Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Fluorocarbon kötések- a pergetéstől a békés halazásig!

Fluorocarbon kötések- a pergetéstől a békés halazásig!

Ha ezt a cikket elolvasod, többé nem lehet gond a fluorocarbon kötések elkészítése - akármilyen módszerrel horgászol is!

Hasznos fluorocarbon kötések "upgrade"

Miért upgrade? Az előző cikkemmel kapcsolatban rengetegen kerestetek meg, hogy különböző helyzeteket, hogyan oldanék meg, vagy egy két problémára mi is lehet a megoldás? Így most frissíteném a régebbi kötésekkel kapcsolatos cikkemet és ez most nem csak a pergetőknek fog szólni, hanem a békés halas horgászoknak is!

Mi is a fluorocarbon (FC) zsinór?

A fluor-polimer egy fluor-szénhidrogén alapú polimer, amely több szén-fluor kötést tartalmaz. Hihetetlen nagy ellenállás jellemzi a különböző vegyületekkel, savakkal szemben. A legismertebb fluorpolimer a politetrafluor-etilén, azaz a teflon, azt hiszem, ennek a remek bevonatnak az ellenállását nem kell külön bemutatnom. Leegyszerűsítve: fluor – szén és polimer ötvözet.

Merevebb, kopásállóbb, csomótűrőbb, mint a monofil - ééés!!! - a fénytörése megegyezik a vízével, így gyakorlatilag láthatatlan a víz alatt. Sokkal simább a felülete, mint a monofil zsinórnak és keményebb is. Óriási előnye, hogy süllyed, mint a balta nyél nélkül.
Ezek azok a fő tulajdonságai, ami miatt kedveljük, mint előkét. Főzsinórnak a merevsége és a memóriája miatt nem igazán alkalmas, konkrétan leugrik a dobról. 

FONTOS!

Fluorocarbonok minősége változó, a legszembetűnőbb probléma, hogy nagyon gyorsan opálosodik vagy a felülete kiszálkásodik.
Az olcsó FC nem FC. 1000 Ft-ért nem Fluorocarbont kapsz, ha nem monofilt. Ezt pedig nagyon egyszerűen tudod ellenőrizni:
- Fogj egy öngyújtót és olvaszd meg a végét. A monofil anyaga nylon, ami ég és fekete massza marad utána, míg az FC olvad és víztiszta marad.

Ha nehezen boldogulsz a kötéssekkel akkor sem feltétlenül a TE kézügyességeddel van a probléma, ha nem, túl merev az FC és szétrúgja a kötést. Ezért használjuk az alábbi Fluorocarbonokat:
TORAY Premium: ez egy merevebb FC, viszont a legellenállóbb a környezeti viszontagságokkal szemben. Ha nehéz terepen horgászol ezt válaszd. 
TORAY Excellent: A legjobb minőségű FC. Alapból egyenes és nehéz mint a kő. Nagyon kezes, legkönnyebben köthető. Közepesen ellenálló.
Daiwa Prorex: Kkezes, jól köthető. Közepesen ellenálló.

Flurocarbonok, amiket mi is előszeretettel használunk: >>TORAY Excellent<; >> TORAY Premium<<Térjünk rá a kötésekre!

A fenti tulajdonságai miatt egy kicsit nehezebben köthető, és néha előfordul, hogy a látszólag jól sikerült kötés bizony szétcsúszik, szétrúgja magát. Ezekre a problémákra mutatok egyszerű megoldásokat!

Csalitüske kötése fluorocarbon előkére

Finomszerelékes horgászoknál szokott gyakran előfordulni, hogy a kötés elhagyja a csalitüskét, ha meg nem, még bután is áll az egész szerelék.
Látszik, hogy nem látszik?! :) (A bal oldali fluorocarbon-ra gondolunk)

Csalitüske
kötésére én az UNI Knot-ot használom, más néven a hóhér csomót. Nem a legegyszerűbb kötés, de csak egyszer kell átfűzni és nyíl egyenesen tartja a tüskét mindenféle csavarodás nélkül és persze a lényeg: nem tud szétcsúszni. Továbbiakban pedig a horgot a hagyományos csomómentes kötéssel kötöm.Lapkás horognál
már egy kis trükk alkalmazása szükséges. Ugyanis a monofil zsinór rugalmas, hosszában és keresztmetszetében is, így amikor szépen feszesen megkötjük a horgot, az összefeszül, összetapad, és nem tud szétcsúszni. A fluorocarbon nem nagyon nyúlik se így se úgy, sőt ki is akarja magát rúgni, tehát lazulhat a kötés. Nincs más dolgunk, mint egy öngyújtóval a karbon végét megolvasszuk, ezáltal egy kis végdugót képezünk a végére. Ha meg is csúszna a kötés a dugó megakad és stabilan tart tovább!Füles horgok kötése (folyóvízi szerelék vagy tavi fenekező szerelék)

Füles horgoknál és rabló halas
horgoknál is a fenti, a csomómentes kötés a legjobb verzió, visszaolvasztott véggel, mert a horgunkat stabilan és mereven tartja. A másik lehetőség pedig a PALOMAR-Knot. Sokan ilyenkor a Clinch kötést mondják, de az nem az igazi:
1. Nehezebb megkötni. 2. Könnyű elrontani. 3. vastagabb Fluorocarbon szétrúgja.Palomar kötést pedig csukott szemmel is megcsinálod, nem tudod elrontani és az igazán vastag karbonok sem rúgják szét.

Visszakanyarodnék egy mondatra a csalitüskéhez. Ha ennyire jó és egyszerű kötés a Palomar miért nem kötöm így a tüskét? Mert pl. a fine tüskének a fülén nem tudom kétszer átfűzni és vastagabb a csomó.

Ahol extrém terhelésre és igazán vastag karbonokról beszélünk (0,8mm-2mm -ig) ott szinte minden csomó kínszenvedés. Sokan itt már krimpelnek, én ezt kifejezetten ellenzem. Megváltoztatja az átmérőt, belevághat, meggyengíti a fluorocarbont.
A Ring Knot erre nyújt megoldást. Alpintechnikában is használják kifejezetten nagy tömegek rögzítésére.Fluorocarbon zsinór összekötése normál damillal vagy fonott zsinórral

Ezt már előző cikkemben bővebben kifejtettem, hogy két zsinór összekötésénél törekedni kell a legkarcsúbb csomóra.

Sokan a Double-Uni-Knot vagy a Blood knot-ot kötik, egy bojlis bot egy centis spiccgyűrűjénél sokat nem számít, de egy feeder és egy pergető botnál rengeteget.Példa: vegyünk egy 0,30-as FC-t, amit összekötünk egy 0,12mm-es fonottal. A spiccgyűrű belső átmérője 3mm. A Double-Uni-Knot vagy a Blood knot, háromszorosára növeli az átmérőt, mert az FC nem lapul el és még egy milliméter ki is áll belőle, mert nem vághatjuk vissza tövig. Tehát: 3x0,30+1=1,9mm remegő zsinóron fut ki a gyűrűkön. Ez a belső átmérő 60%-a, de mivel remeg a bot spicc és a zsinór is, így folyamatosan akad, a legjobb esetben csak lassítja a zsinórt, amivel jelentős métereket veszítünk. Vagy ha nagyobb tömeggel dobálunk, ami átrántja a csomót, az ki is nyírja, minden egyes gyűrű egy jó nagy pofont ad a csomónak, aminek egyszer csak „szakadás” lesz a vége. Pergető botoknál 3-4, míg feedernél 7-8 gyűrű jelent problémát.A könnyebbik megoldás az Albright-knot. Ez, amint az ábrán is látszik, csak a duplájára növeli meg az átmérőt. A fonott zsinór vastagsága itt elenyésző, mert egy feszes kötésnél ellapul.A nehezebbik megoldás és egyben a legjobb is az-az FG-Knot. Ez egy hosszú, karcsú fonat. Ez egy kúposan emelkedő az átmérőt minimális mértékben megváltoztató bitang erős fonat. Én kifejezetten csak a vastag harapás állókhoz használtam, de miután megtanultam megkötni a vékonyabb zsinórokhoz is (ami felér egy extrém sporttal), így már csak ezt használom.Hogy miért kötöm a két zsinórt, miért nem kapcsot használok?

- Semmivel sem gyorsabb bekötni a forgókapcsot vagy a Knot-at-Knot kapcsot, mint megkötni az Albright-knot –ot.
- Nem csak 50 centit tudok bekötni, hanem akár másfél métert is, mert a dobást nem befolyásolja, így menet közben újabb előke bekötése nélkül tudok szereléket váltani. És ha a helyzet úgy kívánja egész rövid „zászlóval” tudok dobni.
- Nincs veszélyben a spiccgyűrű a kapcsoktól.

***

Remélem, ezeket a kötések és megoldások felbátorítanak az FC használatára és kamatoztatni tudjátok az előnyeit!

És most a pergetőhorgászokhoz szólok egy kis összeállítással:

Dropshot kötések:

Szándékosan hagytam a végére ezt a kötést, mert a Dropshot itt a kakukktojás. A fenti kötések, módszerek működnek monofil zsinórral is, de persze FC-vel jobb az eredmény. Viszont a Dropshot csak Fluorocarbonnal működik! Ennél a technikánál elengedhetetlen a merevsége és a „láthatatlansága”.
Alapvetően kétféle kötés létezik erre a technikára: egy könnyebb és egy bonyolultabb. Valamiért a bonyolultabb kötés terjedt el nálunk, pedig szerintem nem is jobb. Ez a Wizel-Dropshot-Knot.Az egyszerűbb és a jobbik kötés pedig a Palomar-knot amiről már fent írtam is.Mind két kötésnél a horgokat szépen be kell igazítani, hogy függőlegesen álljon, szépen elvágólag a Fluorocarbonnal. Aztán mehet a peca.

Végezetül a legfontosabb: Minden kötésnél a meghúzást megelőzően be kell nedvesíteni a Fluorocarbont, mert meghúzásnál hő keletkezik és elégeti magát.

Fluorocarbonra fel! :)


Üdv,
Gabi

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére