Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Háziréten jártunk, PATRON-t próbáltunk!

Azzal a céllal készült ez az írás, hogy bemutassam, mi hogyan használjuk a Zóna Patron kukorica locsolókat. A horgászvíz kiválasztásakor döntésünk a Háziréti horgásztóra esett, itt van Budapest mellett, szép környezetben fekszik, és nem utolsó sorban mostanában megint kezdenek beletenni halat. Írás közben aztán rájöttem, hogy nem csak a PATRON-ról fog szólni a cikk, hanem a tóról és a hangulatról is.
A PATRON egy SPECIÁLISAN KUKORICÁHOZ készült locsolófolyadék. Etetés előtt önts belőle az etetésre szánt csemege-, főtt, vagy erjesztett kukoricára! A PATRON locsolókkal szeretnénk emléket állítani azoknak a szép ponty és amur fogásoknak, amelyekhez hozzásegítettek ezek a karakteres ízek. Azt vettük észre, hogy óriási különbség volt az aromásan áztatott és a natúr kukoricás etetésünk között. Legtöbbször a halak mennyisége, sokszor a mérete – volt, hogy egyáltalán a fogás maga!

Szép!
Szép!


Ezekkel dolgoztunk
Ezekkel dolgoztunk


Ebből csak kitaláljuk mi a tuti?!
Ebből csak kitaláljuk mi a tuti?!


A Háziréti tóról sok információt lehet begyűjteni, ha valaki utánajár az interneten vagy a környékbeli horgászboltokban. Szűk 12 órát tudtunk a pecára szánni, ennek megfelelően készültünk. Leszűrve a hallottakat, a következőket állapítottuk meg:

- hétvégén semmi esély a bejárathoz közeli helyekre
- hétköznap is nagyon korán kell menni, hogy legyen hely elől. Nyáron mindig vannak sátorosok, legfontosabb azonban, hogy vannak állandó „törzsgárdisták”, akiket meg kell előzni. Hajnal negyed ötre értünk ki, ezzel sikerült egy elfogadható helyet megcsípni
- a büfében van redbull :)
- kulcsszavak az etetéshez: kukorica, halibut pellet, fokhagymás, fűszeres. A PATRON-ok közül így a fehéret, és a pirosat erőltettük, de egy pár kört a kékkel is lepróbáltunk
- van egy bójasor, amin túl kell dobálni, ott gyakoribb a kapás és a halak mérete is nagyobb
- a bójasort spombbal vagy bérelt csónakkal is meg lehet etetni, az idő rövidségére való tekintettel azonban nagyon koncentrált etetést akartunk megvalósítani, így etetőhajót béreltünk erre a napra

Igen korán értünk tehát le. Becsekkoltunk a halőrnél, gyorsan felmértük a helyek foglaltságát, majd nekikezdtünk bepakolni. Szerencsére már nem csak kis kézikocsi van, hanem szekér méretű is, így egy körrel betalicskáztunk. Aki tudja miről beszélek, az érti, milyen nagy öröm ez a bojlis horgász számára!

Nagyobb ernyő kell nyuszómuszó!
Nagyobb ernyő kell nyuszómuszó!


Horgászhelyünk tömören és röviden
Horgászhelyünk tömören és röviden


Az etetésünk alapját egy kissé szétfőzött és erjesztett kukorica adta. Erre kerültek rá a fehér, piros és kék PATRONOK. A csali függvényében tettünk még a mixbe búzát, halibut pelletet és időbomba pelletet.
A kora reggeltől szorgos iparos módjára elkezdtük a horgászatot. Hajókázás, újracsalizás, agyalás. Közben eleredt az eső is, általában egy nagyon alacsony légnyomású időjárásuk volt. A halak nem ettek, bár az egyre gyarapodó etetésen voltak biztató mozgások.

Etetésünk alapját a FEHÉR...
Etetésünk alapját a FEHÉR...


... a KÉK...
... a KÉK...


... és a PIROS PATRONOK alkották
... és a PIROS PATRONOK alkották


Közben gyönyörködtünk a tájban – hiába ez utánozhatatlan „háziréti” sajátosság. Mint ahogy sajnos az is, hogy nehéz az együttélés a helyiekkel. Nem úsztuk meg a szomszéd sporttársat (egyesületi tag), mivel szerinte a mi előttünk lévő bója, őelőtte van. Érdekes, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a parton állva megállapítani, mi van a hellyel szemben egyáltalán kérdéseket vet fel… Alig tettük túl magunkat a döbbeneten, amikor meglepve látjuk, hogy egy csónakos sporttárs (szintén tag) leköt velünk szembe, gyakorlatilag az addig épített etetésünkre.
Úszózgatott és a kb. 4 hektáros első részen pont mielőttünk választott helyet. Kezdett az az érzésünk támadni, hogy vannak, akik nem szívesen látnak napijegyest az „ő” saját helyükön. Ezekre legközelebb jobban rákészülünk lelkileg és akkor nem fog zavarni. Bízunk abban is, hogy a tó menedzsmentje érti-érzékeli, micsoda kincs ez itt, és folytatva a megkezdett utat, egy horgászbarát hangulatú, horgászmódszerekben és halfaunában országosan egyedülálló horgászvizet épít fel.

Gyermekkoromban nem volt távirányítós autóm...
Gyermekkoromban nem volt távirányítós autóm...


Na, de már mindjárt dél és még semmi. Közben maradt az eléggé nyomott idő, kezdtünk fáradni és kifogyni az ötletekből. Egy két bippünk, beleúszásunk volt jelezve, hogy az intenzív PATRON-ozás igen gyorsan megtette a hatását! A szereléket egyszerűre vettük. Egy ólomklipszen felhelyezett 90 grammos ólom alatt a szokásosnál hosszabb előkén volt a horog. Sok helyen iszapos a meder, ezért használtuk ezt a szereléket. De mit tegyünk fel a horog alá? Black Cap is csak forgatta a sapkáját és rágta a botja végét.

Ezzel mindig fogunk!
Ezzel mindig fogunk!


Én megenném!
Én megenném!


Hot Demon kompozíció
Hot Demon kompozíció


Ilyet is lehet próbálni!
Ilyet is lehet próbálni!


Meglátogatott minket Norbi barátunk is, aki jól ismeri a vizet. Megkezdődött a közös agyalás, eszmecsere. Nem biztatott jóval, az okostelefonra letölthető kapásindex applikációja szerint nagyon gyenge, egyhalas időjárásban voltunk. Persze lehet, hogy a kapásindexet egy csendes-óceáni kis szigeten aznap lepotyogott kókuszdiók
számából kalkulálja… mindenesetre lehangoló volt.

Az a bizonyos 'ridikül' - ez precíz!
Az a bizonyos 'ridikül' - ez precíz!


Velünk van az erő?
Velünk van az erő?


Melyiket húzza majd?
Melyiket húzza majd?


A kapásnélküliség egy idő után arra veszi rá az embert, hogy elinduljon a parton, kérdezősködjön. „Black Cap” Robi is elindult és hamarosan visszatért két szem otthon készült csalival, amit egy ott sátorozó horgásztárstól kapott ajándékba. „Ezt tedd fel barátom!” Oldódó bojli állagú, de se nem bojli, se nem pellet alakú, kicsit fűszeres (talán kakukkfű?) és pirosas színű csali volt. Meg is tört a jég! Szinte hihetetlen, hogy ki lehet ismerni egy vizet (nem tudom másnak a számlájára írni), hiszen 15 perccel a csali bedobása után megindult a jelző… Aztán fárasztás közben a másik is, azért az már saját csalira. Így rögtön két hallal fényképezkedhettünk.

Nnna, itt már lesz valami!
Nnna, itt már lesz valami!


Végre vizes lett a merítőnk!
Végre vizes lett a merítőnk!


Megvan a vacsora :)
Megvan a vacsora :)


Talán az is közrejátszott, hogy közben megerősödött a szél is, változott az idő. Feltettük nagyon hasonló ízvilágú Hot Demon bojlit és be is jött a számításunk. Elfüstölt az orsó, akasztás és kezdődött a fárasztás. Jó tízes körüli lehetett… volna, ha nem megy rá a bent lévő bójára! Nincs annál idegesítőbb, mint egy rövid horgászaton így halat veszteni! Közben jött egy-két telepített méretű pontyocska, de ezek nem jelentettek vigaszt. Elkezdtünk pakolni, kabalából a botokat hagytuk bent legutoljára. És akkor elhúzta! Hot Demon megint elsült és óvatos fárasztás után került a szomszédtól kölcsönkért merítőbe a nap hala.

Ilyenek is jöttek
Ilyenek is jöttek


Black Cap akcióban
Black Cap akcióban


Jutalom a nap végén...
Jutalom a nap végén...


Végül nagyjából kikerekítettük a napot, köszönhetően az időjárás változásnak, a megtalált csalinak és elsősorban pedig annak, hogy a PATRON locsolós etetésünk végig ott tartotta a halakat előttünk. A fokhagymás FEHÉR PATRON-t jobban erőltettük és egyszerre hozta be a pontyot és az amurt is az etetésre. A Panama márkájú etetőhajó is szépen muzsikált, gyors, könnyen fordul és jól fekszi a vizet. Gyors fejszámolás után azt találtuk, hogy kb. 6 kilométert (!) mentünk egy aksival szélben.

A napijegyes visszaengedi :)
A napijegyes visszaengedi :)


A horgászatra szánt idő lejártakor úgy jöttünk el, hogy akkortól tudtunk volna jobban fogni. Ez most így alakult!
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére