Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

A horgászatnál környezethez jobban köthető hobbit, aligha lehetne találni. Mégis alig találni olyan híreket, termékeket, amelyeken látszana, hogy a gyártóját érdekli, lesz-e hol horgászni 10 év múlva? Hol tartanak a horgászmárkák a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatosan? Ezt jártuk körbe cikkünkben egy konkrét példán keresztül!

Újabb márka a fenntarthatóság mellett!

A francia FIIISH tettekkel dolgozik a szavak helyett, ha az újrafelhasználásról vagy környezetbarát anyagok alkalmazásáról van szó.

Hol tartanak a FIIISH-nél?

A cég elköteleződése az ügy iránt nagyon komoly: a nyersanyagok kiválasztásától a munkafolyamatok kialakításáig áthatja az egész működést. Még a gyártó egység helyszínének kiválasztásánál is szempont a környezetterhelés minimalizálása.

A FIIISH már 3 éve dolgozik az általa ECO DESIGN-nak nevezett koncepción és most már azon a ponton vannak, hogy hamarosan a boltokban is láthatók az eredmények!

Ilyen lesz pl. a BioTop Stick nevű felszíni műcsali, amely olyan anyagból készült, ami egy idő után elbomlik tengervízben nagyon alacsony környezetidegen maradékot hagyva maga után. Most végzik majd el a komplett laboratóriumi teszteket, amelyek után pontosan meg tudják mondani a műcsali környezetre gyakorolt hatását. Párhuzamosan folyik a csali éles tesztelése horgászat közben, illetve a tengervízben való öregedésének vizsgálata is.

100%-ban újrafelhasznált anyagból készülő horgászbot

Miért ne lehetne horgászbotot újrafelhasználható anyagból készíteni? A francia állam az általa létrehozott szervezeteken keresztül támogatja az ilyen jellegű beruházásokat. A FIIISH ennek keretében dolgozik olyan újrafelhasznált szemétből kialakítandó anyagon, amelynek a mechanikai tulajdonságai hasonlóak a jelenlegi horgászbot anyagokéhoz. A technikai, műszaki folyamatot már kidolgozták, most indul a megvalósítás. a FIIISH ügyvezetője úgy látja, hamarosan már ilyen horgászbotokat fognak tesztelni! Úgy legyen!

A FIIISH sok mindent tanult, rengeteg tapasztalatot szerzett az ECO DESIGN koncepció bevezetése óta. Legfontosabbként a kapcsolati hálót, az együttműködéseket emelte ki az ügyvezető. Számos szektorban dolgoznak hasonló problémákon – így a közös munka jelentősen gyorsítja a folyamatot, nem beszélve az alacsonyabb költségekről.

Kezdeményezések a nagyvilágban

Szerencsére egyre több márka érzi magáénak a környezetterhelés csökkentését! Ehhez ma már akár a saját iparágukon kívüli partnerekkel is többen dolgoznak együtt, hiszen pl. a környezetbarát csomagolás nemcsak a horgászatban fontos.

A horgászcikk gyártók közül sem számít teljesen magányos fecskének a FIIISH a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseivel. A német Ockert (zsinórok), az amerikai AFTCO (ruházat), a finn Rapala, vagy a hozzájuk tartozó SUFIX (zsinór) vagy akár a hazai ENERGOFISH (bevásárlószatyor, csontisdoboz) mind mind jó példái annak, hogy nincs minden veszve.

Mit tehetsz Te?

Persze amíg a kukásautó minden héten elviszi a szemetet, addig talán kevesen figyelnek fel például arra, hogy mennyi műanyagot használ fel kedvenc hobbink a horgászat. Elég végignézni a horgászboltok falain a színes-szagos csomagolóanyagokat vagy akár a horgászládánkban tartott eszközök műanyagtartalmát.

Mégis, egy pillanat alatt belátható, mennyire fontos az, hogy megvédjük azokat a helyeket, élőlényeket, amelyek a hobbink alapját képzetik. Ezt várhatjuk mástól is, de a legokosabb, ha mi magunk teszünk érte! Fogyasztóként legelőször is annyit tehetsz majd, hogy vásárlásaiddal támogatod ezeket a cégeket. Ezzel egy csapásra visszajelzést is adsz, hogy jó úton járnak ÉS más márkákat arra ösztökélsz, ők is elmozduljanak ebbe az irányba!

***

Hamarosan egy új írással jelentkezünk, amiben a NORMARK magyarországi ügyvezetőjét kérdeztük a hozzájuk tartozó márkák környezetvédelemhez, fenntarthatósághoz való kapcsolódásáról és a konkrét részletekről: mi várható a boltok polcain?

 

Horgász-Zóna

Forrás: Angling Times 2021, júliusi száma.

Képek forrása: https://angling-international.com/2021/07/05/fiiish-lines-up-a-double-eco-hit/

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Tél van a Kis-Tiszán...

Tél van a Kis-Tiszán...

2022. január 28. - Nagy Róbert
Horgász-Zóna outlet - bemutató

Horgász-Zóna outlet - bemutató

2022. január 21. - Horgász-Zóna
Jókívánságok 2022-re!

Jókívánságok 2022-re!

2021. december 31. - Horgász-Zóna
Év végi nyitvatartásunk

Év végi nyitvatartásunk

2021. december 19. - Horgász-Zóna
Csukázás a Tisza-tavon

Csukázás a Tisza-tavon

2021. december 01. - Nagy Róbert
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére