Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hasznos kötések fluorocarbon zsinórhoz

Hasznos kötések fluorocarbon zsinórhoz

A fluorocarbon zsinórok előnyei sok módszernél remekül kihasználhatók. A kötésük viszont nehézkes, pláne, ha a normál monofil damillal való összekötésről van szó.

Az elmúlt egy-két évben a flurocarbon zsinórral kapcsolatos kötések és a csomók megszállottja lettem. Ebben közrejátszott az a tény is, hogy pergetek és ezzel sokkal több kapásom van.
A fluorocarbonok egy bizonyos átmérőig jól köthetőek, de vastagabb méretben már nehézkes és a merevségük miatt szét is csúszhatnak. Sokan krimpelik, de ezzel úgy vagyok, hogy nem azért használok a vízben „láthatatlan” előkét, hogy egy plusz vasdarabot rakjak a csali elé. Nem beszélve arról, hogy egyre finomabb készségekkel, realisztikusabb csalikkal horgászunk, ami elé berakva egy drótelőke, vagy egy krimpelt FC, nem tűnik átgondolt dolognak, ugye?

Miért jó egyébként a fluorocarbon zsinór?

Az igazi FC zsinórok nem olcsók! A pénzünkért viszont alacsony a nyúlási értéket, merevséget, nagyon jó a csomózott szakítószilárdságot és magas kopásállóságot kapunk. A fluorocarbon zsinórok gyakorlatilag „láthatatlanok” a víz alatt. Egy negatívum, ami az előző jó tulajdonságok "mellékhatása", hogy nagyon jó memóriával rendelkeznek, azaz ki kell őket "simogatni", főleg a vastagabb mértekben.

A vezető gyártók közül, hogy egy pár márkát és típust említsek, Daiwa Tournament FC, Trabuco T-Force és a legjobb FC ami valaha a kezembe került az a TORAY Excellent, hihetetlen könnyű vele dolgozni. Lehet kapni drasztikusan olcsóbb FC jelzésű zsinórokat is, de az szinte tuti, hogy ezek maximum a nevükben azok, tulajdonságaikban inkább a monofilokhoz hasonlítanak (és itt most nem említenék márkát).

Speciális alkalmazás a csukázásnál

Egyre többen használnak már csukázni is vastag FC-t (velem az élen). Sokak szerint ez egy orosz rulett. A nem megfelelő FC-vel az is. Bojlis horgászoknál rendszeresített kagylóálló FC dobóelőke 0.5-0,6 –os méretben hibátlanul működik, megrágcsálni meg tudják, de elharapni már nem. Viszont ha tutira akarsz menni, márpedig az a cél, akkor pl. az Savage gear Regenerator egy tökéletes választás.

Vissza a lényegre: hogyan kössük a fluorocarbont?

De térjünk vissza a kötésekre. A fonott zsinórokhoz gyakran „knot at knot” kapcsokkal vagy forgókapcsokkal kötik be az előkét. Próbáltam – használtam, de a para mindig bennem volt, hogy a spiccgyűrűmet lekoccolja, ha véletlenül túlhúzom és viszonylag csak rövid előkék jöhetnek számításba. Így jött a két zsinór összekötése, azaz a fonott pergetőzsinóromra rákötöttem a fluorocarbon előkét. Pergetők és a békéshalas horgászok a hagyományos Blood, Double uni és az Albright kötést használják. Beváltak, erősek, de nekünk mégsem jó!Tudom, sokan úgy vagytok vele, mint a fogorvossal, hogy ha találtál egy jót, akkor nem váltasz még akkor sem, ha lehetőséged van egy jobbra.

De mi is a gond, a fent említett kötésekkel? Ha jobban megnézed, háromszorosára emeli az átmérőt minden átmenet nélkül. Ez koppan, akad, a csomó iszonyatos terhelésnek van kitéve, aminek szakadás a vége. A nagy átmérő különbségeknél, bevonatos fonottaknál szétcsúszik, még hallani is rossz, amikor minden átmenet nélkül áthalad a gyűrűkön. Egy mikrogyűrűs feedernél vagy egy pergető pálcánál meg se próbáld átküldeni.

Amerikai versenyzőknél figyeltem meg, hogy nem használnak kapcsokat. Ők nem elégszenek meg a jóval, nekik a legjobb megoldások kellenek, hisz ebből élnek.

- Csak a csali látható a vízben, így a legrutinosabb prédát is lépre tudják csalni.
- Nem szedik össze a szöszt.
- Kapocs híján nem akad bele a sás és a hínár.
- Nem csak 50 centit tudunk bekötni, hanem akár másfél métert is, mert a dobást nem befolyásolja.

Kisebb utánajárással kiderült, hogy tengereken is ezt használják, ergo: bőven van benne erő. Ha nekik bevált, akkor nekem miért ne működne? Ez a Simplified FG Knot. A zsinór átmérőt kismértékben növeli meg, azt is átmenetesen, így hangtalanul suhan át a gyűrűkön, és iszonyatosan erős, valószínűleg ez lesz a legerősebb része a szerelékünknek.Itt egy videó, ami alapján könnyű megérteni és megkötni:Na, ha már felvállaltam, hogy belekötök a bevált kötéseitekbe, akkor tovább feszítem a húrt. Tudom, hogy sokan használjátok a Clinch Rapala Palomár kötéseket, az utóbbi nekem speciel a kedvencem, de vastag (0,4-től felfelé) FC-nél már nem jó, nem lehet szépen megkötni a merevsége miatt és szét is csúszik. Hogyan tovább?

Mindig van tovább! Így jött egy alpinistáknál használt kötés. Nem volt egyszerű felkutatni, hogy még a nevére sem emlékeztem, de az interneten minden meg van :). Úgy hívják, hogy Ring kötés. Az elve egyszerű:

Ring Knot videó:Sosem egyszerű flurocarbont kötni, de a sok előnye meghálálja. Remélem, ezekkel a kötésekkel jó élményeid lesznek a vízpartokon!

Várom a kommenteket! :)

Üdv,
Gabi

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére