Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Finomszerelékre hangolva

Finomszerelékre hangolva
Itthon a feeder horgászbotot a heavy, extra heavy dobósúlyok jelentik... A módszer szülőhazájában meg pont az ellenkezőjét. A feeder horgász evolúciója? Meglehet. Az én példám azt mutatja be, hogyan kanyarodtam el a finomszerelékes feeder horgászat felé.
Gyerekkorom óta horgászom, ami azért nem most volt :). De a method módszerrel és a valóban finom feederezéssel csak pár éve barátkoztam meg. Mint a legtöbb horgász, én is kipróbáltam rengeteg felszerelést, botokat, orsókat. Gyűlik otthon a cucc… Kipróbáltam az igazi ”dióverő”-ket, a távdobás nagyágyúit, de nem jöttek be nekem. Nehezek, sok esetben érzéketlenek, merevek. Igaz – gerinces botokról lévén szó – a világból ki lehet velük dobni. Véleményem szerint azonban a feeder peca nem erről szól. Nem a távdobásról, nem a távolságok legyőzéséről, és nem a 70-100 g-os kosarakról szól, hanem az érzékenységről.

Igazából már régóta vágytam egy pár finom feederbotra. Olyanra, amivel bármekkora halat meg lehet fogni – akár bármilyen kicsit is. Ami könnyű, karcsú, vékony, erős – tehát minden, amire csak vágyhatok.

Hosszas keresgélés után a Zónás fiúk segítettek nekem, már nem először. Több bot került a kezembe egy szárazpróba erejéig – azaz megtapogathattam és megsuhogtathattam őket a boltban. A Middy 4G-ről már sok jót hallottam és olvastam, a Shimano Beastmaster a másik titkos vágyam volt (azóta ez is meglett), de a Team Daiwa SR3-t kézbe véve tudtam – megtaláltam, amit szerettem volna. Mivel a baráti társaságunkban van mindenféle bot, ezért kipróbálhatjuk mindegyiket. Végigpróbálva őket, az SR3 lett a szerelmem.Maga a bot - amibe beleszerettem, hihetetlen paraméterekkel rendelkezik. 3,60 m-as és ehhez a hosszhoz 210 g súly (?) tartozik – már ha ez annak nevezhető. Ez egy angol piacra gyártott igazi finom peca. Nagyon vékony a blank – ennek megfelelően a spiccek vastagsága a ceruzabélhez hasonlatos. Három spicc jár hozzá. Érdekes, hogy a három spicc különböző hosszúságú. A legerősebb a legrövidebb. A legfinomabbal szerintem a legkisebb keszegek gondolatát is lehet látni – annyira hajlékony és rugalmas.

Különböző hosszúságú spiccek
Különböző hosszúságú spiccek


Igazi angolos pálcához méltóan nem a dobósúlyát adják meg, hanem a hozzá használatos zsinór maximális méretét. Ez 3-8 lb., ami kb 18-as maximális főzsinórt jelent. Kézbe véve először megijedtem – milyen vékony spiccek járnak hozzá. De bíztam a márkában.

Gyöngyörű kidolgozás
Gyöngyörű kidolgozás


Az első vízparti próbák során hamar kiderült, mit bír a bot (megjegyzem, az első pár 10 dobásnál úgy bántam vele, mint a hímes tojással). Az első teszt egy Fox EOS 7000 orsóval, 15 g Preston methodfeeder kosárral esett meg a legerősebb spicc (sárga) mellett. A főzsinórom 18-as volt, dobóelőke nélkül. Ez a bot a nem szereti, és a vékony gyűrűk miatt nem is bírja a dobóelőkét. De nincs is rá szükség. Sem a dobósúly, sem a távolság nem indokolja. Több mint 100 db hal után sem volt egyszer sem szakadásom. A horog 10-es szakállnélküli 0.06 előkén, csalitüskével.
A Preston 15g kosár megtöltve kb. 30 g-t jelent. Ezzel az össztömeggel a 60-70m-es távolság gond nélkül teljesíthető. Ennél nagyobb távolság ritkán szükséges method horgászat során.

Megtöltve kb. 30gr
Megtöltve kb. 30gr


A teszteléseket a Benta tavak 7-es taván végeztem – ami egy nagyhalas tó. Van benne jelentős számú „tescos” méretű hal is, de néhány igazán szép példány is a horogra akadt.
Ugyan a víz még hideg, ezért a halak nem védekeznek olyan intenzíven, mint nyáron, de megmutatkozott a bot ereje és használhatósága. A 7 és 10 kg közötti halak erejét szinte csak a bot rugalmassága őrölte fel, az orsó fékje alig-alig szólalt meg. Külön hangsúlyt helyeztem arra, hogy mennyire lehet vele nagy testű halat irányítani anélkül, hogy az egész tavat bejárnánk – az összes szomszéd legnagyobb örömére :)Nekem szokásom, hogy a botot vízszintesen tartva, váltogatom a fárasztás irányát jobbra és balra. Ezáltal a hal hamarosan azt se tudja, merre az előre, merre a hátra. Ezt kihasználva szinte nyílegyenesen kihozható a part közelébe a hal. Egyszer sem kellett a szomszédokat zavarnom, és ez végképp meggyőzött.
Sok esetben merítettem meg úgy halat, hogy az akadás éppen szájszélben volt, vagy csak egy hártya tartotta. De a finom botnak köszönhetően gond nélkül megszákolható volt az ilyen hal is.Sokszor horgászat közben csodálkozunk – bevágás után leakad a hal. Elkönyveljük azt, hogy biztos rosszul akadt. Véleményem szerint legtöbb esetben ez játszódik le: vékonyan, szinte alig akad, de egy merevebb bot azonnal kitépi a hal szájából. Ezzel ez nem történik meg. Finoman fárasztva bármilyen vékonyan is akad – ezzel a bottal szákolható a hal.

Összességében egy olyan pálcát sikerült találnom, amely minden igényemet kielégítette:
Könnyű, érzékeny, gerinces, és fárasztáskor is erős. A rugalmas bot kidolgozza helyettünk a halat, könnyedén „utánanyúl” a hal mozgásának. Érdemes kicsit spórolni rá – megéri az árát. A teszt során meggyőzött, és az óta már a 390-es is a botzsákomban pihen!

DAIWA SR3 feederek az áruházban

Ajánlom mindenkinek finomításon való elgondolkodást. Más szintre emeli a feeder horgászatot az egyszer biztos!

Üdv,
Nagy Tibi

AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére