Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Horgászat a klímaváltozás után - Szily László történetek

Horgászat a klímaváltozás után - Szily László történetek

A csapból is a klímaváltozás folyik - lehet lassan a víz helyett is... Gondoltál már arra, hogy mi fog történni kedvenc hobbinkkal? Most induló cikksorozatunkat ez ihlette. Anekdotákat, történeteket olvashattok az elképzelt jövőből Szily László tolmácsolásában... Itt az első rész!

Mi ez az egész?


Manapság rengeteg szó esik arról, hogy lesz-e egyáltalán ember a Földön 50-100-150 év múlva. Azon belül a legtöbbször olyan témákról jelennek meg cikkek és tanulmányok, hogy milyen lesz az időjárás, meg a tenger vízállása és hogy mit fogunk enni, ha így folytatódik a klímaváltozás. De arról sokkal kevesebbet beszélnek, hogy mit lehet majd fogni a mai Magyarország területén kialakuló Pannon Félsivatag tavaiban és folyóiban, ha lesznek ilyenek egyáltalán. Pedig minket ez legalább annyira érdekel, mint a felmelegedés nemhorgászok által komolyabbnak tekintett következményei. 


Ez a novellasorozat egy komoly témáról szóló vicces beszélgetés gyümölcse. Még a tavasszal trécseltünk arról Lajossal, a Horgász-Zóna alapítójával, hogy írhatnék pár horgászcikket az oldalra, de mindketten éreztük, hogy a szokásos pecabeszámoló nem lenne túlzottan izgalmas műfaj. Ezen a  ponton vetette fel Lajos, hogy mi lenne, ha egy - vagy több! - elképzelt közeljövő horgásztörténeteit írnám meg egy minisorozatban. Azonnal elkezdtünk ötletelni a felmelegedő, kiszáradó, inváziós fajokkal teli, esetleg totál eltűnő felszíni vizekről Magyarországon, a szarvasvadászat szerepét átvevő exkluzív, úri snecizésekről és hasonlókról. Ennek a beszélgetésnek az eredménye ez a több epizódra bontott három történet, ami három, teljesen eltérő horgászjövőben játszódik.

Mulatságos és bizarr történetek egytől egyig... amikor szétnézek a horgászboltjaink műanyag szeméttel terhelt polcain, falain vagy akár csak arra gondolok, melyik hazai vagy külföldi gyártó mutatta akárcsak valamilyen jelét is annak, hogy reagálna a klímaváltozásra az jut eszembe, hogy nagyon itt az idő tenni ez ellen. Első lépésként fogadjátok szeretettel és nyitott gondolatokkal ezt a sztorisorozatot!

Az első sztoriban a nagy szakírók előtt tisztelgünk, elképzeltük, ők hogyan élnének meg egy horgászkalandot 2048-ban!

Dr. Bunyady Attila kiadatlan horgásznaplójából: a 2048-as szezon legjobb hétvégéje a Repity Gurgyón 1.


Éppen Törpe Jencivel úsztattunk ingolára a Margit-híd középső pillére alatti, az öreg szakik által csak “Félméteresnek” nevezett szakaszon, amikor megcsörrent a telefonom. Ménes volt az. A hangja úgy remegett, mint Brém Ernő bátyánk a ruganyvég mögötti lelassult vízben: 


“Most hívott Prankó, hogy tombol a kígyófejű hal a Repity gurgyónál. Megyünk?”. 

Többet nem is kellett mondania. Gyorsan kitekertem a Jencit, leszedtem róla két szép, negyven centi körüli csemegeingolát, aztán már rohantam is haza. 


Törley Ménest a Batthyány tér után, az egykor csak “Kisbüdösnek” nevezett Guttmann-kanális szájánál épült napelempark előtt vettem föl, Kanos Géza bácsit és a dinnyemellű NDK-s barátnőjét a Gellért szálló előtt - a fickós Géza bácsinak akkora merevedése volt, hogy végül kénytelenek voltunk menetiránynak háttal odaszíjazni a csalihaltartó kannák mellé - Tomonkos Imrét a Feneketlen-tónál, Szabolcs öcsémet a Kvassay-plázánál, amit mi még mindig csak Kvassay-zsilipnek nevezünk, pedig már hány éve annak, hogy kiszáradt a Ráckevei-ág. Szatmári Benő Istvánt Csepelen, Pőrincz Lacit Madocsán, ahová modellezőgumiért utazott le éppen, Cserje Karcsi pedig a Szent László hídnál dobta fel magát a nyeregbe, természetesen egy laza alsó pöccintéssel.


Mohács előtt nem sokkal Ménes kiállt a nyeregből, nagyot szippantott a langyos, őszillatú levegőből és felkiáltott: “Valaki olyan intenzíven veret mögöttem, hogy kilazult a fogtömésem!”, de a szavait olyan néma csönd fogadta, mint a Cserje Karcsit, amikor amikor a mohácsi kikötőben elfogyasztott áldomás után tévedésból a Prankó unokaöccsét taposta meg jó lotyogósra, majd kínálta fel fenéken, méteres előkével, egy enyhén kihajlított ötnullás süllőzőhorogra tűzve. 


Paks után besűrűsödött a forgalom a hatoson, ezért a gerjeni duzzasztó romjai alatt lehajtottam az egykori Duna-mederbe és ezen a príma kavicsos sztrádán folytattuk utunkat egészen Mohácsig. Útközben egyszer álltunk meg pihenni pár percre, a Karaszi-fok táján. A nagy kalandokat megélt csehszlovák hátizsákból előhalászott termoszomban sokat sejtetően burványlott az áttetszően barnás kávé. 


Kávézgatás közben vagy tucatnyi horgászt vettünk észre a régi sodorvonal helyén jó kilométer hosszan, 5-10 méteres szélességben húzódó Hinaras partján. Szatmári Benő István odament hozzájuk és megszólította a bandanagyot: 


“Jó napot, sporttárs! Tudta, hogy a taxisblokád közben Pető Iván személyesen irányította a taxisokat mobiltelefonon a Mérleg utcából? Ezt én lepleztem le a Halott süllőhorgász nem hazudik című könyvemben!” 

A szaki agya eldurrant, mint a 0,25 mm-es Platil zsinór:


“Hogy a tunéziai tüdősharcsa pirosas peremű, enyhén duzzadt ivarnyílásába mondhat ekkora marhaságot, ember? Magyarországon az 1990. október 25-én kitört taxisblokád előtt tíz nappal indult el a Westel Rádiótelefon Kft. analóg mobilszolgáltatása, hogy lett volna addigra mobilja a taxisoknak?”
Szatmári Benő István erre úgy felfújta magát, mint az ivarzó tüskés pikó. 


“Átkozott krokodilpofájú!” - hörögte - “Vagy talán egyenesen kajmán?”

Benci sajnos olyan, mint a menyhal: nyári álmot alszik és ilyenkor táplálkozása is szinte teljesen szünetel, ami érthető módon meglehetősen ingerlékennyé teszi. De Tomonkos Imre szerencsére éppen időben lépett közbe, elvonszolva a helyszínről heveskedő barátunkat. Így azonban nem tudhattuk meg, hogy mire is pályáztak a sporttársak. 


Harminc éve még rávágtam volna, hogy fürge, apró trágyagilisztával csalizták horgukat, s a könnyű lúdtoll úszó alig állt be, máris jelentkeztek az éhes dévérek, karika keszegek és a lomha jaszkók. De a Duna szinte teljes kiszáradása óta errefelé annak is örül a horgász, ha ékszerteknősből vagy luisianai vörösrákból sikerül megfognia a kvótát a legföljebb méter mélységű, nyaranta 35 fokosra is felmelegedő maradványvizekből. 


Megkerestük Kanos Géza bácsit, aki, kihasználva, hogy Pőrincz László éppen azt mutogatta a dinnyemellű német turistanőnek, hogyan kell tüdősharcsát fogni egy gyufaszál, csirkebél és némi modellezőgumi segítségével, sikeresen rábeszélt egy tájékozatlan helyi asszonyt, hogy menjen el vele baggerolni. Cserje Károly magasra tartott spiccel paprírozta a magáról megfeledkezett, kanos szakírót, aztán visszacihelődtünk az öreg önvezetőre és folytattuk utunkat a Repity Gurgyó felé. 

 

A mohácsi Duna-parton személyesen Prankó fogadott minket pár jó szóval és egy nyeletnyi házi kivipálinkával. Ekkor vettük észre, hogy valahol útközben elvesztettük az NDK-s turistanőt, de mivel Géza bácsi egykedvűen fogadta a hírt, mi sem izgattuk magunkat miatta különösebben. 


Prankó gyorsan közölte velünk a tudnivalókat. 


A minapi esőzéseknek köszönhetően méteresnél is mélyebb a víz a gurgyóban. Néhai egyesületi elnökünk, szeretett Metzler Béla bátyánk gyufaszálvékony spiccű, kisiparilag készített nanokarbon botjával tegnap három combos kígyófejűt és egy méterkilencvenes csemege arapaimát parírozott. Csalinak műteknőst és a helyi bunyevácok kedvenc csaliját, félig kitollasodott, bezsírozott törpepapagájt használt, mesélte Prankó tezsvér. A papagájfiókát a bunyevácok szilikongyűrűvel rögzítik a nagy egyeshorogra és spiccbottal kínálják fel, ostorozó bedobással, a botnál hosszabb zsinórón, kicsit hasonló módon, mint a Kiszáradás előtti időkben a Duna-kanyar paduchorgászai. A horogtól 60-70 centire kezdődik a zsinórra fűzött, szivar alakúra faragott hungarocelldarabok sora, ami a felszínen tartja a bezsírozott fiókát. A kapás heves, magyarázta Prankó, de a legnagyobb hiba lenne reflexből bevágni, mert a kígyófejű kemény szájszélébe nehezen akad bele a kampó. 


“Nálunk Vasban kevesebb a papagáj, mint Kiskun sztyeppén” - élénkült fel Pőrincz Laci - “de a hűvösebb hajnalok miatt nekünk saját papagájozó módszerünk alakult ki a Pinka mentén. Kint kell lenni a pályán a hajnalhasadást megelőző fényváltáskor, mert olyankor még teljesen le vannak dermedve. Maga a módszer eléggé hasonlít a dióveréshez: a kiszemelt fa alá finom hálót, mezőgazdasági fóliát vagy ponyvát terítesz, aztán kiveszed a hetes domizó botod 2-3 utolsó tagját, a vastagjával meg jól megkopogtatod a koronát. Egy jobb meggyfa még mifelénk is simán kiad egy tucat hullámost. Márpedig, ahogy a Gyöngyös alsó folyása mentén mondják, ahány ‘pagáj, annyi teknős. Csak úgy ne járjon az ember, mint szegény Zonker Béla bácsi, aki egy hajnalon annak rendje és módja szerint megrázta a háza előtti cseresznyefát, erre csalifióka helyett egy kanos gyümölcsevő denevér esett a lába elé és mire kettőt pislantott volna, már be is fedezte a házőrző pincsijét.


“Összefut a nyál a számban, ha eszembe jut a Géza bácsi ékszerteknősgulyása!” - kiáltott fel Tomonkos Imi, a javíthatatlan haspók, azzal felcihelődtünk a három kölcsöntutajra és elindultunk a legendás Repity Gurgyó irányába. Mindannyian, kivéve Kanos Géza bácsit, akit sehol sem találtunk, pedig Ménes még az Antos Zoltántól kapott lótetűistállójába is benézett. 


“Menjetek csak, tezsvérek, utánanézek, merre kódorog az Öreg, aztán nemsokára mi is befutunk Géza bátyánkkal” - nyugtatgatott Prankó, mi meg kézbe fogtunk a petrencéket és ellöktük a tutajokat. A magyarországi Duna-szakasz legnagyobb, egybefüggő horgászvizén jártunk: Mohács belvárosától majdnem tíz kilométert tehetünk meg a régi sodorvonal helyén húzódó, néhol a tíz méteres szélességet is elérő csatornán. A lemenő nap vörhenyes fényében mindkét parton kísértetiesen sötétlettek a szárazra került ruganyok.

Folytatás következik.

AJÁNLOTT CIKKEK
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére