Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Dunai beszámoló - kedvcsináló márnázáshoz

Nincs is szebb élmény, mint amikor kitűzöl egy célt és megvalósítod. Ezt történt Kvityá-val is, a helyszín pedig a Duna fővárosi szakasza! Egyszer olyan, egyszer ilyen - folyóvízen egyszerűen!
Dunai beszámoló

Bő harminc éves horgász pályafutásom alatt számos alkalommal felmerült a gondolat: meghorgászni a budapesti Duna szakaszt, ezen belül is az óbudai részt. A pergetés majd’ minden ága össze is jött, de a békéshalazás valahogy kimaradt – leginkább a „szakirodalom” jóvoltából. Igen, a túl sok és egymásnak homlokegyest ellentmondó információ valahogy mindig elvette a kedvem a dologtól. Ráadásul, utólag átgondolva, a nagy többsége a netes információknak bullshit, simán figyelmen kívül hagyható és hagyandó. Nyilván vannak általános igazságok, de a klasszikus módszereket - szerintem - érdemes átlépni.

Egy szép őszi reggelen azután megtört a jég. A Horgász-Zóna budai üzletében beszélgetve kaptam pár megfontolandó tippet s minden mindegy alapon ki is próbáltam őket: egy klasszikus helikopter szereléket javasolt Gábor, folyóvízre adoptálva. Etetőanyag tekintetében is megfogadtam a tanácsát és ez jó döntésnek bizonyult – de ne szaladjunk ennyire előre.

A felszerelés igen egyszerű, de van néhány megkerülhetetlen része, lássuk csak:

- egy 360-as heavy feeder bot, hiszen 90-120 grammos kosarakat fogsz dobni, 15-40 méterre
- egy hozzá illő közepes méretű orsó, lehetőleg nyeletőfékes (botot menthet…)
- cca. 6 kilós monofil főzsinór, hisz a dobásokat ki kell bírnia, de nem lehet vastaga a sodrás miatt; a fonottnak jelen esetben több hátránya van, mint előnye
- gumiütközők, forgókapocs
- csúszó kapocs a kosár rögzítéséhez
- korum river feeder kosár (90 - 120 grammos is kellhet, tartalék is – nem olcsó, de bőven megéri a különleges kialakítása miatt)
- gubancgátló cső / gumicső
- 12-es horog (a kisebb nem hozott többet, a nagyobb érezhetően kevesebb kapással járt)
- minimális mennyiségű, de minőségi etetőanyag, csonti

A felszerelés összeállítása a létező legegyszerűbb (bővebben ebben a cikkben olvashatsz róla): főzsinórra csúszó kapocs, gumiütköző, forgókapocs; a forgó másik felén minimum fél méteres előke, gumicső gubancgátlóként a forgóra húzva, horog. A csúszó kapocsba pattintod a kosarat és kész vagy. Jól látod, végig olvasni hosszabb, mint megcsinálni…

Az etetőanyagról pár szó: a minőség messze fontosabb, mint a mennyiség. Olvashatsz regényeket, hogy x kiló, így-úgy ragasztva, etc. Felejtsd el! Egy másfél kilós Bait-Tech Pro Natural-t vettem, egy doboz natúr kendermagot (Bait-Tech Superseed hemp) szintén tőlük és fél liter csontit. Ez kétszer 6-7 órára, egy bottal bőven elég volt, sőt, kb a harmada a fagyasztóban végezte, pedig 10 percenként újra dobtam. Ez hogy lehet? A kosár igen átgondolt kialakítása lehetővé teszi, hogy harmadig töltsd csontival, lefojtsad etetőanyaggal és hatékonyan, koncentráltan a fenéken etess, a kosár megcsúszása nélkül, egy pontba. Nem véletlen a profi kivitelezés, az angoloknál a márna az egyik nagy kedvenc, saját kultusza van odaát.

Az eredmények - azt hiszem - magukért beszélnek:
A helyszín, és a bot elrendezése
A helyszín, és a bot elrendezése


Ez hogy került ide???
Ez hogy került ide???


Legelső dobás, szép, dinamikus húzás:
Legelső dobás, szép, dinamikus húzás
Legelső dobás, szép, dinamikus húzás


S páran a vendégekből:
S persze az elmaradhatatlan géb-kép
S persze az elmaradhatatlan géb-kép


Azt hiszem, a fentiekkel sikerült egy ízelítőt adnom a tapasztalatokból s talán kissé egyszerűsíteni a képet. Ha még kedvet is csináltam, hogy bottal fenyegesd a szeretett Dunánkat, akkor azt hiszem, jó úton indítottalak el, kedves idegen.

Kvitya

AJÁNLOTT CIKKEK
Őszi PVA tasakos recept ajánló!

Őszi PVA tasakos recept ajánló!

2019. október 09. - Tanács Jani
Egyről tízet: Feri

Egyről tízet: Feri

2019. október 08. - Horgász-Zóna
A nagy Sneci meló

A nagy Sneci meló

2019. szeptember 23. - Szily László
Hogyan válassz horgászbotot folyóvízi fenekezéshez?

Hogyan válassz horgászbotot folyóvízi fenekezéshez?

2019. szeptember 11. - Horgász-Zóna
Tüskevár 2059., 3. rész - A menekülő fanszőrzet

Tüskevár 2059., 3. rész - A menekülő fanszőrzet

2019. szeptember 09. - Szily László
Tüskevár 2059., 2. rész - Meglepetésbuli Matulánál

Tüskevár 2059., 2. rész - Meglepetésbuli Matulánál

2019. szeptember 04. - Szily László

A hobbid a szakmánk! Tetejére