Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • FIIISH csalik
  • Pro Natural Fine lake dark
  • Hanatu szuper távdobó kosár

Etetés technika

|

Időről időre előkerülnek olyan módszertani „okosságok”, amelyeket nem itthon találtak ugyan ki, de nagyszerűen alkalmazhatók a hazai vizeken is. A folyamatos fejlődés, tanulás a horgászatot űző sporttársak közös névjegye. A Horgász-Zóna magazinban ennek az igénynek is próbálunk megfelelni. A lenti (egyébként angol nyelvű) videón a hagyományos etetőkosaras feeder horgászathoz láthatunk pár hasznos tanácsot. Narrációként összefoglaltuk és kiegészítettük az anyagot, hogy mindenki tudjon profitálni belőle! Jó tanulást kívánunk!

A feederkosarakat különböző típusú csalikkal pakolhatjuk meg, például az etetőanyag mellé bármilyen szemes vagy élőanyagot is érdemes a kosárba töltenünk. Az etetőanyagot olyan állagúra érdemes beállítani, hogy az egy kisebb nyomásra is egybeálljon, ugyanakkor ne legyen nagyon ragadós, könnyen bomoljon a vízbeérés után.

Egy általános rutin, amit a legtöbb feederhorgász követ az, hogy a megfelelő állag beállítása után egyszerűen hozzáönti a szemesanyagot, pl. kukoricát, pelletet. Ezt aztán kézzel jól összekeveri, itt kezdődnek a bajok, lássuk miért...

Az első hiba a pellet hozzáadása ebben a formában! A pellet száraz és nagyon hatékony nedvszívó képességű, ezért fel fogja venni az etetőanyagból a nedvességet! Az etetőanyagunk nagy gonddal beállított állaga így hamarosan elromlik, széteső lesz, nem fog tapadni. Jobb megoldás, ha a pelletet, kukoricát nem keverjük össze az etetőanyaggal, hanem a koncentráltan egy helyre öntjük. Ezt megtehetjük egy külön tálkát használva vagy magában az etetőanyag tartóban is. A lényeg, hogy ezután ebbe merítsük meg a kosarunkat, majd természetesen az etetőanyaggal zárjuk le a kosár végeit. Ezzel a módszerrel kontrollálni tudjuk azt, hogy milyen arányban töltjük a kosarat szemessel és etetőanyaggal. Az elkeverős verziónál - amikor simán beleöntöttük a szemeset és elkevertük - az arányokra nem sok ráhatásunk volt. Egy gyors vizsgálattal meggyőződhetünk arról, hogy a második módszerrel legalább kétszerannyi szemesanyaggal tudtuk megtölteni a kosarat (lásd a lenti videón)!

A kosár rögzítéséhez célszerű kapcsos megoldást alkalmazni (snap link swiwel), így gyorsan tudjuk változtatni a kosár típusát és nagyságát, ha szükséges.

Etetés feeder bottal. A zsinórkiakasztásos etetési módszernél - amikor egy adott irányban és adott távolságban etetünk a halaknak - a következőt javaslom: dobáskor ne hagyjuk a botot egyenes állapotban, hanem mielőtt eléri a zsinór a klipszet, tegyük oldalra a botot. Ha nem így teszünk, hanem egyenesben hagyjuk a botot és utána visszahúzzuk, akkor nagyjából egy bothosszal fogjuk arrébb húzni az etetésről a horgot. Legjobb beállítani oldalra a botot még repülés közben, így azt már csak le kell tenni a bottartóra.

Horgász-Zóna komment: Ha normál monofil zsinórral horgászunk, akkor készüljünk fel "lelkileg" arra, hogy 100m-en akár 18-20 métert is képes nyúlni damilunk! (gyengébb minőségű zsinórok ennél többet!, lásd zsinórnyúlás cikkünket itt ). Ha dobás során ennyit nem is, de a visszafogás miatt jópár métert fog azért nyúlni a monofil és szinte biztosan nem ugyanannyit minden alkalommal. Ha nagy távolságra kell horgászunk, akkor a valóságban egy sávban fogunk etetni… és horgászni. A pontosságot persze így is növelhetjük például speciális alacsony nyúlású monofil zsinór használatával (pl. Team Daiwa zsinór ) vagy esetleg egy megfelelő minőségű és szakítóerejű fonott zsinórral (Daiwa Tournament 8 Braid ). Ha nincs kapás, gyakran vegyük ki és dobjuk újra a szereléket!

Milyen feederkosarat érdemes használni?
Két típus közül (1. a két végén nyitott, zárt testű és 2. a végén zárt, rácsos etetőkosár) közül, hogyan válasszunk? A 150cm-nél kisebb vizekben a zárt, rácsos típust, míg a mélyebb vizekben vagy a folyóvizeken a két végén nyitott, zárt testű kosarakat érdemes használni. A második esetben a kosár az etetőanyagot hosszabb ideig tartja magában, így benne marad az etetőanyag, amíg eléri a feneket. Az első kosárból sokkal nagyobb felületen és így gyorsabban távozik az etetőanyag. Ez sekély vízben kiváló felhőképző és eredményes etetési módszer (lásd Feederes praktikák a ládámból cikkünket itt )!

Utolsó tanács az, hogy a körülményekhez (távolság, dobósúly, stb.) képest a leglágyabb spiccet érdemes használni. Ezzel több kapást fogunk észrevenni.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó