A minap egyik horgász ismerősöm arról panaszkodott, hogy a Tisza bizonyos részein lehetetlenség pergetni, mert állandóan hatalmas busatestekbe akad a könnyű pergető cucc műcsalija. Egyből megkérdeztem a sráctól, hogy akkor miért nem busára horgászik, ha annyi van ott belőle. Válasza a szokásos volt: „Én nem szoktam gereblyézni!”. Ja, meg azt mondta nem kis büszkeséggel, hogy ő nem eszi a halat, mindet visszadobja. Hiába mondtam neki, hogy a busát teljesen szabályosan, abszolút sportszerűen is meg lehet fogni, ő csak hajtotta a magáét a gereblyézésről. Kérdésemet, hogy ha úgyis visszadobja, akkor nem mindegy neki, hogy milyen fajta halat fog - na, ezt aztán nem is értette a pocogány.
Barátaimmal elhatároztuk, hogy az idén megpróbáljuk a tiszai busákat célba venni. Már amennyiben a szőke folyó lesz olyan kegyes hozzánk és nem árad feszt. Ha tényleg annyi busa van ott, biztosan sikerül kifognunk közülük néhány jókora példányt. Fenekezős módszerrel fogunk próbálkozni elsősorban.
Mi nem csak kifogjuk a busát, hanem finom ételeket is készítünk belőle. Az egészséges táplálkozás egyébként is sok hal fogyasztását jelenti. Halat ennénk inkább, mint azt a sok műizét! Tény viszont, hogy ez a hal kicsit más ízű, mint a megszokott hazai halaink, nyilván nem olyan fenséges, mint a tiszai süllő, de azért a tavi pacni pontyot magasan veri.
Életem legnagyobb hala családi körben. Ezt a „busmant” meg sem tudtuk mérni, akkora volt: negyven kiló, alsó hangon. Kész disznótort rendeztünk vele. Akik csak egy falatot is ettek ebből a halból, mindnyájan csakis elismeréssel szóltak. Nyilván el is kell tudni jól készíteni a busát, hogy ne csupán egészséges, de ízletes eledel is lehessen belőle
Ha a családban senki sem enné a halat, tessék elajándékozni a kifogott busát ismerősöknek. Biztosan lakik a közelben olyan szegény honfitársunk, aki nagyon is örülne egy ajándék busának. Neki kell odaajándékozni, nem pedig visszadobni!
A Technoplanktonos busahorgászat összes kelléke beszerezhető a webáruházból. A sportszerű és teljesen szabályos busafogó horgászmódszeremet, valamint a hal szakszerű konyhai előkészítését megismerhetik ebből a filmből: