Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Gyorsan dolgozó etetési megoldások rövid pontyhorgászatokhoz

Gyorsan dolgozó etetési megoldások rövid pontyhorgászatokhoz
Leugrasz 6 órára, fél napra, egy napra valahová és jó lenne nagy pontyokat is fogni? Sok magyar és nemzetközi pontyhorgászt is foglalkoztat ez a téma, ássuk is magunkat bele!
Sokan csináljátok, most néven is nevezzük!

Ebben a cikkben a bojlis botokkal történő fenekező horgászatról fogunk beszélni. Egészen pontosan olyan horgászat ez, ahol egyszerre van jelen a székben ücsörgés - "thermo bögréből való kávészürcsölés" - valamint a halfogás öröme... mindezt rövid idő alatt!

Sokan csináljátok, most néven is nevezzük! A rövid bojlis horgászat koncepció, maga a kifejezés is viszonylag új jelenség hazánkban. Ha jobban belegondolunk, hogyan is férhet össze a sátrazás, a 2 köbméternyi felszerelés, elektromos kapásjelzős, rodpodos beállás, bójázás, stb. a fél vagy egy napos időtartammal? Nagyon is jól, köszönhetően az elmúlt évek nagy ütemű, rendkívül gyors fejlődésének!

A több napos bojlis eszköztár egyszerűsödésével, funkcionális letisztulásával, a feederezésből átvett technikákkal és elsősorban a csalik és etetőanyagok robbanásszerű fejlődésével mára már akár 12 óra alatt megvalósítható az, ami egyszerre jelenti a természet közeliséget, vízparti szemlélődést, nyugodtságot, a környezetbe való beolvadást ÉS a pontyfogás örömét.


Ebben a cikkben most csak a koncepciót mutatjuk be, összefoglalva azokat a tényezőket, amelyek nélkül unalmas ücsörgéssé és várakozássá alacsonyul le a nagy nehezen horgászatra kiszorított kevés időd!

Íme siker "kegyetlen" logikája:

1. A bojlis botos pontyhorgászatokon, a siker kulcsa az etetés csalogató hatásának eredményessége. A rövid időtartamú bojlis botos horgászatoknál ennél azonban több kell: nemcsak a csalogató hatás foka, hanem annak sebessége is kritikus sikertényező!

2. Az ilyen jellegű, bojlis botos, rövid időtartamú pontyhorgászatokhoz megfelelő etetés szükséges! Ennek összeállításához meg kell érteni, mitől gyors egy etetés és melyek azok a legfontosabb szabályok, amiket alkalmazva, akár 1 nap alatt is több tíz kiló pontyot foghatsz! (Egyébként ebben segítenek a Zónás srácok, Black Carp Robi és Csillag Attila ebben a filmben.)

3. Az etetés aktivizálódásának sebességét azok az alkotóelemek biztosítják, amelyek a vízben nagyon hamar "nyitnak" és így gyorsan is terjednek. Ilyenek az ízesített és natúr csemegekukoricák, főtt vagy csíráztatott (ízesített vagy natúr) kendermagok, a halolaj alapú adalékok, kisebb méretű, ezáltal gyorsabban oldódó pelletek, az oldódó bojlik és lisztszerű finomságú hallisztes etetőanyagok, azaz a method mix-ek.

4. Az etetéshez felhasznált alkotóelemek megfelelő minősége és elkészítésének módja elsőrendű fontosságú. Hiába minden egyéb felkészülés, ha nem a kívánt módon dolgoznak az összetevők. A horgászboltokban, webáruházakban található óriási kínálatból nehéz választani. A vízparti sikered esélyének valószínűsége ugyanakkor valójában már a boltok polcain eldőlhet...

5. A minőségi, funkcionális összetevőkből bármilyen "feladat" megoldható, legyen szó rakétás, spomb-os etetésről, etetőlapátos beszórásról, csúzlizásról vagy akár etetőkosaras végszerelékről. Az, hogy melyik etetési, csalogatási technikát választod, már a saját "szakértelmeden" múlik, hiszen a horgászhelyeden állva neked kell eldöntened, hogy hol keresed a halakat.

6. A legszebb dolog, amikor saját magad által kitalált mix-szel fogsz halat, de idáig hosszú az út. Vannak azonban olyan kész receptek, amelyek már sok vízen, sőt versenyeken bizonyítottak. Kezdésnek kiváló választás egy ilyen!

Ha a fentieknek alapján elkészített etetésen horgászol, akkor nyugodt lehetsz, hogy mindent megtettél a halfogás sikeréért. Már csak egy összetevő van:

6+1. Megfelelő csaliprezentálás. Ezen konkrétan a horogelőkét, a horgot, a csali rögzítésének módját és magát a csalit értjük. Ennek részleteit itt most nem tárgyaljuk, csak egy gyors tipp: a gyors pontyhorgászatokra szóló "agresszív" megoldás lehet, ha egy könnyű 6-os, 8-as horog, amely fekszik a talajon, felette éppen hogy csak lebeg (leginkább a vízzel együtt mozog) egy nagyon látható (fluoro) dumbell alakú minőségi csali.

A gyors pontyhorgászat bemutató filmünkben mindez szabad szemmel láthatóan is bemutatásra kerül október 10-én, 20:00 órai kezdéssel a The Fishing & Hunting csatornán Black Carp Robi és Csillag Attila Zónás pontyhorgászok szereplésével!


AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére