Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Etetőanyagok keverve?

Etetőanyagok keverve?
A trendeket irányokat megismerhettük előző írásunkból. 2016 a receptek, a mixelés éve lehet? Ebből az írásból konkrét ötleteket, tippeket kaphatsz - sőt Gyula azt is elmondja miért váltott ő is a keverékekre a "gyári" zacskókról!
Nekem kicsit váratlanul, az őszi Horgászshown felkérést kaptam a Horgász-Zónás fiúktól, hogy vegyek rész az előadásukon (ezúton is köszönöm a megtiszteltetést). Ennek témája volt a különböző etetőanyagok, összetevők keverése.

Viszont az is felmerült, hogy én hogy és miért kezdtem keverni az etetőanyagokat? Ezen el is gondolkoztam. Rájöttem, ha nem is tudatosan, de régóta keverem az összetevőket! Hogy miért? Mert több tulajdonságát is változtatni lehet az etetésemnek!

Elsőre is a színét változtattam meg. Megfigyeltük, hogy hideg vízben jobban működnek a sötétebb tónusú anyagok, de az édes ízvilág a kedveltebb. Így elsőként egy ananászos ízű, sárga methodos anyagot kevertem össze egy halas, sötét method kajával. Így kaptam egy sötét, de édes ízvilágú methodos etetőt. Sokkal jobban működött, mint külön-külön!
Total fish + ananász method mix keverék
Total fish + ananász method mix keverék


Másodszorra már kifejezetten több tulajdonságán is változtattam: az ízét és a textúráját is megváltoztattam. Történt ugyanis, hogy elmentem egyik kedvelt horgásztavamra horgászni. Tudni kell, hogy a szép halállománnyal rendelkező kis tavon főleg erjesztett magokkal horgásznak eredményesen. De az volt az elképzelésem, hogy kedvenc márkámban (Stég Product) is megtalálom az oda megfelelőt. A nap nagy részében kerestem a megfelelő anyagot, de egyik sem hozott igazi eredményt. Már-már én is elhitettem magammal a szokásos horgász kifogást: ma itt nem esznek a halak...

Ekkor kijött mellénk a tógazda a szokásos vizitjére, és bedobta az ő általa összeállított magos etetőt. Percek múlva már volt is hala. Így nem mehetett tovább! Azon is elgondolkoztam, hogy ne maradjak szégyenben, kérek tőle némi kaját, viszont az aktuálisan bekevert anyagokat nem akartam csak úgy a vízbe szórni, így hát összekevertem, és gondoltam hamar bedobálom így, túl leszek rajta.

Aztán jött a meglepetés: már az első dobás megmutatta, így már kell a halaknak is! Annyira bevált, hogy legközelebb már tudatosan ezzel a keverékkel készültem ide. Kiderült, hogy az első alkalom nem volt véletlen. Aznap, horgásztársammal fejenként 100kg felett sikerült fognunk, gyakorlatilag minden bedobás halat hozott. És teljesen más jellegű anyaggal, mint amit ezen a vízen a halak megszoktak.

Így kezdtem saját keveréket kialakítani. Az én kedvencem a panírozott pellet. Azért nevezem így, mert hasonlít kinézetben is, elkészítésében is kicsit a panírozáshoz.
2mm-es pellet panírozva
2mm-es pellet panírozva


Alapként egy jó minőségű pelletet készítek úgy el, hogy kicsi jobban nedvesítem a szokásosnál, ezt szórom meg a kiválasztott finom methodos anyaggal. Ezt több szempontból is hasznosnak tartom:

- nagyon gyorsan elkészíthető. Gyakorlatilag pár perc csak, amíg használható lesz. Nem kell sok időt ezzel eltölteni a parton.
- kis mennyiségben is gond nélkül elkészíthető. Annyi pellettel kezdjük, amennyivel csak gondoljuk, én pár dobásnyit keverek be elsőre az adott ízesítéssel, ha mégis változtatni kell, nem pazarolok a már bekevert anyaggal.
Alap építő elemek: method mix + pellet
Alap építő elemek: method mix + pellet


És el is érkeztünk egy fontos kérdéshez: az árhoz. Az elején többen azt gondolhatták, hogy keverni az etető anyagokat drága dolog, pedig nem így van. Ha ezzel több halat fogunk, és ezt több alkalommal is megtesszük, akkor eleve gazdaságosabban horgásztunk, mintha csak a vízbe dobálnánk az etetőket - feleslegesen. És ha ehhez hozzá vesszük, hogy ezekkel a keverékkel összeadhatjuk hatékonyságukat, akkor tényleg gazdaságosabbak, mint külön.

A magam részéről nem sok horgászat alkalmával használtam el a megbontott 1 doboz pelletet, a panírhoz pár evőkanál method anyag is elég volt olyankor is. Amikor ez a mennyiség elfogyott, akkor biztos, hogy igen sok pikkelyes barátomat sikerült aznap partra csalnom! Egy átlagos fogással rendelkező napon ennek az adagnak a fele is elég szokott lenni. Persze ehhez hozzájárul a method technika hatásossága is.
Egy nyerő kombináció: alul a pellet, felül a method mix
Egy nyerő kombináció: alul a pellet, felül a method mix

Egy másik nyerő kombináció: 4mm pellet + tuna green method + fluo juice
Egy másik nyerő kombináció: 4mm pellet + tuna green method + fluo juiceKívánom, mindenki találja meg a neki megfelelő keveréket és legyen része ilyen szép napokban.

Az egyik, aki elcsábult
Az egyik, aki elcsábult

Egy 12kg feletti, mely szektorgyőzelemhez segített, szintén konbinációra csábult el
Egy 12kg feletti, mely szektorgyőzelemhez segített, szintén konbinációra csábult el


Üdv,
Horváth Gyula
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére