Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hidegvizi apró finomságok method feeder technikához

Hidegvizi apró finomságok method feeder technikához

A horgászboltban töltött napok során nem ritkán szembesülök azzal, hogy rengeteg vásárlónknak okoz gondot a halfogás, amikor drasztikusan visszahűlnek vizeink. Való igaz, hogy a megváltozott körülményeknek köszönhetően nehézkesebb kapásra csalni uszonyos játszótársainkat, de közel sem lehetetlen! A lelassult anyagcsere, a minimális táplálékfelvétel, a kevesebb mozgás és a letisztult víz mind megnehezíti a dolgunkat, de ehhez nekünk kell alkalmazkodni!

Aki igazán beleszeretett ebbe a gyönyörű hobbiba vagy sportba, érthető ha nem bír magával a hidegebb időszakokban sem, ha épp nincsenek befagyva a vizeink. Biztos ti is ismeritek azt az érzést mikor már hajt a vérünk és nem számít hány réteg ruhát kell magunkra erőltetni, ha jön végre egy-egy enyhébb nap. Az "öltözz melegen és rétegesen" típusú témára nem térnék ki, természetesen ez is nagyon fontos része a téli pecáknak, de ehhez találtok már számtalan aláöltözetet és thermo ruhát. Inkább azzal foglalkoznék, amit a betérő vásárlóinknál általános hibákként figyeltem meg és azt mutatnám be nektek, hogy szerintem milyen módosításokat kell végrehajtanotok a nyári "zabálós" időszakhoz képest, hogy eredményesek lehessetek.

Totál lehűlt vízben sem lehetetlen
Totál lehűlt vízben sem lehetetlen

1. Horog és horogméret

Szándékosan ezt az elemet vettem előre, mert a legnagyobb és leggyakoribb hibát itt látom. Legtöbben valamiért félnek a kisebb horgoktól és ilyenkor is a nagyobb kampókkal ülnek ki a vízpartra. Általánosan elmondható, hogy a lehűlt, letisztult vízben még óvatosabbak lesznek a halak és nem is zabálnak olyan intenzíven, nem olyan erősen "hörpölik" fel a csalinkat és ilyenkor nagyon sokat számít a horgunk súlya. A legtöbb vásárlói beszélgetésből nekem az jön le, hogy a kisebb horgoktól való "para" okát az esetleges halvesztések okozzák. Tény, hogy ez egy valós félelelem, több halvesztésed lesz egy pici horoggal, mint egy naggyal, viszont most jön a lényeg: ha az óvatosan táplálkozó ponty nem veszi fel a nagyobb horgodat, akkor nem is lesz, ami leforduljon... A legutóbbi pecámon pl. 15 megszákolt ponty mellé jutott 6db lefordult hal, de ezt inkább bevállalom és nyomok egy pörgős pecát, ahol néha a halak is nyerhetnek, mint hogy ott üljek 5-6 órát 1-1 kapásért vagy akár egy betliért!
Amit én tanácsolok ilyen időszakra: 12-es horognál semmiképpen sem mennék feljebb és azokból is a könnyebb, vékonyabb húsúakat preferálom mint pl. Preston KKM-B, Gamakatsu A1 Hard LS-2263, Middy QC-1. Az sem ritka, hogy le kell menni egészen a 16-os méretig az eredményesség érdekében, de ez már tényleg elég extrém, és ehhez persze kellően lágy botok is kellenek. Egy full merev bojlis jellegű bottal sajnos tényleg kódolva van a halvesztés már ilyen aprócska horgoknál, de ezt mindenkinek a saját botjához kell kitapsztalnia, hogy meddig lehet lemenni. Megfelelő botok mellett a legkisebb horgok is jól fognak akadni és megfelelően tartani fogják még a nagyobb halakat is fárasztás közben.

Szépen tartotta
Szépen tartotta

A kis horog is bele tud ülni a nagyobb halak szájába
A kis horog is bele tud ülni a nagyobb halak szájába


2. Bot

Az előző témából már érezhettétek: a téli pecához megfelelő botra is szükséged lesz. Ezeket a finomításokat nem tudod véghez vinni egy folyóvízi XXH bottal, de nem is feltétlenül kell a pilincka picker botokhoz nyúlni. Amit általánosságban elmondhatunk, hogy a kapások is sok esetben már jóval maszatolósabbak, amihez nem árt ha a lehető leglágyabb spiccet teszed fel. Ezzel a finom kapásokat is jobban fogod érzékelni, ráadásul a halnak sem kell akkora ellenállással szembesülnie egy finom 0,5-1oz erősségű spiccnél, mint egy heavynél, ami megint csak apró, de fontos részlet. Nyilván ha nagyobb távolságokra kell horgászni, akkor kézbe kell venni egy erősebb botot, de ezek között is bőven lehet ma már olyanokat találni amiben benne vannak a nagyobb távolságok, de mellette megőrzi a lágyságát és az angolos karakterisztikáját. Ilyen esetekben nálam mostanában a Middy Power Phase bot kerül a kezembe, ami gyönyörűen dolgozik és a 160grammos dobósúly ellenére gyönyörűen utána nyúl a halnak és 100 méterig jó is vagyok vele.

Fontos hogy jól dolgozzon botunk
Fontos hogy jól dolgozzon botunk

Ő is partot ért
Ő is partot ért

3. Etetőkosár

Ahogy az írás elején említettem ilyenkor már jóval kevesebb táplálékot vesznek fel a halak és könnyű is túletetni őket, hamarabb eltelnek. Emiatt előtérbe kerülnek az S-es méretű, small method kosarak. Ebben nincs is különösebb furfang, kell pár pici kosár, meg a hozzá való töltő, aztán lehet is eldobálni, hadd örüljön a kedvenc boltosod :) . A bonyolultabb dolgot ismét csak az okozza, ha beljebb tartózkodnak a halak és be is kell "somni". Én ezt a Top-Mix Arrow kosaraival szoktam megoldani, ami rendkívül jól repül és marha pontosan dobható nagy távolságokra még szélben is. Az apró trükk hozzá, hogy a Middy large method töltőjével töltöm meg. Ez a szerszám pont passzol ehhez a kosárhoz (akárcsak a Prestonokhoz, Nevisekhez), de jóval sekélyebb a többi töltőnél, így egy laposabb, kisebb gombócot kapunk, tehát kevesebb kaját tudunk vele bejuttatni. A cél az, hogy megfogjuk őket, nem pedig, hogy jól lakassuk!

A Middy töltő szerszámmal kisebb töltetek is készíthetőek
A Middy töltő szerszámmal kisebb töltetek is készíthetőek

Kevés kajával töltött large kosár
Kevés kajával töltött large kosár

4. Etetőanyag

Én a legtöbb helyen egész évben halliszt alapú, jó minőségű kajákkal horgászom, amiknek általános jellemzői, hogy magas fehérje tartalmúak, gyorsan bontanak és finomszemcsések, már-már liszt finomságúak. A jó téli method kajáknak szerintem pont ezek is a legfőbb jellemzői, ráadásul a gyors bontás különösen fontos, mert hideg vízben az oldódás is lelassul, nem csak a halak. Ha te is ilyen kajákkal horgászol, akkor simán benne van a pakliban, hogy azok a lehűlt vizeknél is fognak működni (én továbbra is rengeteget pecázok eredményesen a kedvenc Bait-Tech mixemmel, a Special G Dark - Karma - Krill and Tuna hármas keverékével alacsony vízhősmérséklet mellett is). Tapasztalataim szerint, ami sokat számít ilyen tájt az az etetőanyagod színe. Én ilyenkor igyekszem besötétíteni a keverékemet, ami könnyedén megoldható egy jó fekete etetőanyag színezővel! Tehát ha van egy kedvenc method kajád egy adott vízre, ami esetleg világosabb tónusú, akkor mindenképp érdemes a feketére festésével próbálkoznod, sokszor ennyi is elég a jobb eredményhez! A darabosabb, nagyobb szemcsés, esetleg magos kaják használatát én ilyenkor már teljesen elvetem, azok miatt, amit az etetőkosaraknál már boncolgattam: cél továbbra is az, hogy megfogjuk őket, nem pedig, hogy jól lakassuk!

Fekete festék az etetőanyaghoz
Fekete festék az etetőanyaghoz

Sötétítsd be!
Sötétítsd be!

5. Csali

Csali tekintetében ugyanazt tudom tanácsolni, mint a horgoknál: legyen minél kisebb. Alapjáraton sincs 10mm-esnél nagyobb csalim, de ezt a méretet is inkább rakd félre majd nyárra és jöhetnek a 6-8mm-es és a mini (4-5mm-es) finomságok. Itt is rengeteg a tévhit, a nagy csali korántsem fog nagy halat is jelenteni, sőt épp ellenkezőleg: a nagyobb halak már jóval tapasztaltabbak és óvatosabbak, könnyebben be tudod csapni egy apró csalival, mint egy nagy falattal. Hogy épp melyik szín és ízvilág, arra én nem találtam szabályszerűséget, ezzel a helyszínen érdemes kísérletezni. Ami sokszor csodákra képes még az apró, ízes és színes bogyók mellett az a csonti. Ösztönösen keresik ilyenkor a fehérjét és a csonti remek fehérjeforrás a halak számára. Sok eset előfordul ilyenkor, hogy 1-2 szem horogra tűzött csonti hozza meg az áttörést.

Színes-ízes apróságok
Színes-ízes apróságok

6. Ütem

Ne lepődj meg ha egy nagyon intenzíven telepített vizen kicsit kiülősebb lesz a peca. Ha nyáron el is húzza folyamatosan 1-2 perces ütemre, az simán belassulhat ilyenkor akár 10-12 percre is. Lassabban mozgolódnak a halak a hidegben, lassabban is reagálhatnak, de ilyenkor is fel lehet állítani egy jó kis ütemet, ami egy élvezetes pecához vezethet a fagyoskodás helyett!

Bátran kísérletezz ezekkel a dolgokkal, ha eddig nem tetted! Biztos vagyok benne, hogy pluszt fognak hozzátenni a hideg vizes pecáidhoz és egy pörgősebb, mozgalmasabb horgászat alatt még a hideg is egy kicsit langyosabbnak fog tűnni és könnyebb lesz elviselni! Ráadásul még a karácsonyi pontypatkót is könnyebb lesz így beszerezni :)

Továbbra sincsenek titkok, csak közös siker!
Hoffmann Feri

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére