritkán használnak feeder botot
- Azoknak, akik tartanak az állítható orsótartótól


Fontos adatok:
Dobósúly (g): 150 gr
Hossz (m): 3.6 m, 3.9 m, 4.2 m
Tagok száma (db): 3+3
Anyaga: carbon szövet
Bot önsúlya: 4,2m: 280gr, 3,9m: 265gr, 3,6m: 250gr
Szállítási hossz: 4,2m: 147cm, 3,9m: 137cm, 3,6m: 127cm
Gyűrűk száma: 4,2m: 9, 3,9m: 8, 3,6m: 8
Orsótartó: állítható


HZ Tesztbrigád
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK

0 Ft

0 Ft

0 Ft
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére