Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Horgokról ritkán esik szó, valahogy érzékeny téma, sokan úgy vannak vele, mint a fogorvossal: ha megbarátkozott eggyel, akkor nehezen vált. Pedig itt lenne az ideje, mert a klasszikus „bevált” márkákkal megállt az idő, nem haladtak a korral.

Sok részletről írtam már, de a horgok valahogy mindig kimaradtak, pedig a formájuk és méretük nagyban befolyásolják a peca sikerét. Offset horogok minden márka palettáján megtalálhatóak, és sajnos szinte teljesen egyformák, mintha mindenki egy típusú gumit húzna. Arról nem is beszélve, hogy megállt velük az idő, tizen-X éve ugyan az az acél, ugyan az a forma és nehezek mint a kő.
Hosszas keresgélés, sok próbálkozás, tesztelés után sikerült két olyan gyártóra szűkíteni a palettát, akik letudják fedni a ragadozóhalas horgászatot. Széles paletta és modern anyagokkal dolgoznak.

Természetesen két ázsiai gyártóról van szó, egy kisebb Japán cégről, és egy hatalmas Kínai gyártóról. (A következő hosszabb részben sorra veszem az egyes típusokat! A típusok nevei linkek is, rájuk kattintva megnézheted a teljes választékot az áruházban!)


A Japán Ichikawa egy igazi családi manufaktúra, nem tagozódik szét 1000 féle horogfajtára, hanem szigorúan a pergető módszerekre fókuszál. De mindezt olyan szellemiségben teszik, mint ha ősi szamuráj vagy kard kovács dinasztia leszármazottai lennének. A horgaikat kézbe véve egy kicsit tényleg olyan érzés kerít hatalmába, mintha 7 évig edzették és lapolgatták volna, mint egy ősi kardot. A horgokhoz használt acél, az edzése és maga a formák is teljesen saját fejlesztésűek.


A Kínai mogul pedig a Black King Kong, ők egy kicsit más úton jutottak el a világ legjobb horgai címhez. Érdekes része a történetnek, hogy az egyik legrégebbi kínai horoggyár (ami fentmaradt). A BKK története, pontosabban a Zhan családé 1856-ban kezdődött Poyang városában, egy kis műhelyben. Azóta brutálmód kinőtte magát, 600 főt foglalkoztató ultramodern, teljesen automatizált üzemben ontják ki magukból a horgokat. Mindenkinek. Ugyanis ebből lettek ilyen hatalmasak, mindenkinek gyártanak horgot, jó pár neves márka terméke itt készül. Pl. egy ősi Norvég gyártó felszámolta a 2000 főt foglalkoztató üzemét és gépestül technológiástul ebben a kínai gyárban kötött ki, volt is miatta lázongás. És minő meglepetésre ugyan ebben az évben a BKK egy új horoggal jött ki, ami minden eddigi horgánál komolyabb éltartósággal rendelkezett. Ez a tipikus; végül is minek fejleszteni, ha a bérgyártásból adódóan a legújabb fejlesztésekkel dolgoznak, csak annyi a dolgunk, hogy kivállasszuk mindenből a legjobbat és szépen összegyúrjuk. A cég a méretéből adódóan nem csak egy szűk szegmensre fókuszál, ha nem a világra, ebihalazó horogtól a cápázóig, mindenre van valami kiválósága.

De térjünk vissza a horgokhoz. Az Ichikawa mindössze 3 féle offset horgot gyárt, plusz ezeknek az erősített változatát. A horgok főleg férgekhez és karcsúbb swimbaitekhez vannak, szóval süllőzni tökéletesek.
Ichikawa 720: Az elmúlt időszakban ezt a horgot használtam a legtöbbet süllőzni és pisztrángsügerezni. Könnyű és erős, minnow jellegű csalikhoz tökéletes. Hosszú hegyű, szerintem még a vaslapon is simán átmegy. Nagyon jól eltalált forma és méretsora miatt ez a legáltalánosabb horog.


Ichikawa SP: Ez egy vadállat, kifejezetten nagyhalas, öblös horog. Érdekessége ennek a típusnak a hosszú szára, ami mélyebben tartja a gumihalat, így csökken a kiszakadás kockázata.


Ichikawa Muscle: Ha van harcsázó offset akkor ez az. Széles méretsora van, 1/0-8/0, ha egy 20 centis gumit akarsz offsettel szerelni, akkor ez a te horgod.Ichikawa CT-5: Ha nem szükséges a horgot elrejteni akkor ezt a horgot használom kövesezni, süllőzni. Főleg jika rigen, vagy klasszikus dropshothoz. Igen tudom, hogy kicsinek és törékenynek tűnik, de nincs mitől tartani, nagyon jól tartja a halat és nem, nem nyílik ki. Széles méretsora van, Ichikawa TSW: sokan ezt csak klasszikus süllőző horogként ismerik és használják, pedig egy nagyon jó gumihalas horog. Hogy ezt most csebu, jika vagy töltény ólom mögé tesszük az már teljesen mindegy. Brutálisan erős és hegyes. Amit fontos megemlíteni róla, hogy le van forrasztva a horogszem. 


Hármas horgokra itt most nem térnék ki, azok megérnek majd egy külön fejezetet.

Akkor nézzük a BKK-t, mint mondtam ők egy giga cég, ez látszik is a választékon. Csak a hármashorgokból van 15 féle, offsetből 10, brutális egyágú horog választék igaz ebből rengeteg tengeri pecához van.


Amit ezekből ajánlok:

BKK Muse: ezek a legkönnyebb rejtett horgok, szinte súlytalanok, vékony húsúak. A formája kúpos, hogy nagy hal esetén se nyíljon ki. Előszeretettel használom lebegő gumikhoz. A legkisebb horga 6-os/2cm, a legnagyobb 3/0-4,1cm


BKK Nemesis: Nagy öblű, könnyű de erős horog, ha a testesebb gumikat szereted, akkor ez a Te horgod. A legkisebb horga 1-es - 3,5cm, a legnagyobb 5/0 - 5,6cm


BKK Chimera: Vastaghúsú nagyhalas, erős horog. Nehéz, de ennél a pecánál nem is lényeges, hogy könnyű legyen. Érdekessége, hogy egészen kis mérettől készül:
3-as - 2,5cm, a legnagyobb 6/0 - 6,5cm


BKK Titan: Konkrétan titánok ellen készült. Valószínűleg a legerősebb offset ami létezik. Annyiban más, mint a fenti horgok, hogy itt nem a horgot vezeted át a gumi fején, ha nem egy „dugóhúzóval” rögzíted, az egyik legjobb megoldás hogy ne szakítsuk szét a gumit, és nem nagyon tud kinyílni. Pl.: ha a Cannibalt akarod rejtett horoggal szerelni, akkor ez a megoldás. Méret sora is figyelemre méltó:
a legkisebb horga: 1/0 – 3,8cm, a legnagyobb 18/0 - 12cm!!!


BKK Imp: Az elpusztíthatatlan egyágú wobbler horog. Bevallom, nem pártolom az egyágú wobbler horgokat. Nem az erejükkel van gond, mert ezt a horgot nem lehet tönkretenni, ha nem a méret és a súlly arányával (kb. a háromszor kisebb a tömegük). Sok wobbler mozgását befolyásolja a horog, mondhatni beletervezik (susspend...), ha a súlyt nézzük, akkor sokkal, de sokkal nagyobb horgokat kell használnunk, amik az akasztás eredményességét nagyban befolyásolja és nem pozitív irányba. 

Merjetek váltani és próbáljátok ki ezeket a horgokat!

Gábor

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére