Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Kompromisszum mentes feeder felszerelés (teszt)

Mi horgászok sokszor veszünk felesleges felszereléseket. A bolt polcain és a katalógusban gyönyörűen mutató botok és orsók a használat közben valahogy nem válnak be igazán. Én is így vagyok ezzel, mint mindenki más. Kezdenek gyülekezni az elcsomagolt botok és orsók a lakásban. Nem is tudom mi vitt rá, hogy egy ilyen drága felszerelésbe beruházzak így tél közeledtével…
Mi horgászok sokszor veszünk felesleges felszereléseket. A bolt polcain és a katalógusban gyönyörűen mutató botok és orsók a használat közben valahogy nem válnak be igazán. Én is így vagyok ezzel, mint mindenki más. Kezdenek gyülekezni az elcsomagolt botok és orsók a lakásban. Nem is tudom mi vitt rá, hogy egy ilyen drága felszerelésbe beruházzak így tél közeledtével…


Nézzük inkább az új szerzeményeket!


A bot a MIDDY X-Flex 4G Baggin Distance Feeder. Gondolom a rövid nevek már elfogytak a gyártónál, így beleírnak mindent, ami eszükbe jutott. Na de nem a név a lényeg, a parton úgy is Middy 4G lesz, amikor a többi horgász megcsodálja. Számomra sem volt ismeretlen a bot, olvastam már róla. A Horgászshown vetettem rá egy pillantást először élőben. Megfogott a karcsú bottest, a finom karbon anyag, de nem volt időm hosszasan szemlélni. Igazán akkor vizsgáltam meg, amikor hazavittem.Kibontottam, és kivettem az összes alkatrészét. Hát mit mondjak, a fura 30 cm-es toldót sokáig forgattam a kezemben. Így külön elég esetlenül néz ki, az biztos. Megállapítottam, hogy nem kell ezt használni, ha nem tetszik. Variálható bot, hihetetlen, hol is kezdjem. Rakjuk össze a legrövidebb verziót. Nem kell hozzá több, mint a nyél, a vékony spicctartó tag, no meg egy spicc. A nyéltag is fura, így hogy nincs rajta keverő gyűrű, ha nincs rajta orsó, akkor nehéz pontosan összeilleszteni, így először az orsót kell feltenni rá. A spiccek mindegyike karbon, a leglágyabb olyan vékony, hogy alig mertem megfogni, de kár volt félni, elég erős ez is. Hát így össze rakva gyönyörű, kis picker botot kapunk, rugalmas, gyors reagálású 240-es.


Nézzük a hosszabb verziót. Berakjuk a köztes tagot, ami plusz 90 cm. Ez még szebb, nekem jobban kézre áll. Hová is tettem azt a rövid toldót, á megvan, csak elbújt. Belerakva ezt is, megállapítom, hogy ez sem gáz. Az előítéletek ugye… Akárhogy toldom, rakom egymás után a tagokat a bot szép, és rugalmas. Elképesztő mit tudnak kihozni egy ilyen csőből. Egyre jobban tetszik!


Előkapom az orsókészletemet és rápróbálom a botra mindet szép sorba. Sem minőségben, sem mértben, sehogy sem illik rá egyik orsó se erre a vékony bottestre. Kell egy ehhez méltó új orsó is! Pont így jutunk el a 20 „felesleges, de azért egyszer még jó lesz valamire” orsóig!


Lássuk az újdonságot! SHIMANO Baitrunner X-AERO 4000FA, ezek a nevek kezdenek kiakasztani, minden gyártónak elment az esze? Ezek a litániák megjegyezhetetlenek. Ebből csak annyi lesz, hogy van egy olyan izé shimanóm, tudod olyan kicsi, de nagy a dobja, meg dupla karja van, na hogy is hívják, tudod! Hát ez lesz, ha ennyi felesleges szirszart kezdünk el gyártani ész nélkül. Szerintem egy dolog van, ami nevet tud adni egy orsónak vagy egy botnak, és ez nem más, mint a minőség, a többi csak blabla. Kíváncsian várom, hogy ez az orsó milyen nevet tud magának kiharcolni. Kézbe fogva az orsót, csak egy dolgot tudok megállapítani. Pont ilyet képzeltem el a fenti botra, egyedül a dupla hajtókar zavar első pillantásra, de megforgatva az orsót, rájöttem, hogy mégsem zavar. Még az én kezem is könnyedén elfér, és nem akad bele a másik karba.Határozottan tetszik, de drága, ennél olcsóbb orsóra gondoltam. Jóval olcsóbbra! Tényleg szép, és nagyon sima a futása, de drága. Fékje nagyon finoman állítható, és nagy erőnél is szép finoman indul meg a dob, de drága. A nyeletőfék hihetetlenül lazára állítható, és a zára nagyon patentül csap vissza, amikor megforgatom a hajtókart, de drága.
Van ennél olcsóbb hasonló orsó is. Itt is van, de ez itt lötyög, és nem olyan finom és masszív a futása, és nem is olyan szép, és a fékje is gagyinak tűnik, és a dob pereme sem olyan szépen lejtős, meg különben is, már beleszerettem a másikba.


Ó Istenem! Add vissza ezt a Shimanót még egy pillanatra! Ez igen, ez azt csinálja, amit kell, de drága! Legyen a születésnapi ajándékom, meg a karácsonyi egyben, meg talán a jövő karácsonyi is. Rápróbálva a botra tökéletes, nem kicsi, és nem is túl nagy. Összhang van a két szerkezet között, mintha erre tervezték volna. Még 15 perc rágódás az áron. Legyen, elviszem.


Már alig bírtam ki, hogy hazaérjek és lepakoljak. Rögtön bontom is ki az orsót, rakom rá a botra. Igen így hogy az enyém, még szebb! Lássuk az apróságokat! Dob elég nagy átmérőjű és mély is, így a 18-as zsinórból rengeteg fér rá, de szerencsére van egy alátét gyűrű. Az anyaga enyhén gumis tapintású, bár kemény műanyag. Belenyomom. Dolgozni kell vele, hogy helyére kerüljön, de olyan stabilan áll a dobban, hogy biztos nem fog megcsúszni.


Élmény felcsévélni a zsinórt. A lázas sietségben elrontottam, kis hezitálás után, 20 métert levágok. Most már jobban figyelek, átgondolom, mit csinálok. Már régen nem izgultam így, hogy fogom kibírni jövő hét vasárnapig? Lehet ki kéne vennem egy nap szabit, hogy kipróbálhassam.Csak eltelt ez a másfél hét, és eljött a nap, amikor mehetek a tópartra kipróbálni az új szerzeményeket. Pontosabban a nap még nem kelt fel, éjszakai sötétben kelek. Indul a pakolás, vagyis inkább a rohangálás, azon kapom magam, hogy fel alá szaladgálok a lakásban, de közben nem csinálok semmit, csak apró dolgokkal a kézben futkosok, de semmi látszat. Ákos! Nyugodjál le! Bambán ránézek a kezemben tartott bordás féderkosárra, amivel két teljes kört futottam a lakásba, az okát nem is igazán értem, hogy miért, mert használni nem fogom. Oké, gondolatokat kiürítem, kicsit a légzésemet figyelem, fél perc és rendeződik a dolog. A használhatatlan kosarat lerakom, hisz nincs más dolgom, mit a tegnap összeállított felszerelést lehordani a kocsiba. Még a fotós-videós felszerelést rakom össze, akkukat ki a töltőből, be a helyükre, gépek a táskába. Cipekedés a kocsiba, ma egy körrel többet kell fordulni a filmezés kedvéért, ez persze este fog fájni jobban, amikor már csak az ágyba szeretnék bekúszni egy meztelen csiga sebességével, de még javában cipelni kell a sok cuccot fel a lépcsőkön.


Gázt neki, hívom Krisztián barátomat, hogy úton vagyok, gyorsan felveszem őt is, és robogunk Dorogra. A tesztelés sikeressége miatt az ismert hazai vizet választottam. Megérkezünk a partra, szépen süt a nap, tegnap nem ezt ígérték az időjós kollégák. Látom el is foglalták a helyet, ahová terveztem, hogy leülök. Dorogi lelkes csapatot nehéz megelőzni. Ismerős arcok fogadnak a parton. Köszönünk egymásnak, és leülök melléjük. Két stéget elfoglalunk Krisztiánnal, és gyorsan lepakolunk. Rakjuk össze a botokat. Halgazdánk is oda jön köszönni, és vigyorogva mondja, hogy szerinte ma sokat fogunk fogni. A víz tükörsima, süt a nap, és két hete volt telepítés a tóba. Az esélyek nekünk is ezt sugallják.


Lássuk a felszerelést, összerakom a leghosszabb méretűre a botot, mert lehet, hogy nagyokat kell dobni, hogy elérjem innen a halakat. Az orsóra 18-as damilt tekertem, ami tökéletesen illik a bot és az orsó méreteihez, terhelhetőségéhez. Szokásos method végszerelék kerül a zsinór végére, és az etetőanyag is kész, mert a fagyasztóból vettem ki tegnap este. Nézzük az első dobást az új bottal. A 45g-os etetőkosárhoz kicsit lágy a közepes erősségű spicc, elég lett volna a 30g-os is. Most már nem szerelem át, óvatosan megsuhintom. Fura a bot dobás közben, nem vagyok elégedett az eredménnyel, kihúzom dobok újat. Néhány próbálkozás után rájövök a titkára, nem álló helyzetből, hanem hátraengedés közben kell indítani a dobást. Kell neki ez a kis plusz lendület, ami felhúzza a botot, mint egy íjat. Kis gyakorlás után sikerült egy 80 méterest dobni method kosárral. Krisztián meg is jegyzi, hogy ezt jól elküldtem. Dobások között figyelem az orsó kezelhetőségét is. Nem nagy orsó, de elég gyorsan ki lehet tekerni vele a szereléket, mert a rövid hajtókart nagyon szaporán lehet kurblizni. Kitekerés közben is komolyan hajladozik a spicc, olyan erővel lehet húzni a kosarat.


A dobálást gyakoroltuk egy órát, mert halat nem fogtunk, akárhogy próbálkoztam az általam bevált távolságokkal. Tőlünk jobbra viszont folyamatosan húzták a halakat. Na, végre egy kapás, rögtön kiklipszeltem a zsinórt erre a távra fárasztás közben. A zsinór klipsz is remekül működik, és ha alaposan megnézzük, akkor látható, hogy a belső pereme is kapott egy lejtős kiképzést, amitől nagyon könnyen lehet ki és beakasztani a zsinórt. Messze veri ebben a többi orsómat, és a zsinór is tovább bírja, ha nem gyilkoljuk beakasztás közben. Az látszik, hogy nagyon odafigyeltek az apró részletekre.Hiába dobálom az előző kapás helyére a szereléket, nincs kapás. Tőlem balra ülő srácok sem fognak semmit, míg jobbra továbbra is folyamatos a haltermés, amit szaporán szüretelnek is a lelkes sporttársak. Költözünk! Be kell látni, ha nem jönnek hozzánk a halak, akkor bizony nekünk kell utánuk mennünk. Cipekedés 4 stéggel arrébb, még jó hogy Zoli pont megjött, így segíthet cipelni a cuccokat, szeretem a tökéletes időzítést.


Innentől már beindultak az események, voltak kapások, fárasztások, próbálkozások szépen. Összesen 11 pontyot tudtunk ezzel a bottal megszákolni, és 4 ment el, amiből 2 egy kopott horog számlájára írható. A második leakadt hal után lecseréltem, és nem is volt több ilyen hiba. Később kipróbáltam a Guru szakáll nélküli horgát a QM1-et 10-es méretben. Nagyon megszerettem, semmi nyomot nem hagy a hal száján. ahol bement ott könnyedén ki is jön, de csak szákolás után. Egy halat sem veszítettem ezzel a horoggal, pedig számítottam rá, hogy egy két példány meglép róla.


A hideg víz ellenére a finom óvatos kapások között volt néhány botgörbítős nyeletőfék kerregtetős kapás is. A nyeletőfék nagyon finoman állítható, nem is láttam még olyan orsót, amin ennyire precíz ez a kis hátsó fék. A kattogása közepesen erős, nem fülsiketítő, de jól hallható messziről is a konszolidált recsegése. A visszacsapás nagyon könnyedén megy, épp csak meg kell tekerni kicsit a kart, és már át is vált a főfékre. Elsőre úgy tűnt, hogy sokat kell tekerni visszacsapáshoz, de akció közben észre sem vettem. A dupla karnak köszönhetően az ember mindig a kézre állóbb fogantyút markolja meg.Térjünk rá a lényege, mit mutat a felszerelés fárasztás közben. Nekem még ilyen finom műszer nem volt a kezemben. Eddig nem is értettem mi a fék letapadás fogalma. Igen keményre húztuk a féket, amit csak a 18 zsinór bírt. Az eredmény döbbenetes, ilyen lassú fékrecsegést nem hallottam még. Egyáltalán nem enged nagyobb kirohanást a halnak, csak akkor enged, amikor kell. Én eddig sokkal lazábbra állítottam a fékeket, mert sokszor lerúgták magukat a halak, ha ilyen keményre húztam. Most nem, a fék és a bot olyan összhangban dolgozott, hogy kétszer olyan gyorsan fárasztotta ki a halakat, mint máskor. Legközelebb kipróbálom egy keményebb boton is, hogy lássam, mit produkál az orsó fékje egy komolyabb kihívás esetén. A bot remekül vezeti a halakat, annak ellenére, hogy a nagy fékerő miatt szinte karikába hajlítottam.


Most sajnálom igazán, hogy évekig nem volt ilyen orsó a boltok kínálatában. Megkímélt volna engem sok felesleges beruházástól, ha rögtön ezt tudom megvenni. Sok majdnem jó orsót összevásároltam, amik most feleslegessé fognak válni. Azt hiszem a jövő évi beruházás terve is megvan, kell még egy ilyen orsó, ez nem vitás. Ez method feederezésre van teremtve. Mivel most egy ideig nem fogok ilyenekre költeni, ezért kérlek titeket, hagyjatok nekem egyet a bolt polcán!

Baitrunner-x Aero 4000 FA azáruházban:
SHIMANO Baitrunner Aero-X 4000

Middy 4G Distance feeder az áruházban:
MIDDY_4G_X_Flex_Baggin_Distance_FeederAJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére