Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hogyan legyél faültető? - interjú

Hogyan legyél faültető?  - interjú

Sokszor csak egy kis dolog hiányzik, hogy a gondolatot tett kövesse. Megkérdeztünk egy aktív faültetőt, ő hogyan került ebbe bele - reméljük, kedvet csinál ahhoz, hogy Te is megtedd a következő lépést!

A horgászaton (és vadászaton) kívül nem nagyon van olyan hobbi, amely annyira közel van a természethez, hogy a saját bőrén kell érezze a klímaváltozás hatásait.

Az olyan kis közösségek, mint a horgászegyesületek bölcsői lehetnének a környezet megtartását, építését célzó kezdeményezéseknek. Nem új gondolat ez, világszerte a kis, lokális közösségekben látják a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem fő kiindulópontját.

Nagyon örülnénk, ha pl. a MOHOSZ is elkezdene foglalkozni ezzel! Örülnénk ha az Év halán illetve az Év versenyszervezőjén kívül lehetne szavazni az Év környezetvédő egyesülete címre is! Örülnénk, ha minél hamarabb megindulna egy olyan keretrendszer kialakíta, amely kellő ösztönzést biztosítana a kis horgászközösségeknek a saját vízterületük természeti környezetének megóvására, bővítésére! Nem a felülről megmondós bürokratikus módon, hanem a magunkfajta egyszerű horgász számára is motiváló hátteret teremtve. Hiszen mi, akik egy-egy helyen rendszeresen horgászunk, érzelmileg is kötődünk, ragaszkodással, kicsit sajátunknak isérezzük a helyet, legyen az egy kis egyesületi tó vagy akár a Tisza folyó egy partszakasza.

Ha kedvet kaptál véleményed kifejtésére, örömmel várjuk, a magazinunkban egy külön rovatot indítunk az ilyen témájú gondolatoknak.

A Horgásznak lenni a klímaváltozásban rovat a magazinunkban arra szolgál, hogy helyet biztosítsunk a témának. Gondolatod, ötleted támadt? Esetleg kiírnád magadból a jó vagy rossz élményeidet ezzel kapcsolatban? Küldd el nekünk az ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu emailre az írást!

***

Folytatjuk a 10 millió Fa mozgalomról szóló írásunkat! Interjút készítettünk az újpesti közösség egyik aktív tagjával. Oláh Zolit arról kérdeztük, hoyan lesz az ember  - ahogy ő hívja - 1 ügyű faültető?

Mikor és hogyan találkoztál a faültető mozgalommal?

Bojár Iván András volt az ötletgazdája a „10 millió fa” mozgalomnak, az Ő facebook posztja volt az indító. Csatlakoztam a békéscsabai, pest környéki 10 milliós csoportokhoz, végül megalakult a csoport Újpest-Káposztásmegyeren is, amelyiknek a kezdetektől a tagja vagyok.

Emlékszel, mi volt az a pont, amikor azt mondtad: időt és energiát szánsz rá?

Az első és az összes többi. Inkább az a kérdés, hogy a helyi szűkös lehetőségeket látva miért nem tértünk el soha a célunktól J. A tenni valamit jót lehet a motivációnk, nem tudom pontosan megmagyarázni…

Mi volt az első lépés, amit tettél?

Rengeteg lépés volt: találkozókra jártunk, gyűjtöttük az igényeket, kerestük a legjobb beszerzési forrást. Szerencsére egy jó kis közösség alakult ki és a csoportunk vezetője kiemelkedő hozzáállással és eredményességgel viszi előre a társaságot. A csoporttagok azzal járulnak az ügyhöz amivel tudnak, van aki ültet, van aki vásárol valamit, van aki a szállítást végzi. Amit mindannyian teszünk folyamatosan a napi teendőkön kívül az a tanulás. Nem vagyunk kertészeti szakemberek, de szerencsére a háttérben nagyon komoly kertész, erdész, faápoló csapat támogat minket. Kijelenthetem, hogy már nem csak lelkesedéssel, hanem egyre bővülő „szaktudással” növeljük a fáink számát.

Hol tartotok most?

Országosan több száz csoport alakult. Van ahol erdőt telepítenek, de ültetünk fákat horgásztavon, kutyamenhelyen, közterületen, dűlők mellett, ez hihetetlen összefogás.

A csoportunkban 103 fát ültettünk már el bölcsikben, óvodákban és iskolákban, további 250 fát ültetünk el november közepén. A szakértő csapat elkészítette a Mit, hol, hogyan, mikor útmutatót és animációkkal, grafikákkal is igyekszünk minél érthetőbbé tenni a faültetéssel, faápolással kapcsolatos teendőket.

Szerinted mi lesz a klímahelyzet 5 év múlva?

Nem tudom, nem vagyok szakértő a témában. Egyszerűen azt látom, hogy ahol fák vannak hűvösebb a környezet. Sok pozitív hatása van egy fának, de abban minden szakértő egyetért, hogy remek CO2 megkötők (a növekedési szakaszban), ami globális szinten is segíthet a környezet romlásának lassításában. De ez csak egy lépés, mindenkinek el kell kezdeni otthon egy kicsit másképp élnie. Minden kis lépés számít!

És 20 év múlva?

Jó sok, ja nem, akkor a gyerekeim még negyven alatt lesznek. Erre az időszakra jósolják a felmelegedés „beteljesedését”. Rossz belegondolni, de nem gondolkozni, hanem tenni kell! Például fákkal, nem holnap, hanem most.

Mit tehet egyetlen horgász?

Talán mi vagyunk a mai modern korban az legnagyobb közösség, akik legjobban ragaszkodnak a természetes környezethez. Lehet, hogy napközben egy irodában rohadunk, de a vízparton benne élünk a természetben. A vízparton, a halakkal, a madarakkal, a vízinövényekkel, a fákkal és megannyi élőlénnyel. Mutassuk meg, hogy mit tudunk mi tenni, ha összefogunk!

Vegyétek fel a kapcsolatot a 10milliófa központi, helyi csoportjaival. Győzzétek meg a horgásztó tulajdonosát ahova jártok, hogy jobb a pecásoknak árnyékban horgászni. A 10millió fa csoportokban segíteni fognak, hogy az adott területre milyen fát érdemes elültetni és mit kell tenni azért, hogy megmaradjanak és jó egészségnek örvendjenek az elültetett fácskák. Nagyon fontosnak tartjuk a fák utógondozását, de gyertek csatlakozzatok csoportjainkba és megbeszéljük! :)

 

Köszönjük, Zoli! Sok pozitív élményt és energiát kívánunk!

 

Horgász-Zóna

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére