Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Egyről tizet - Lajossal

Egyről tizet - Lajossal
Utolsóként a sorozatból bemutatkozik Lajos, aki a folyóvizek nagy szerelmese. Köszönjük az eddigi figyelmet, ha új kolléga érkezik majd hozzánk, őt is bemutatjuk! :)


Rövid bemutatkozás


2008 január 1., ez az az időpont, amikortól összehoztam a munkám a hobbimmal. Az azóta eltelt 8 év alatt nemcsak 37 éves lettem, hanem sikerült megismerni a horgászat gyártói kereskedelmi oldalát is. Most már nem tudom, hogy akkor dolgozom, amikor horgászok, vagy akkor horgászok, amikor bent vagyok a cégnél? 2002-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végeztem Befektetéselemzési főszakirányon, ahol, ha mindenki annyit horgászott volna, amennyit tanult/ dolgozott, akkor már jobb hely lenne a világ :) A horgászatnál is fontosabb része az életemnek gyönyörű és okos feleségem és 3 gyermekem (akik remélem, azért horgászni is eljönnek velem majd! :)).

1. Ki vagy, mit csinálsz a Zónában?
Tulajdonos vagyok és ügyvezető. A cég operatív menedzselésén kívül, szívesen foglalkozom a marketinggel, a webáruházunk és a mobilalkalmazásunk fejlesztésével. Én vagyok a nemzetközi „kapcsolattartó”, de a rám osztott márkák kínálatának webáruházi naprakészségéért is felelek. Bevallom, legjobban azonban azt szeretem, amikor a kasszában állva beszélgethetek a horgászokkal, hol, mivel, mennyit fogtak, mi történik a vízparton, hogyan vált be ez vagy az?

2. Mikor és hogyan vesztetted el a horgászszüzességed?
Ki emlékszik már arra? :) Az első pecámra talán nem, de két másikra emlékszem, mindkettő meghatározta a horgászathoz való viszonyomat.

Egyszer régen a Kőrös folyóban horgásztunk éppen. Iszonyú szél volt, anyukám, nagymamám és talán öcsém is a kocsiban ült, mi meg apámmal a parton. Egy kendőt kötöttek a fejemre, hogy meg ne fázzon a fülem. Igen erősen néztem a sárból készült kapásjelzőmet, ami össze-vissza himbálózott a szélben. Percenként kérdezgettem, hogy ez most kapás? Na és ez? Nézd, most akkor ez már tényleg az? Apa csak azt hajtogatta, hogy a kapást az meglátja az ember folyóvízen, nem kell mindenre izgulni. Aztán egyszer csak már nem bírtam tovább bevágtam és csodák-csodájára kifogtam egy tenyérnyi keszeget. Győzelem! Ráadásul aznap mást nem is fogtunk, szóval én lettem a nap hőse!
A másik emlékezetes peca a Tisza folyónál történt. Kisgyerek voltam még, de már volt saját orsós botom, amit őrizhettem. Lelkesen lestem a sárgolyót, ami egyszerre le-fel kezdett mozogni, folyamatosan nagy lendülettel. Bevágtam, aztán úgy maradtam: a Ryobi orsóm fékje abban a pillanatban ment gallyra, én meg lépegettem be a Tiszába. Apámék messzebb ültek nagyapámmal, kiabálásomra kérdezték, hogy ha beakadt, akkor ne erőltessem, inkább vízszintes bottal szakítsam el a zsinórt. Helyettem a nyurgaponty válaszolt egy vízből kiugrással! Erre lett nagy szaladás, közös erővel kifárasztottuk és megmerítettük. Bő 5 kilót nyomott, sorra kaptam a dicséreteket, rettentő büszke voltam magamra!
Azóta is legszívesebben a folyókon horgászom, ott érzem a legjobban magam!
Ez az én világom...
Ez az én világom...


3. Hogyan horgászol?
A felszerelés mennyiségében minimalista, a minőségben maximalista vagyok. Szeretem, ha gyorsan vízbe kerülnek a szerelékeim. Mivel legtöbbször a Tiszán vagy a Dunán horgászom, olyan cuccom van, amit egyedül egy fordulóval be tudok vinni a kocsitól a partig. Nem vagyok a finomkodás híve, nálam a főzsinór legalább 30-as, az előke legalább 26-os. Jellemez még a viszonylag gyakori újradobás, ezek között szemlélődök, mélázgatok. Nem zavar, ha nincs kapás, csak az, ha a szerkóm vagy a csalim nem adja meg az esélyét!
Minden halnak örülök!
Minden halnak örülök!


4. Mit szeretsz a horgászatban?
Sok mindent :) De a legeslegjobban azt, hogy olyan hobbi, amiben adott a folyamatos fejlődés lehetősége. Ügyesedsz, okosodsz és a jön a vízparti sikerélmény jutalmul. A horgászat összetettsége, az, hogy van benne természet, családi kötelék, vadregény, sikerélmény, technika, versengés, nyugalom, piknik, stb. adja meg ennek a hobbinak a megunhatatlanságát.
Koszos munka ez, de valakinek ezt is meg kell csinálni :)
Koszos munka ez, de valakinek ezt is meg kell csinálni :)


5. Melyik fogásodra vagy a legbüszkébb és miért?
A folyóvízi horgászatban az a legszebb, hogy sose tudhatod, milyen hal produkálja a következő kapást. Ráadásul kevés a hal általában, ezért egy-egy új helyen már az is büszkeséggel töltött el, hogy egyáltalán kapást tudtam kicsikarni. De azért eddigi „pályafutásom” csúcspontja a nemrégiben a Dunán fogott bő méteres kecsege. Egy géb, egy kis szilvaorrú, még egy géb, majd durr! egy álom-kecsege. Így megy ez folyóvízen… :) A saját okosságom ott volt ebben, hogy azért a kecsege előtt egy kicsit balrább dobtam, még mondtam, is hogy bedobom a nagyhalas helyemre (korábban ugyanis már töksötétben szerintem ugyanerre dobva fogtam egy közel öt kilós pontyot is itt). Aztán kapás, amit nem kapkodtam el, szépen megvártam, amit szerintem egy nadályra való kapásnál kell. A fárasztás magabiztosan ment, hiszen a 33-as főzsinór, 30-as fluorocarbon előke valamint a 6-os horog jól dolgozott. A laikusoknak elmondom, hogy egy ilyen 5 kiló körüli kecsege legalább 18 éves, öreg harcos. A számok makacs dolgok, annak esélye, hogy még egy ilyet fogok az életemben igen igen kicsi…
Talán életem hala...
Talán életem hala...


6. Hogyan vennéd rá a párod a horgászatra?
Egyetlen módját látom: ha lehet mást is csinálni (pl. hajókázni), mint horgászni, akkor eljönne és talán megint kipróbálná. Most már házas vagyok, de amíg csak udvaroltunk egymásnak, rengeteget mentünk horgászni! Akár két napra is elmentünk, sátraztunk a Tisza-tó partján… Sőt! Rögtön az első horgászaton egy 4 kilós csukával kezdte horgász pályafutását!!! Még a kezét is egy horgászat után kértem meg :) Aztán már nős emberként azon vettem észre magam, hogy egyedül járom a vizek partjait, s talán ez kicsit az én döntésem is…

7. Horgászaton kívül mivel foglalkozol még szívesen?
3 gyerkőccel munka után már nem sok szabadideje van az embernek. Abban azért szívesen olvasgatok, de kár tagadnom, a legtöbb időt a számítógépes játékok veszik el. Ezt néha azért túl is tolom, pedig annyi más tervem is van, ami várja a sorát szépen csendesen. :)

8. Mit üzensz a vásárlóknak?
Legyenek büszkék, hogy horgásznak! Ez a sport csodálatos! Rengeteg szépséget rejt magában, ezt meg kell tudni látni, megérteni, majd otthon is átadni! Ha erre egyszer rájön valaki, más szemmel jár majd nemcsak a vízpartokon is, hanem a boltokban, webáruházakban is. Máshogy tekint majd egy-egy termékre, árra, egy szóval sokkal egyszerűbb lesz dönteni. Mi a Horgász-Zónában ebben döntésben szeretnénk partnerek lenni. A hal már a vízben van, minden mást megtalálsz itt a Zónában! :)

9. Mik a céljaid a horgászatban?
Az előző ponthoz kapcsolódóan ennek az életérzésnek az átadása. Az, hogy a Horgász-Zóna felnőjön ahhoz a kihíváshoz, ami ennek a képviseletéhez, terjesztéséhez szükséges. Az Egyesült Államokban minden garázsban ott lóg egy vadászpuska, de a horgászbot is! Azaz a horgászat egy teljesen természetes tevékenység, nem ördöngösség, vagy egy zárt közösség misztikus hobbija. Mindenhol csak a stressz, a baj: ki kell szabadulni, ki kell menni a vízpartra – de nem egyedül, hanem a családdal! Azon dolgozom a csapattal, hogy ez a világ valóság legyen!
Együtt is jó!
Együtt is jó!


10. Mi álmaid hala?
Most, hogy a kecsege már meg van, jó lenne fogni valamelyik folyóból egy 7-8 kilós márnát, 10 kiló feletti pontyot és egy nagy harcsát is :) Valójában nincs speciális halfaj, amire fájna a fogam, úgy általában kielégítene, ha a horgász pályafutásom alatt sikerülne kifogni a folyók halfaunájának méretes példányait.

Csak így tovább, köszönjük!


AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére