Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

Az utóbbi időben egyre több helyen tiltják be a fonott dobóelőke használatát, ami sok horgászt egy új kihívás elé állított: monofil főzsinór összekötése a monofil dobóelőkével. Ami azért közel sem annyira egyszerű feladat a mai aprógyűrűs feeder spiccek esetében.

Mielőtt bemutatnék egy csomó csomót (ez de gyenge volt), szóval mielőtt belevágnánk a kötésekbe és kiválasztanánk a megfelelő kötést, érdemes mérlegelni a dobóelőke hosszát és vastagságát. Az utóbbinál két dolgot kell szem előtt tartani: az első, hogy 30-40 Newton erő hat a zsinórunkra a dobás pillanatában, amit ki kell bírnia (sokszor). A második, hogy ha túl vastag, akkor súlyos métereket vesztünk. A hosszúságra van egy olyan általános megállapítás, hogy a bot hosszának a kétszerese kell, hogy legyen. Ez egy komolyabb távdobó bot esetében már nem igaz, ugyanis a modern, felsőkategóriás bottestek olyan erővel és sebeséggel indítják el a szerelékünket, hogy a bot csillapítása még az ablakban sincs, mikor a csomó megpróbál átszáguldani a maga 150km/h sebességével a 2-3millis gyűrűkön. Igen ilyenkor tud törni minden.

A macerásabb megoldás a hosszabb dobóelőke, amitől körülményessé válik, hogy minden dobás előtt el kell rendezni a zsinórt. Mégpedig úgy, hogy a dobóelőke és a fő zsinór csomója a „dob aljára” kerüljön, és onnan tekeredik felfelé feszesen az előke. Így tud a simán, akadás nélkül leperegni a zsinór. Ha a csomónkban akár egy pillanatra is meg akad a zsinór, az láncreakcióként fut végig a szereléken: a zsinór megfeszül, ami a horgászbot csillapítását is megszakítja, ha egy pillanatra is, de újra ívbe kényszeríti, ami csökkenti a lendületet és ez súlyos méterekbe kerülhet.

És rá is kanyarodtunk, hogy mit kell tudnia egy jó kötésnek:
- a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az átmérőt
- a kötés ne gyengítse a szereléket, hanem erősítse azt
- a zsinór végek ne merőlegesen álljanak ki a csomóból

 

És íme az ajánlott kötéseim:


- Egyszerűsége, megbízhatósága és sokrétű felhasználása miatt az egyik kedvenc kötésem, a csomók Chuck Norrissa az Albirght-knot.


1. A dobóelőkéből hajts vissza úgy 10 centit. A létrejövő fülön pedig fűzd át a főzsinórt, ezen ne spórolj! Kb. 20-25centit, hogy a végén meg tudd húzni rendesen.
2. Jobb kézzel a fülnél fogd össze a zsinórokat és lefelé haladva a főzsinórt tekerd fel 7-szer az előkére. Amikor meg van, válts fogást, és felfelé haladva is tekerd körbe 7-szer. ( psszt: visszafelé elég háromszor, mint ahogy rajzoltam az ábrán, ettől nem lesz gyengébb csak kisebb)
3. Nagyon fontos, hogy a visszatérő szál, pont azon az oldalon menjen be, ahol lefelé menet kijött, mint a rajzon. És ha mindent jól csináltál, akkor pont úgy fog kinézni, mint az ábrán.
4. Meghúzás: Mind két végén, fogd össze a szálakat, benedvesítjük és összehúzzuk, nem rántjuk – rángatjuk, ha nem egyenletesen szépen összehúzzuk.
5. Ez a legfontosabb rész, sokan ezt a lépést egyszerűen kihagyják és csodálkoznak, amikor eltávolodik a végszerelék… Szóval az előke két végét óvatosan széthúzzuk. hogy a kötés összébb és előrébb csússzon. Aztán ismételd meg a negyedik lépést.
6. Jó kicsire vágd vissza a végeket és mehet is dobálás.
Plusz egy: Fonott dobóelőke esetén, fordítva kösd: a monofil főzsinórt hajtod félbe és a fonottal tekered körbe.

- A legegyszerűbb kötések címért folytatott küzdelem egyik esélyese a Tony vagy Tony Pena knot, Valószínűleg ez az egyik legjobb mono-mono kötés az összes közül, nagyon keskeny, kúpos kialakítású és elnyűhetetlen. És nem utolsó sorban, egyszerűen nem lehet elrontani.


1. A dobóelőke végére köss egy egyszerű csomót, amin áthúzod a főzsinórt (20-30 centit)!

2. Ezt az egyszerű csomót jó erősen húzd meg! Ez lesz az ütköző.

3. A főzsinórt tekerd fel 7-szer az előkére!

4. Visszafelé össz-vissz kétszer tekerd át, lehet többször is, de attól nem lesz erősebb, se tartósabb, ellenben nagyobb lesz! Amikor a csomóhoz érsz, akkor az első hurkon vezesd vissza!

5. Meghúzás: Balkezedben a dobóelőke a jobbkezedben a főzsinór mindkét vége, benedvesítve húzd össze, ne rángasd, annak sose lesz jó a vége! Amikor látszólag megvan, a visszatérő szálat húzd meg külön és a főzsinórt is, így rendeződik el jól!
Végül vágd vissza a végeket jó rövidre!
Plusz egy: Fonott dobóelőke esetén, fordítva kösd: a monofil főzsinórra kösd a csomót és a fonottal tekered körbe!

- Méltatlanul elfeledett vagy kevésbé ismert kötések egyike a Yucatan Knot. Szemtelenül egyszerű és még éjszaka is megtudod kötni olyan nehezített tényezők mellett, mint a téli hidegben csonttá fagyott kezek és az éppen lemerült a fejlámpa.


1. 15-20 centit hajts vissza a főzsinórból, és jobb kézzel fogd össze a dobóelőkével!
2. Az így megduplázott főzsinórral tekerd körbe a dobóelőkét úgy négyszer – ötször!
3. A dobóelőke végét pedig húzd át a főzsinór fülén!
4. Meghúzás: Balkezedben a dobóelőke a jobban a főzsinór mindkét vége, benedvesítve húzd össze, ne rángasd annak sose lesz jó a vége! 
5. Ha biztosra akarsz menni, akkor az előke két végét óvatosan széthúzzuk, hogy a kötés összébb és előrébb csússzon! Aztán ismételd meg a negyedik lépést!
6. Vágd vissza a végeket, és mehet is dobálás!
Plusz egy: Fonott dobóelőke esetén, fordítva kösd: a monofil főzsinór a bázis, azt tekerd körbe a fonottal!

Valami oknál fogva a két legnépszerűbb kötés a legbonyolultabb és a legnagyobb, ez a Double Uni Knot és a Blood Knot. Nem is fejtem ki jobban, hiszen mindenki ismeri

Zárásnak még egy kötés, a NEM-NEM Soha kategóriából amit valószínűleg a halászok használtak még az 1600-as években, de valószínűleg elég gyorsan kifejleszthettek egy jobbat, mert nem haltak éhen :)

És akkor, íme az általunk javasolt, régóta használt összeállítások:
Hoffmann Feri a rövid és középtávú pörgősebb pecákat preferálja, de néha ő is kénytelen nagytávolságra horgászni. Ilyenkor az alábbi összeállítást használja:
Preston dutch master 14,2’ 160g-os bottal 80 grammos preston method kosarakat dobál 100-100 méter fölé. És a lényeg:
- Preston Reflo Sinking Feeder Mono 150m 0,20mm
- Guru Shield 0,30mm dobóelőke

Nagy Robi távdobós videóját valószínűleg már látátok ha nem, akkor ITT megleshetitek.
Robi kifejezetten kedveli a nagytávolságú horgászatokat és az teljesen mindegy hogy feeder vagy bojlis készséggel.
Bojlis módszerhez ezt az összeállítást használja:
- ASSO Ultracast 0,24mm
vagy
- T Force Long Cast Fluo 1200m 0,22mm
- Trabucco T-Force XPS Taper Leader 0,23-0,57mm

Csomóra fel!

B.GabiAJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére