Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Gondolatok a mini jigfejek készítéséről

2009 év végén kerültem közelebbi kapcsolatba a mini-twiszterekkel. Már az első találkozás meggyőzött fogósságukról, így elhatároztam, hogy felfejlesztem készleteimet. Az apró szilikonok beszerzését még nagy nehezen megoldottam, de hozzájuk való jigfejeket már sehol sem kaptam. A problémát viszont kezelni kellett, hogy a kis csalik adta lehetőségeket ki tudjam használni.
2009 év végén kerültem közelebbi kapcsolatba a mini-twiszterekkel. Már az első találkozás meggyőzött fogósságukról, így elhatároztam, hogy felfejlesztem készleteimet. Az apró szilikonok beszerzését még nagy nehezen megoldottam, de hozzájuk való jigfejeket már sehol sem kaptam. A problémát viszont kezelni kellett, hogy a kis csalik adta lehetőségeket ki tudjam használni.2009 egyik cudar hideg estéjén, Gyula barátom megmutatta a téli jászozás trükkjeit a Duna parton. Az apró szilikonokat ekkor még vendégólmozással tálaltuk, így nem jött elő a jigfej beszerzésének kérdése. Még akkor sem foglalkoztam velük túlzottan, mikor Dávid Feritől hallgattam meg egy nagyon érdekes előadást az UL horgászatról és az általa használt apró „kütyükről”. Egy későbbi alkalommal azonban, mikor a csukák és süllők nem voltak hajlandók érdeklődést mutatni csalijaim iránt, alternatív „C” lehetőségként, elkezdtem a balatoni kikötő kristálytiszta vízében sügérezni. Élvezetes volt megfigyelni hogyan támadják a szélrózsa minden irányából feltűnő sügérek, a vízbe pottyantott twisztert. A csalit vízközt emelgetve, pöccintgetve játszadoztam velük….pontosabban ők velem, mert csak bökdösték, nézegették a twisztereimet. Aznap csak két halat sikerült becsapnom, de a peca nagyon tanulságos volt, mert az átlátszó vízben - mint egy akváriumban - szemmel követhettem a csalik méretének, és színének változására adott reakcióját a csapatnak. Azon túl, hogy pillanatok alatt kiderült a kis csíkosok aznapi étvágyához legjobban igazodó szín, az is egyből nyilvánvalóvá vált, hogy a twiszterek hosszúságának akár egy centiméteres különbsége is drasztikus hatással lehet a sügérek érdeklődésére. Ha ínyükre való műcsalival rukkoltam ki, rejtekükből kimerészkedve megjelent az egész banda. Ha viszont rosszul választottam meg ugyan azon méretű csali színét, teljes közönnyel díjazták erőfeszítésemet. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy a megfelelő méretű gumihoz nem volt megfelelő méretű jigfejem. Számtalan alkalommal kellett végignéznem, ahogy a sügérek a jól megválasztott szilikont épp csak megrántották, vagy a farkukat bekapva, a horog érintése nélkül vonszolni kezdték. A műcsali a jighoroggal együtt már nem fért be az apróságok szájába.

Természetesen a következő napot már kedvenc horgászboltjaim bejárásával töltöttem. Sajnos hiába, mert a mai magyar horgászcikk-kereskedelemben vagy túlságosan nagy horgokon érhetők el a kis ólomfejek, vagy olyan vaskos nyakrésszel vannak ellátva a megfelelő horgokon lévő fejek, hogy nem lehet felhúzni azokra a szilikont. Találtam ugyan mind méretben mind alakban tökéletes darabokat, de azok pocsék minőségű horgokkal voltak szerelve, így több halam elvesztése volt számlájukra írható. A problémám kezelésére egy merész gondolat megvalósításával, egyszerű megoldást találtam. Miután nem kaptam elvárásaimnak megfelelő jigfejet, eltöprengtem, hogy mivel tudnám kiváltani azokat. Szétnéztem a horogpiacon füles horgok után. Találtam is egy fajtát, melynek két mérete is alkalmasnak ígérkezett jigkészítéshez.Ezek után már csak az volt a kérdés, hogy a horog anyaga bírja-e a hajlítgatást. Ugyanis feltett szándékom volt, hogy az egyenes szárú horgokat jighorog alakúra alakítsam. Ennek a lépésnek az elvégzését pontosan azért éreztem szükségesnek, amiért annak idején a jighorgokra jellemző alak is kialakulhatott. Ezeknél a speciális horgoknál, a horog öble felé visszahajtott horogszár gondoskodik ugyanis arról, hogy horgászat közben feszesen tartva a zsinórt, a jigtestben a horog hegye felfelé álljon. A szerelék kevésbé hajlamos így az elfordulásra és elakadásra. A próbálkozás 9:1 arányban bejött, azaz csak egy horgot törtem ketté a hajlítások alatt. Úgy tapasztaltam, hogy minél lassabban alakítom át a horgot, annál kevésbé hajlamos az a törésre.A hajlítás után, már csak a megfelelő súlyú sörétólmot kell a horogra rányomni egy fogóval, és el is készült a saját készítésű jigfej. Az így előállított jigfejeknek két előnyük is van az öntött fejűekkel szemben.

1. Bármikor megváltoztathatjuk a fejek méretét a pillanatnyi feltételekhez igazodva, mivel a jobb sörét ólmok könnyen szétnyithatók és újra zárhatók.
2. Többször megesett velem, hogy makacs elakadáskor mikor épp beszakítani akartam csalimat, ólom nélkül ugyan, de kipattant a horog. Tehát ha épp a fej akad el egy akadóba, akkor a damyl erőteljesebb meghúzásakor a sörét puhasága miatt csak az ólomtól kell elbúcsúznunk, a horgot ismét felhasználhatjuk.

Puding próbája az evés!Az apró jigfejekkel felfegyverkezve a következő bevetésen már 12 sügérrel sikerült elhitetnem, hogy amit látnak az valami nagyon izgalmas, és étkezésre alkalmas ínyencség, és nem csak egy olajízű gumidarab. A megfelelő horgokkal szerelt készséget úgy kapták be, mint kacsa a nokedlit. A saját készítésű jigfejeket azóta számtalanszor teszteltem és sikerült is becsapnom velük gardát, sügért, feketesügért, csukát, de úgy gondolom, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen számtalan halfajt (és itt direkt nem használom a ragadozó szót) lehet velük megtéveszteni.


Felmerülő kérdésekre válaszolva:

1. A horog anyagának a hajlítást követő túlzott károsodása eddig nem igazolódott be. Masszív elakadások alkalmával eddig mindig a damyl szakadt (16-os monofil), a horog nem tört el.
2. Természetesen más horgok is jók a jigkészítéshez. A kezdetek óta már számos horgot alakítottam át jighorognak.
3. Ma már léteznek ritkán elérhető gyári jighorgok a piacon, de nagyon kevés horgászboltban kaphatók. A „hajlítgatós” megoldás azoknak adhat alternatívát, akik nem akarnak akár hónapokat várni a megfelelő horog behozatalára. Ne feledjük! Gyári jighorgok alkalmazásakor is élvezhetjük a sörétólmok előnyeit.
4. Azoknál a kisméretű gumiherkentyűknél, amikhez én használom a saját kezűleg hajlított jighorgokat, semmilyen problémát nem okoz a jigfej „gumi fixáló pöckének” hiánya. Eddig még nem okozott bosszúságot az elforduló vagy lecsúszó műcsali.Bevetésre kész műcsalik saját készítésű jighorgokkal.

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére