Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hobbihorgász vagyok, hódítani akarok!

Hobbihorgász vagyok, hódítani akarok!
Nehéz a dolga annak, aki csak egy pár alkalomra szeretne horgászfelszerelést választani. Egy nyaralás, egy baráti összejövetel vagy pár alkalom a nyári szünetben – ennyi fér bele és teljesen logikus gondolat, hogy erre nem kellene egy havi fizut elkölteni. Mégis, a horgászat a sikerről (is) szól, a halfogás öröméről, vagy legalább is annak esélyéről. Hogyan fér össze ez a kettő? Erről szól a cikkünk!
Nehéz a dolga annak, aki csak egy pár alkalomra szeretne horgászfelszerelést választani. Egy nyaralás, egy baráti összejövetel vagy pár alkalom a nyári szünetben – ennyi fér bele és teljesen logikus gondolat, hogy erre nem kellene egy havi fizut elkölteni. Mégis, a horgászat élménye akkor teljes, ha a sikerről (is) szól, a halfogás öröméről, vagy legalább is annak esélyéről. Hogyan fér össze ez a kettő? Erről szól a cikkünk!

Jön egy telefon a horgászhaveroktól, hogy leugranátok egy napra horgászni? Családi nyaralás a Velencei tó partján, de a harmadik napon vízköves lett a hátad a wellnessben? Netán gyerekkori horgászemlékek törtek Rád, és lenne pár napod a nyáron, „visszatérni” ezekhez?
akár pl. a velencei tavon...
akár pl. a velencei tavon...


Feltételezem, hogy nincs otthon 1 millió forintnyi horgászfelszerelés, sem évi 100 horgásznap tapasztalata, ami kellő magabiztossággal vértezne fel az ilyen kihívásokra… Rögtön két alapvető kérdés merülhet fel Benned: 1. mivel horgásszak? 2. hogyan horgásszak?

Nézzük az első kérdést! Milyen horgászfelszerelést válassz hobbihorgászatra? Ezt boncolgatva, rögtön meg is határoznám, mit értünk mi hobbihorgászat alatt. Ezeket igen:

… napon belüli, összesen csupán jó pár nap, az is főleg nyáron
… egyéb vízparti tevékenységek mellett (pl. főzés, beszélgetés) rövid ideig végezve, azaz hol odakoncentrálva, hol másra figyelve
… frekventált helyen lévő tavakon (üdülőövezet környéki holtágak, csatornák, intenzíven telepített, jól felszerelt, népszerű tavak)
megvalósított horgászat.

És mit nem hívok hobbihorgászatnak?

… a kapásnélküliség elfogadását
… a „bedobom reggel a botot, aztán este kihúzom” tevékenység(nélküliséget)
… a sikertelenség érzését, „ezért kár volt elhozni a felszerelést” beismerést.

..akár egyesületi vízen vendégként...
..akár egyesületi vízen vendégként...


...vagy ismeretlen mederviszonyoknál...
...vagy ismeretlen mederviszonyoknál...


Valójában a hobbihorgász dolga sokkal nehezebb, mint a komoly pecásé, hiszen míg ez utóbbi sokszor próbálkozik, sok tapasztalattal, sokféle időjárási, víz- és egyéb viszonyok közepette, addig az előbbi, tapasztalat és felszerelés nélkül kénytelen eredményt kicsikarni! Hát mi ez, ha nem igazságtalanság? Innen nézve a hobbihorgász nem más, mint egy olyan profi versenyhorgász, aki saját maga által megnehezített feltételek (eszközhiány, tapasztalathiány, egyéb vízparti tevékenységek, stb.) mellett játszik :))

... fél méteres koszos vízben...
... fél méteres koszos vízben...

...halat fogni mindig öröm!
...halat fogni mindig öröm!


Hogyan hozd ki ebből a legjobbat? Mit tanácsolunk Neked, a hobbihorgásznak?

A hobbihorgász nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy sokfajta eszközzel, nagy hardware igénnyel készüljön. Nem áll rendelkezésére sem idő, sem energia, hogy ezt a fajta nagy felkészülést megvalósítsa. Számára csakis a teljesen kikristályosodott, sallangmentes, a rendelkezésre álló erőforrásokba beleférő, a fenti hobbihorgászatra vonatkozó definíciókat maximálisan kiteljesítő megoldás jöhet szóba!
Létezik ilyen? Igen, ez pedig nem más, mint a method feeder horgászat.

A method feeder technika a feederezés jelenleg leghatékonyabb ága. Ha ezzel a módszerrel horgászol, teljesen nyugodt lehetsz abban, hogy egy olyan cájg másik végén ülsz, amire a legnagyobb eséllyel lesz kapásod! Olyan ez, mintha egy autóversenyen egyből a Forma 1-es Ferrariba ülnél…

Az eredményt az a hatásmechanizmus adja, ami a lisztszerű, csúcsminőségű etetőanyag egy speciális lapos kosárba töltésével valamint a horogcsali ebbe való elrejtésével jön létre.
Leleplezve a siker kulcsa
Leleplezve a siker kulcsa


Bonyolultan hangzik? Egyáltalán nem az! A szerelék egészen egyszerűen megköthető, a csalizás nemkülönben. Teljesen lecsupaszítva mindez így néz ki:

Szerelék igény: egy feeder bot, egy orsó, 22-es damil, egy gumistopper, egy lapos method feeder kosár, egy töltőszerszám, egy ütköző gyorskapocs 10 cm előkezsinór, egy könnyű 10-es horog és egy csalitüske. (ez utóbbit el is hagyható), két bottartó villa
Csalizási igény: egy kis vödör, kiváló minőségű etetőanyag, kiváló minőségű csali
Ennyi a csali és az etetés!
Ennyi a csali és az etetés!


Szumma egy húszezres + csali és egész nyárra megvagy. És ami a legfontosabb, hogy nagy eséllyel fogsz bármilyen tavon horgászni! Csak összehasonlításként: ezért a pénzért két "hanky-panky" jelzésű fenekező szettet is lehet vásárolni :), de le merem írni, hogy kevesebb élményt ad, mint egyetlen method feeder összeállítás.

Nem véletlen, hogy az etetőanyagnál és a csalinál használtam a „kiváló minőségű” jelzőt. Ez a technika lelke. Az egészben erre nem szabad sajnálni a pénzt. Miért? Mert az a luxus, ha minden más oké, de a csalik miatt nem fogsz halat… Mert esetleg azokon a tavakon, ahová Te is jársz, a sokszor kifogott halak óvatosság érzékelése fejlettebb… Mert a körülötted ülő horgászok már jobb minőséggel horgásznak… Mondok egy hasonlatot! Szereted a hamburgert? Ha olyan húsból csinálod, aminek a zsírtartalma nem éri el a 20%-ot (de inkább 30-at), akkor lehet bármilyen friss a zöldség, bármilyen házi a majonéz, ketchup vagy zsömle, nem lesz finom!

A method technikával kapcsolatban sok finomság is van, de kb. fél óra alatt túl lehet lenni a horgászathoz szükséges alapokon! Akár ennek a könyvnek a segítségével, vagy a rengeteg cikken keresztül itt az online magazinunkban:
www.horgasz-zona.hu/magazin/method_feeder_tudastar

A kis eszközigény mellett, ami külön jópofa a method feederezésben az, hogy ha akarod 1 órát csinálod, ha akarod 6-ot. Szinte hihetetlen, de az eredményességed nem ettől függ! Be tudod könnyedén osztani az idődet a társaság, az ételkészítés, a játék, no meg a halfogás között, csak egy a lényeg: mindig arra fókuszálj, amit éppen csinálj :) Ettől lehet minden részletében sikeres a hobbihorgász napod!

Hobbihorgászatra fel!
Hobbihorgászatra fel!


Közeleg az igazi szezon, számtalan vidám és eredményes horgásznap vár Rád! Method feederezésre fel! Legyen ez a jelmondatod: hobbihorgász vagyok, hódítani akarok! :)

További segítségért keress nyugodtan az elérhetőségeinken!

Üdv,
Lajos
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére