Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Egyre többen használjátok a Deeper halradarjait, ami azt jelenti, hogy működik, hasznos kiegészítője a horgászatoknak. Ebben az írásban abban próbálok segíteni, hogyan hozd ki a maximumot az applikációban mutatott felvételek értelmezésével!

Nem olcsó mulatság a DEEPER radar, tele van technikával, adja magát, hogy kihasználjad a maximális képességeit! Mi van, akkor, amikor hullámzik a víz, vagy sok a vízinövény? Honnan tudhatod, hogy amit látsz, mi lehet a víz alatt? Mi hal, mi nem hal? Meg úgy általában, hogyan értelmezd a képernyőn és a valóságban látottakat?

Milyen nézetet válassz?

Ha az applikáció képernyőjén a jobb felső részen a fogaskerék ikonra kattintasz, akkor a megjelenő menü alsó részén megtalálod az applikáció színpalettájának állítási lehetőségeit. A "Nappali" és "Éjszakai" nézet között nincs különbség, csak a sötétben a szemnek kedvesebb az éjszakai színösszeállítás. Ezekben a nézetekben az ultrahang visszaverődésével felfogott jeleket láthatod, úgy tisztán, ahogy azok jönnek-mennek.

Nem úgy a "default" nézetben! Ott egy algoritmus színez ki dolgokat, attól függően, milyen adatokat ad át az ultrahang. Azaz ha az algoritmus úgy gondolja, hogy valami növény, akkor zöldre színezi a dolgokat a meder felett. Ez általában jó, de nem mindig! Ezért ha egészen precíz akarsz lenni, akkor felejtsd el ezt a nézetet - ezt amolyan kezdő szintnek szánták, hogy ne kelljen gondolkozni sokat.

a táj default nézetben
a táj default nézetben

a táj nappali nézetben
a táj nappali nézetben

Első ránézésre nincs sok különbség, de bizonyos helyeken fontos, lehet, hogy ne tévesszen meg egy algoritmus által generált vélemény. Válaszd valamelyik (nappali vagy éjszakai) nyers adat nézetet és azt tanuld meg értelmezni. Ráadásul nem bonyolult, egy idő után rá fog állni a szemed!

Rendezd át az agyad!

Nagyon fontos tudatosítani, hogy amit az applikáció a képernyőn a jobb oldalon a legszélen mutat az a JELEN! Minden attól balra látható dolog, pedig a MÚLT.

Ez azt jelenti, hogy a jelzett halak elúszhatnak :) De azt is jelenti, hogy a képernyőn nem csak azt látod, ahol éppen van, hanem ahol volt. A legfontosabb azt gyakorolni, hogy egyszerre nézzük a radargolyót és a képernyőt, próbáljuk összerakni fejben azt, hogy mi hol van.

Ne sajnáljuk az időt, egy-egy érdekes mederalakulat feltérképezésére. A többször ugyanoda viszadobott radar nemcsak segít memorizálni a helyet, de tisztább képet is kapsz az adott dolog elhelyezkedéséről, kiterjedéséről!

Két technika van, a szerint hogy mozgatod a radart. Az egyikben folyamatosan vontatod magad felé (vagy éppen úsztatod a folyóvízen) és folyamatosan rögzíted, hogyan változik a meder, így később visszanézve a felvételen látható képet visszanézve is dinamikájában látod a medret, hiszen folyamatosan mozgott a golyó.

A másik technika, hogy kinézel egy helyet odadobod és ott tartod és tartósabban értelmezed a képernyőt. Ekkor valós időben tudsz dönteni, hogy ide dobsz-e, viszont a felvételeket visszanézve, zavarba kerülhetsz, hogy mikor mit látsz, mikor mozgott a radar, mikor állt.

És még egy tipp, hogy mit érdemes csinálni a különböző időtartamú pecákon:

- Ha többnapra mész, akkor alapos medertérképezést csinálj, ahol nem is a halak aktuális elhelyezkedése a fontos, hanem, hogy hova tegyed az etetést.
- Ha pár órád van csak, akkor kifejezetten intenzíven radarozz, a halakat keresd, ha találsz, dobj oda.
- Ha van egy egész napod, akkor ezt a kettő technikát ötvözheted, keresel egy helyet egy etetésre, de keress halakat is, főleg, ha feederes a peca!

És még egy illúzió, amit le kell győzni: ha áll a radar és van alatta egy hal, akadó, stb. attól még a képernyőn folyamatosan jobbról balra mozgó kép ugyanarról készül, tehát pl. folyamatosan mutatja a halat... ne csapjon ez be! :)

Hullámzó víz

Tekintve, hogy egy kis golyóról van szó, amely hullámzáskor simán himbálódzik a víz felszínén, nagyon fontos kitérni, hogyan értelmezd az ilyenkor kapott jeleket.

Tipikus jele a hullámzásnak a tüskés radarkép!

Tipikus tüskés radarkép
Tipikus tüskés radarkép

 Mi történik a golyóval ilyenkor? A Deeper alján a lapos részen található (belül) a radarfej, ami a radarjeleket küldi és fogadja. Vedd a kezedbe a golyót és mozgasd ide-oda imitálva a hullámot. Meghosszabbítva a képzeletbeli radarsugarakat, láthatod, hogy pár méter távolságra, mennyire máshová mutat. Ha mindezt rávetíted a mederre, láthatod, hogy bár a radarod ugyanott van helyileg a víz tetején, az imbolygás miatt nagyobb területen lévő dolgokat mutat maga alatt lévőnek.

Nézd meg még egyszer a fenit tüskés képet. Azért vannak a tüskék, mivel egyszer az egyik, egyszer a másik irányba "messzebbre" lát a radar, így ott mélyebbnek érzékeli a mélységet.

Természetesen a növény, akadó, hal kijelzés is kicsit máshogy alakul ilyenkor. Mit tudsz tenni?

 

Kicsit zavaros elsőre...
Kicsit zavaros elsőre...

Hagyd egy helyen a radart, hadd csinálja hosszabban a felvételt egy adott területről. Az ismétlődő mintázatokból már tisztább képet alkothatsz, főleg, ha tudod, azért ilyen minden, mert hullámzik a víz!

Mi hal, mi nem hal?

Egyet már az elején el kell mondjak. Több éve használom a Deeper ilyen-olyan típusait (amióta megjelent itthon) és azért hiszek benne, mert ahol halakat mutatott ott fogtam is, ahol meg nem, ott nem.

Természetesen, ha technológiai szempontból nézzük, szinte lehetetlen 100%-ban halnak nevezni egy jelet, hiszen a vízben sok minden élő (és élettelen) dolog található, mindenfajta struktúrában. Maga a Deeper kifejezetten azt kéri, hogy aki már kicsit pro, kapcsolja ki a halkijelzést és a szemével keressen rövidebb, hosszabb ívelt vonalakat, lefelé görbülő banán formát vagy egyenes vonalat vagy foltot - attól függően hogy mozog a hal vagy hogy mozog a szonár. Bonyolult? Igen! De érthető? Mindjárt!

Magyarázom!

Elsőként ne felejtsük el, hogyan működik egy ilyen radar. Kibocsát ultrahangot, majd a visszaverődést érzékelve gyűjt adatot, például az egy kibocsátás-visszaverődésbeérkezés között eltelt időt. Ebből aztán számol egy távolságot, értd mélységet, hogy hol található az az objektum, ami visszaverte a sugarat.

Na most, ha figyelembe vesszük, hogy a DEEPER golyó alatt ezek a sugarak egy kúpot alkotnak, aminek a csúcsa maga a radar, akkor ha egy vízszintesen tartott deszkát eltolunk alatta, akkor előszőr a kúp palástján futó sugár érzékeli, majd a belső sugarak, míg eljut a közvetlenül a radar alatt lévő függőleges sugárig, majd tovább kifelé egészen megint a paláston futó sugár fogja utoljára érzékelni. Ha tehát ez két dimenzióban elképzeljük, akkor van a radar a víz tetején, alatta pedig egy egyenlő szárú háromszög, aminek az alja legyen az a bizonyos deszka, amit a radarral pedig egy erre merőleges egyenes köt össze.

Beúszó test a radar alatt
Beúszó test a radar alatt

A kapott háromszög szára hosszabb, mint a középen futó, a deszkára merőleges magasság (lényegében van egy derékszögű háromszögünk, aminek az átfogója Euklidész óta bizonyosan mindig hosszabb, mint a befogója)!

Azaz ha egy hal átúszik a radar alatt, akkor egy banán alakú görbe vonalat látunk! Valahogy így:

Halikonnal
Halikonnal

Nyers adatokkal
Nyers adatokkal

Itt a radar egy helyben lebegett és az alatt átúszó hala(ka)t figyelhetjük meg digitális jel formájában :) Érdekesség, hogy igen nagy mélység-különbséget ölel át ez a görbe, itt valószínűleg tényleg több hal úszkálhatott, akár egymás alatt. Kis szögfüggvény számolgatással az látszik, hogy fél méter különbség a görbe teteje és két széle között 6 méteres mélységben széles szögű (47 fok) pásztázással simán benne van, de itt látható, hogy 1,5 méteres különbséget mutat. Ebből gondolom, hogy itt más körülmény is bejátszik, pl. több halacska :) Egyébként innen aztán két szép pontyot fogtunk a Tiszából kb. fél órán belül.

Vagy itt egy másik terület:

Ez se rossz pálya!
Ez se rossz pálya!

De itt is több a hal ikon mint a hal :)
De itt is több a hal ikon mint a hal :)

Itt egy része a halaknak kisharcsa volt, de az épp dolgozó kettős fronthatás nem tetézte a kapáskedvet...

Jól látszik az is, hogy az ívelt vonalak mögé rakja az algoritmus a halikonokat, de nem is tett minden ívelt vonalhoz.

Többek között ezért sem javaslom a halikonok használatát. Inkább a szép görbe vonalakat keressük és azonnal dobjunk oda egy botot vagy kettőt :)

Plusz néhány tanács

A DEEPER nem fogja meg helyetted a halat, sőt még csak a horgodhoz sem csalja. Extra információ, amely ügyes kezekben jelentősen megnöveli a sikerélmény esélyét még rövid idő alatt is - ez az, amire mindannyian vágyunk! Ugyanakkor nem helyettesíti azokat az alapvető gyakorlatokat, amiket mi a Zónában így foglalunk össze:

- Sok dobás = Sok kapás! Frissíts gyakran (akár 15-20 percenként)! Csak nyerhetsz vele!
- Etetés --> Alap! Sokszorozd meg a fogási esélyeid egy jó csalogatóanyag alkalmazásával!
- Super Natural way = vissza a kezdetekhez, vissza az egyszerűséghez az etetőanyagoknál, bevált és jól célzott aromák, semmi flanc
- Egyszerű, de tökéletes végszerelék
- Egyszerű, de tökéletes csaliprezentáció

Ez utóbbiakra rendszeresen adunk példákat akár itt a magazinban, akár szóban az üzleteinkben vagy a közösségi csatornáinkon, kövess minket, kérdezz minket!

Remélem, segítettek a fentiek a DEEPER képernyőadatok értelmezésében. Gyakorlás teszi a mestert, mindenkit arra biztatok, hogy legyen türelmes és figyeljen, horgásszon és egyre hasznosabbnak fogja találni a DEEPER golyó-tesót!

Nagy Lajos

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére